• ANASAYFA
  • İnsan Hakları
  • Gazetecilik
  • Eğitim
  • Çevre
  • Kültür Sanat
  • Emek
  • Teknoloji
  • Ekonomi
  • Spor
  • Sağlık
  • Gezi
  • KÜNYE
      Logo   Logo
    • ANASAYFA
    • İnsan Hakları
    • Gazetecilik
    • Eğitim
    • Çevre
    • Kültür Sanat
    • Emek
    • Teknoloji
    • Ekonomi
    • Spor
    • Sağlık
    • Gezi
    • KÜNYE
      Image
      Bağımsız Sinema
      Yeni Sinema Kolektifi bağımsız filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor
      Yeni Sinema Kolektifi, sinema salonlarında gösterim imkanı bulamayan filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor. . Batman’da kültür sanat çalışmalarıyla bilinen Yeni Sinema Kolektifi, sinema günleri etkinliklerini sürdürüyor. Kolektif kurucularından Roni Bulut ve etkinliklerin takipçisi Ruken Duygun ile Batman’daki sinema kitlesini ve düzenledikleri sinema günlerini konuştuk.
      02/04/2022 - 88 GÜN ÖNCE
      Image
      Kültürel Değerler
      Kutsal kadının, kutsal sesi: Erbane
      Binlerce yıllık geçmişi olan erbane, Mezopotamya’da kadının, barışı haykırmak için yüreğindekini dile getirdiği yegâne kutsal bir araç olarak görülüyor. Bu kadim enstrümanın gelecek kuşaklara aktarılması için herkesin bu kültüre sahip çıkması çağrısı yapılıyor.
      03/03/2022 - 117 GÜN ÖNCE
      Image
      Ankara'da tarihi eserler
      Dışkapı Adliyesi bitişiğinde tarihi kalıntılar bulundu, taşlar incelemeye alındı
      Ankara Ulus’taki Dışkapı Adliyesi’ne bitişik arazide tarihi eser olduğu düşünülen taş blok parçaları bulundu. Kısa süre öncesine kadar adliye otoparkı olarak kullanılan arazide tesadüfen bulunan taşlar, 9. Köy’ün soruları üzerine olay yerine gelen uzmanlarca incelendi ve tarihi eser olabileceği belirtildi. Anadolu Medeniyetleri Müzesi yetkilileri buluntuların antik eser kalıntıları olup olmadığını netleştirmek için taş örneklerini inceleme laboratuvarına gönderdi.
      25/12/2021 - 185 GÜN ÖNCE
      Image
      Tarihi Eserler
      İlk kez gün yüzüne çıkan binlerce parça tarihi eser Türkiye’ye getirildi
      Tarihi eser kaçakçılığına Cumhuriyet tarihinin en büyük darbelerinden biri vuruldu. Türkiye’den yasadışı yollarla çıkarılan tarihi eserler Hırvatistan-Sırbistan sınırında ele geçirildi. Aralarında Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu sikkelerinin bulunduğu 2 bin 955 eserin Anadolu kökenli olduğu Kültür Bakanlığı’nın takibiyle anlaşılınca eserlerin Türkiye’ye gönderilmesi sağlandı. 9. Köy, Hırvatistan’dan getirilen eserler ve diğer kültür varlıkları ile ilgili uzmanlardan bilgi aldı.
      21/12/2021 - 190 GÜN ÖNCE
      Image
      Ankara'ya özgü türler
      Ankara’da doğan tek Angora tavşanı “Ankyra” hayata tutundu
      Ankara’da yeniden yetiştirilmeye başlayan Angora tavşanları ilk yavrularını verdi ancak yavrulardan sadece biri hayata tutunabildi. Türün kendi coğrafyasında yetişmesi için umut olan yavruya Ankyra adı verildi. “İlk yavruyu aldık, gözümüz gibi bakıyoruz” diyen Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Başkanı Seyfettin Aslan, Ankara’nın sembolleri arasında yer alan Ankara tavşanı, Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara kedisi ve Ankara arısı yani “başkentin beş beyazı” için yeni başlatılan projeleri 9.Köy’e anlattı.
      15/12/2021 - 195 GÜN ÖNCE
      Image
      Haber - Araştırma
      “Çölde Bir Lâle”: Ankara Film Festivali
      Başkentin kültür sanat yaşamında önemli yeri olan Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl da binlerce izleyiciye ve törenlere ev sahipliği yaptı. Festivalin kurucularından Mahmut Tali Öngören’in “çölde bir lâle” dediği Ankara Film Festivali’ni, organizasyonun ev sahiplerinden İrfan Demirkol 9. Köy’e anlattı. Demirkol, Öngören’in çöl iklimine benzettiği dönemde özel film gösterimlerine bile izleyici bulamadıklarını hatırlattı. 80’li yıllarda dayanışmayla filizlenen “çöldeki lâle” bu yıl 32’nci kez açtı.
