Haber: Eslem Türkoğlu
Ödeme kapsamında olmayan, fiyatı ve yokluğuyla hastaların yeni sorunu; saçkıran ilacı.
Kurdaki yükselişle her geçen gün artan “ulaşılamayan ilaç listesine” saçkıran ilaçları da eklendi. Uzmanlar, ilacın ödeme programına alınması ile ilgili sürecin devam ettiğini söylerken, bir bağışıklık sorunu olan saçkıran hastaları için günlük hayat büyük çileye dönüşüyor. Hastalığı ve ilaca ulaşma güçlüğünü bizzat yaşayan Gülsüm Dermencioğlu binlerce insanın ilaç sıkıntısını 9. Köy’e anlattı
Gülsüm Dermencioğlu
22 yıldır saçkıran hastalığıyla mücadele eden Gülsüm Değmencioğlu mücadelesini 9. Köy haber merkezine anlatırken imza kampanyası başlattığını duyurdu. Kampanyaya katılım sayısı arttığında Sağlık Bakanlığı’na başvuracağını açıkladı.
Saçkıran hastaları ekonomik sebeplerden dolayı ilaca ulaşamadıklarından dert yanarken, uzmanlar ilacın geri ödeme aşamasına alınma sürecinin devam ettiğini söyledi.
Saçlarda para büyüklüğünde dökülme şeklinde ortaya çıkan saçkıran, (Alopesi areata) hastalığı şiddetli geçirenler için hayatı kabusa çevirebiliyorken; ekonomik sebeplerden dolayı ilaca ulaşamayan hastalar için işler daha zor bir hal alıyor. Bu zorluğu mücadeleye dönüştüren Değirmencioğlu, Olumiant ilacının yurtdışından çok yüksek fiyatlara getirildiğini söyleyerek, “Ülkenin şu anki ekonomik şartlarında ilacı karşılamam çok zor. Ben de bu nedenle bir kampanya başlattım. Bu kampanyayla belki sponsor ya da bu ilacı satan muadilini bulabilirim diye düşünüyorum. Kampanya belli bir sayıya ulaştığında Sağlık Bakanlığı’na da başvurmak istiyorum” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden ise Olumiant ilacının benzeri olan Unamity ilacının Türkiye’de onaylı olduğunu duyururken, hastaları “Bu ilaç, Türkiye’de erişilebilen ancak henüz ödeme kapsamında olmayan, izin alındığı takdirde ödenen bir ilaç. Şu anda ilacın geri ödeme aşamasına alınması için süreç devam ediyor” sözleriyle bilgilendirdi.
Hastalıkla tanıştığında küçük yaşlarda olduğunu söyleyen Gülsüm Dermencioğlu, “O dönem kafama kortizon vuruldu. PRP, mezoterapi, dermapen yapıldı. Bu işlemler çok acılı oluyor. Benim o zamanlar saçlarım tamamen dökülmemişti. Küçük küçük dökülüp sonradan çıkardı. Son 3 buçuk yılda tamamen döküldü. Maalesef saçkıranı tamamen yok edecek bir tedavi yok” dedi.
Saçkıran hastalığının psikolojik boyutunun hastalık kadar acı verici olduğunu ifade eden Dermencioğlu, hastalığının çalışma hayatına engel olduğunu da şöyle anlattı:
“Saçkıran tedavisi görürken psikolojik tedavi de gördüm. Bir kadın olarak bu hastalığın zorluğuyla ilk lisede karşılaştım. Psikolojik olarak çok rahatsız edici bir hastalık. Ben Matematik mezunuyum. İş görüşmesine gittiğimde saçım olmadığı için herkes kanser zannediyor. Saçkıran hastası olduğumu söylediğimde de ‘biz sizi ararız’ sözüyle karşılaşıyorum. Hastalığımdan dolayı birçok işe kabul edilmedim.”
İlaca ulaşımla ilgili sıkıntı yaşadığını aktaran Dermencioğlu, “SGK, ‘Senin bu ilaca ihtiyacın olduğunu hastane karar versin biz de talep edelim’ diyor. Hastaneye gittiğimde ‘Bizim bu ilacı yazmaya hakkımız yok’ diyorlar. Şu anda bu ilacı kullanan çok kişi yok. Sadece ilacın gelmesini bekleyen var. Ben artık beklemekten çok sıkıldım” diye konuştu.
Saçları döküldüğü için peruk takmak zorunda kaldığından yakınan Dermencioğlu, artık peruk takmak istemediğini söyledi. Dermencioğlu, saçkıran hastalarının ses çıkarmadıklarını söyleyerek, “Kimse sesini çıkarmayınca Türkiye’de böyle bir hastalık yokmuş gibi lanse ediliyor. O yüzden tedavi için ilaç getirmiyorlar” dedi.
Müge Güler Özden
9. Köy’e konuşan Prof. Dr. Müge Güler Özden, hastalığı hafif geçirenlerin tedaviye cevap verdiğini aktararak, Olumiant ilacının orta ve şiddetli hastalar için olduğunun altını çizdi.
Saçkıranın şiddetli olduğunda zor bir hastalık haline dönüşebildiğini söyleyen Özden, “Bu durumda bağışıklık sistemini modifiye eden ilaçlara ihtiyaç vardır. Olumiant ilacı bu ilaçlardan. İlaçların geri ödeme aşamasına alınmadan önce hastanın kendisinin ödemesi gereken bir süreç her zaman olur. Bu ilaçta da şu anda o aşamadayız. Süreç olumlu ilerliyor. İlaca ulaşmak için hastaların beklemesi lazım.” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.