Haber: Necla Tutuş
Siyah bir gül; karagül. Coğrafi özellikleriyle, yüzlerce yıllık tarihiyle her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Halfeti’nin bir başka serveti de karagül. Dünyada sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusu olan bitki. Yıl boyu, siyah, kadife ve pembe gül açıyor.
Bölgenin toprak yapısı ve mikro klimasıyla renklenen karagül yılda iki dönem siyah gül veriyor. Karagül’ün fidanı Halfeti’den başka bir yere dikildiğinde rengini kaybediyor; siyah gül açmıyor.
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında “sakin şehir” ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin “saklı cenneti” olarak nitelendiriliyor. İlçenin bir başka zenginliği de sadece burada yetişen gül; karagül. Yılın Nisan-Mayıs ve Kasım-Aralık ayları olmak üzere iki kez hasadı yapılan Karagül’ün en verimli dönemi Kasım ayı.
Yapraklarından çay ve lokum, kokusundan parfümler üretiliyor. Elde edilen yaprak sıvısından ise kolonya ve parfüm esansı üretiliyor. Hasat edildikten sonra seralarda kurutulmaya bırakılan Karagül, tamamen kuruduktan sonra kullanım şekline göre paketleniyor. Hasat edildikten sonra kurutulmasının ana nedeni ise canlı iken Halfeti dışına çıkarılan Karagül, siyahtan kırmızıya dönüyor.
Halfeti bölgesinde yetiştirilen karagül çiçeğinin, diğer bölgelerde üretilmesi halinde rengi değişiyor. Karagül üreticisi Ziraat Mühendisi Sabri Tuş bitkinin 40-50 gün arası siyah çiçek açtığını, diğer dönemlerde de kırmızı ve pembe güller verdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Karagül Halfeti’nin mikro klima ve toprak yapısından dolayı yılda iki dönem siyah gelmektedir. Siyah açma süresinden sonra sırasıyla kadife rengi, kırmızı ve pembe açmaktadır. Karagülü diğer güllerden ayıran en belirgin özelliği kokusunu ve rengini aldığı Halfeti bölgesi dışında siyah açmamasıdır. Bir diğer özelliği de Isparta gülü dışında gıda ürününe dönüşen ikinci gül olma özelliğidir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde toplamda 40-50 gün civarı siyah gelen güller günlük toplanıp işleniyor. Her bir gülün ağırlığı 3-5 gr arasında değişiyor. İşlenen güllerin bir kısmı mayaya ve aromaya dönüştürülerek kolonya lokum dondurma sabun ve kahve için hammadde elde ediliyor. Mayalanması için işlenen güller 2-3 aylık fermantasyon süresinden sonra lokum ve dondurma için üretim aşamasına geçiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.