      23/11/2021 - 217 GÜN ÖNCE
      Image
      Ekonomik Kriz
      Pandemi sürecinin mağdurları: Kitaplar
      Pandemi süreciyle birlikte özelikle sosyal medya üzerinden satış yapmaya başlayan yayın evleri sürecin uzamasıyla birlikte gelişen ilgisizlikle birlikte kitap satamaz duruma geldiler. Bu dönemde önemli kitaplar basan yayın evleri yaşadıkları ekonomik krizle mücadele ediyor. Ekonomik sorunlar, fuarların iptal edilmesi yayınevlerinin yaşadığı sıkıntıların başında geliyor.
      11/08/2021 - 321 GÜN ÖNCE
      Image
      Arkeoloji
      Beş bin yıllık İremir Höyüğü, keşfedilmeyi bekliyor
      İlk kazısında 5 bin yıl öncesine ışık tutan arkeolojik verilerin elde edildiği Van’ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü’nde salgın nedeniyle geciken kazı çalışması, önümüzdeki günlerde başlayacak. Uzmanlar, kent ve insanlık tarihi açısından önemli bir kaynak olan höyüğün Urfa’daki Göbekli Tepe kadar değer taşıyabileceğini vurguluyor.
      28/07/2021 - 335 GÜN ÖNCE
      Image
      Yöresel Değerler
      Kadirli’nin köyünden dünyaya yayılan Karatepe kilimleri
      Yaklaşık 50 yıl önce Osmaniye Kadirli’nin Karatepe Köyü’nde kurulan kooperatif aracılığıyla kök boya ile renklendirilen, geleneksel yöntemlerle dokunan kilimler, birçok ülkeye pazarlanıyor. Bu yılın başında “Coğrafi İşaret Belgesi” için başvuruda bulunulan Karatepe kilimleri, dünya markası olması yolunda ilerliyor.
      13/07/2021 - 350 GÜN ÖNCE
      Image
      Yöresel Değerler
      Çukurova’nın son yörükleri
      Bin yıldır devam eden bir gelenek olan Yörüklük yavaş yavaş kayboluyor. Çukurova’da yaşayan son Yörüklerden Duman, eskiden okumayan Yörük çocuklarının şimdi okuyup meslek sahibi olduğu için bu geleneği sürdürme hevesinde olmadığını belirtti. Araştırmacı Yazar, Tarihçi, Adana Eski Müze Müdürü İpek ise, Yörüklerin 1950’lerden itibaren yerleşik hayata geçmeye başladığına dikkat çekti.
      09/07/2021 - 354 GÜN ÖNCE
      Image
      Yöresel Değerler
      Ninelerin kıyafetleri, torunların oyuncaklarına elbise oldu
      Balkanlar’dan göç ederek Yalova’ya yerleşen vatandaşlar kültürlerini unutturmamak için bez bebek projesi başlattı. Nineleri ve annelerinin giydikleri kıyafetler, gelecek nesillere aktarılmak üzere oyuncak bebeklere kıyafet yapıldı. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Gurubu Başkanı Gürsu, “Yöresel kıyafetli bez bebekler projesini tanıtım ve gelenekleri yaşatmak adına uyguluyoruz” dedi.
      06/07/2021 - 357 GÜN ÖNCE
      Image
      Genç Sanatçılar
      Genç sanatçı olarak var olmak asla kolay olmayacak
      Salgın süreci, sanat dünyasını çok ağır etkiledi. Özellikle ismi bilinmeyen, yeni mezun sanatçıların profesyonelleşme sürecinin son bir yılda nasıl etkilendiğini konuştuğumuz Sanat Danışmanı Zaimoğlu, kariyerinin başında çoğu sanatçının temsiliyetinin olmadığını bildirdi. “Acele etmeden istikrarlı bir yol izlemek daha mantıklı olabilir” diyen Zaimoğlu, sanat yatırımı yapmaya hevesli yeni kuşağın öncelikle sanat danışmanlarından korkmamasını istedi.
