DOLAR 34,6489 0%
EURO 36,6068 -0.01%
ALTIN 2.935,95-0,02
Ankara

KAPALI

Azerbaycan’da taksi sorunu: Taksi çok, fiyatı ucuz, trafiğe yük!
  • 9.Köy
  • Genel
  • Azerbaycan’da taksi sorunu: Taksi çok, fiyatı ucuz, trafiğe yük!

Azerbaycan’da taksi sorunu: Taksi çok, fiyatı ucuz, trafiğe yük!

Azerbaycan’da taksi ücretlerine zam geldi. Şehir içinde en düşük ücret 4 buçuk manata çıkarıldı; yaklaşık 85 Türk lirası. Bakü’de taksi fiyatlarının artmasının birkaç nedeni var, ucuz olduğu için kimse toplu taşıma kullanmıyordu ve bu yüzden kent merkezinde trafik sıkışıklığı yaşanıyordu. Ulaşım Uzmanı Rauf Ağamirzayev, "Geniş bir reform gerekiyor. Sorun taksilerin bu kadar çok ve fiyatının da ucuz olması" dedi. Bakü’de şoförler çok çalışmaktan, yolcular ise araçların eskiliğinden, sürücülerin davranışlarından ve yol bilmemelerinden şikayetçi.

ABONE OL
1 Haziran 2024 20:22
Azerbaycan’da taksi sorunu: Taksi çok, fiyatı ucuz, trafiğe yük!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aynur Hokmuravan / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de de taksi sorunu yaşanıyor fakat sorun İstanbul’un taksi sorununa hiç benzemiyor. Bakü’de sorun taksi sayısının çok olması ve insanları toplu taşımadan uzaklaştıracak kadar ucuz olması.

İlk önlem alındı. Azerbaycan’da taksi ücretlerine zam geldi. Şehir içinde en düşük ücret 4 buçuk Manat’a çıkarıldı; yaklaşık 85 Türk lirası. Bakü’de taksi fiyatlarının artırılmasının nedeni bir ulaşım düzenlemesinin başlangıcı olarak sayılıyor. Taksi fiyatları çok uygun olduğu için kimse toplu taşıma kullanmıyor ve bu yüzden kent merkezinde trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Ulaşım Uzmanı Rauf Ağamirzayev, “Uzun zamandır bir reform gerekiyor. Sorun taksilerin bu kadar çok ve ucuz olması” dedi.

Sorun devam ediyor; şoförler çok çalışmaktan, yolcular sürücülerin davranışlarından ve yol bilmemelerinden şikayetçi.

Bakü’de en düşük taksi ücreti bugüne kadar 2 buçuk manat idi. Yani yaklaşık 45 TL. Metro veya otobüsü bir gün boyunca kullanmak ise 50 kapik, yani yarım manat (7.59 TL). Trafiği düzenlemek ve toplu taşımı teşvik etmek için ilk adım atıldı ve Haziran ayından itibaren en düşük taksi ücretleri 4 manat 50 kapik (85.35 TL) oldu.

Bakü’de en yaygın ulaşım araçları metro ve otobüs. Bir kişinin şehir içi bir gezinti için yol harcaması 0.4 – 0.5 manat (7.59 TL). Toplu ulaşımın yanı sıra, taksilerden yararlananların sayısı da az değil. Taksi ücretlerinin artmasıyla şehir merkezinde taksi kullananların sayısının azaltılması hedefleniyor. Peki bu kararın yararı olacak mı? Trafik rahatlayacak mı?

9. Köy Haber Merkezi bu konuyu araştırdı. Taksi fiyatlarının artma nedenlerini sorguladı. Konuyla ilgili konuşan Azerbaycanlı Ulaşım Uzmanı Rauf Ağamirzayev, artan taksi fiyatlarının beklenen bir durum olduğunu belirterek yapılması gerekenleri ayrıntılarıyla anlattı:

“Taksilerin bu kadar çok ve ucuz olması bir sorundur”

Rauf Ağamirzeyev

Uzun zamandır taksi reformu tartışılıyor. Bu süreç geçen yılın sonlarından itibaren ilan edildi. Sadece tarihler kaydırılarak aşamalı olarak uygulama süreçleri başladı. Şüphesiz ki, reformu gerekli kılan nedenlerden biri de memnuniyetsizlikti. Bu memnuniyetsizlik hem sürücüler hem de yolcular tarafından dile getirildi. Güvenlikle ilgili bazı konular da bu süreci zorunlu kıldı. Sürücüler, sömürüden daha fazla çalışıp daha az kazanç elde ettiklerinden, yolcular ise sürücülerin davranışlarından ve yolu bilmemelerinden şikayet ediyorlardı. Diğer nedenlerden biri de araç parkının eski olması ve bazı sürücülerin profesyonel olmayan faaliyetleri sonucunda kazaların artmasıydı. Bir diğer husus ise kısa mesafeli seferlerin çok olması ve bu seferler neticesinde sokak-yol ağının yüklenmesiydi.

Ulaşım sorununun çözülmesi için insanların özel araçlarını kullanmadan, toplu taşımaya yönlendirilmesini sağlayacak projelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Ağamirzayev önerilerini şöyle sıraladı:

”Toplu taşımanın kalitesinin düşük olması taksilerin kullanımını popüler hale getiren faktörlerdendi. Bu sürecin ortadan kaldırılması için bir yandan caydırıcı önlemler alınmalıdır ki, insanlar toplu taşımaya yönelsin. Caydırıcı önlemlerden biri otopark politikasıdır. Şehirde otopark ücretleri belirlenmiş ve şu anda uygulama çalışmaları yürütülmektedir. İkinci mesele, şehrin diğer merkezi kısımlarının kapatılması, yayalaştırılmış sokakların ve yaya alanlarının arttırılması yönündeydi. Üçüncü ise taksi reformudur. Saydıklarım caydırıcı önlemlerdir. Başka bir deyişle, insanları araçla seyahat etmekten caydıran yöntemler uygulanmalı.”

“Şehir merkezinde trafiğe kapalı alanlar, uzun yürüyüş yolları olmalı”

Ağamirzayev; mikromobil araçların, bisiklet yollarının önemini anlatırken trafiğe kapalı sadece yayalara açık caddeler düzenlenmesini teklif etti ve şöyle konuştu:

“Kısa mesafeli çözümler olarak yaya altyapısını örnek gösterebilirim. Bu konuyla ilgili bazı engeller ve farklı problemler var. Atacağımız ilk adımlardan biri de bu problemleri belirlemektir. Çünkü öyle sorunlar var ki, 24 saat içinde çözümü mümkündür. Buna kanunların değişmesi, kaçak yapıların yıkılması gibi durumların ortadan kaldırılması da dahildir. Ne yazık ki, kurumlar arası iletişimde de ciddi bir boşluk var. Çünkü şehirde herhangi bir büfe kurulması düşünüldüğünde ilgili yapı bu konuyu ciddi bir şekilde tartışmalıdır. Ölçüsünden yerine kadar her şey planlanmalıdır. Diğer hususlardan biri de genel yaya akışına etkidir. İkinci kısa mesafeli çözümlerden biri de mikromobilite araçlarıdır. Ocak ayından itibaren bu sürece başlanmıştır. Bakü şehrinde bisiklet yollarının çizilmesi ve kurulmasının birinci aşaması tamamlanmak üzere. Yakın zamanda paylaşımlı bisiklet uygulamasının başlatılması bekleniyor. Bu da kısa mesafede bisikleti kiralayıp seyahati düzenlemek yönünde alınmış bir karar olacak. Diğer mesele, toplu taşıma için ayrılmış olan otobüs şerididir. Bu sürecin bir kısmı gerçekleştirilse de ağ yapısına ihtiyaç var. Peki boşluk nedir? Hem bisiklet yolunda hem otobüs şeridinde yasadışı parklar var. Burada diğer taşıtların yasadışı hareketleri gözlemleniyor. Düşünüyorum ki, bu avantajın uygulanması için yasaların ve cezaların sertleştirilmesi gerekir.”

“Azerbaycan’da yol kesmenin cezası ağır olmalıdır”

Yaya yolu, bisiklet yolu ve otobüsler için ayrılacak özel şeritleri anlatan Ağamirzayev, bunun önündeki en büyük engelin de kaldırımlara, yollara, yasak yerlere araç park eden sürücüler olduğunu söyledi. Ağamirzayev, “İster yaya geçidinde durma olsun, ister kaldırımda, bisiklet yolunda veya otobüs yolunda park etme olsun, trafiği engelleyenlerle müdahale etmek gerekir. Tekrar ettiği takdirde hatta sürücülük haklarından mahrum etme gibi yasal düzenlemeler olmalıdır” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.