      09/06/2021 - 384 GÜN ÖNCE
      Image
      Emekçi Kadınlar
      Mor traktörle köy kahvesinin önünde tur atacaklar
      7 kadının öncülüğünde İzmir Güzelbahçe’nin Yelki Köyü’nde iki yıl önce kurulan kooperatif, iyi tarım yaparak kadınları ekonomik olarak güçlendirirken sosyo kültürel gelişimlerini de sağladı. Geçen yıl 2 ton incir ihracatı gerçekleştirdiklerini bildiren Kooperatif Başkanı Yaşoğlu, hem tarım hem sanat köyü olmayı hedeflediklerini belirtip alacakları mor traktörlerle ne yapmak istediklerini açıkladı.
      05/06/2021 - 388 GÜN ÖNCE
      Image
      Pandemi
      “Müziğin susmasına razı olmayın!”
      Salgın sürecinde hayatını müzik yaparak kazanan sanatçıların iş alternatifi kalmadığını, para kazanamayan bazı müzisyenlerin enstrümanlarını sattığını, başka işlere yönelmek zorunda kaldığını hatta canına kıydığına dikkat çeken Müzisyen Gürdal, sanatçıların içinde bulunduğu şartların iyileştirilmesi için yardım talep ederken yüzlerce insanın emeğinin olduğu müziğin susmasına razı olunmaması çağrısında bulundu.
      25/05/2021 - 399 GÜN ÖNCE
      Image
      Atatürk
      Ata’nın milletine mirası
      “'Söz konusu olan hediye, yüksek Türk milletine benim asıl vermeyi düşündüğüm hediye karşısında hiçbir kıymete sahip değildir. Ben, gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.”
      17/05/2021 - 407 GÜN ÖNCE
      Image
      Kitap
      Hatırlamanın önemini anımsatan roman: Kiraz Ağacı
      Gazeteci ve Yazar Gökçer Tahincioğlu, ikinci romanında okurunu 2000’lerde yaşanan hücre tipi cezaevleri protestoları, ölüm oruçları ve “Hayata Dönüş” operasyonu gibi “unutulmaya bırakılmış” yakın tarihle yüzleşmeye davet ediyor. Romanda, en çok unutulmaya çalışılanın hep akılda olduğunun altı çiziliyor. “Hatırlamadan unutmanın, boşa geçecek bir zamanın tohumları” olduğunu düşünen Tahincioğlu, özgürce yürüyebilmenin yolunun yalansız bir yüzleşmeden geçtiğini vurguluyor.
      29/04/2021 - 425 GÜN ÖNCE
      Image
      Heykel
      Diyarbakırlı kadın tel sanatçısı Daşğın: Yarınlara bırakmak için telden heykel yapıyorum
      Resimle başlayan serüvenini tel sanatıyla devam ettiren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Daşğın, sanat üretiminin cinsiyetle bir alakası olmadığını belirtti. Ardında bir şey bırakmak istediğini söyleyen Daşğın, telle yaptığı işlerin duvara yansıyan gölgesinin kendisini çok etkilediğini anlattı.
      26/04/2021 - 428 GÜN ÖNCE
      Image
      Fotoğraf
      Türkiye’yi, Batman’dan fotoğraflarla dünyaya tanıtıyor
      Fotoğraf çekmeyi internetten öğrenip pek çok uluslararası ödülün sahibi olan Kartal, ödül için değil, ülkesini ve kültürünü tanıtmak amacıyla fotoğraf çektiğini söyledi. Dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında yer alan Kartal, Türkiye’de fotoğraf sanatına gereken değer verilmediğinden yakındı. Kartal, fotoğrafa ilgi duyanlara “sabırlı olmayı” önerdi.
      09/04/2021 - 445 GÜN ÖNCE
      Image
      Kurtuluş Savaşı
      Kurtuluş’un Dönüm Noktası: II. İnönü Zaferi
      Kurtuluş Savaşı’nın en önemli dönüm noktalarından biri olarak gösterilen İkinci İnönü Zaferi, Türk ordusunun 31 Mart 1921'de başlattığı karşı taarruz sonucu, 1 Nisan 1921'de Yunan güçlerini püskürtmesiyle kazanıldı. Bu zafer hem ordunun hem de Anadolu’da Millî Mücadele’ye gönül verenlerin inancını artırmasının yanı sıra dış kamuoyunda da etkisini gösterdi; Fransa, Ankara ile anlaşmanın yollarını aramaya başlamıştı bile.
      01/04/2021 - 453 GÜN ÖNCE
      Image
      Tiyatro
      27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Tiyatrocular Dertli
      27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü… Tiyatrocular, zaten var olan ve pandemi nedeniyle artan ekonomik sorunlarından dertli. Tiyatronun gerçek yaşamın kendisi ve toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan tiyatro sanatçıları, Türkiye’de sanata ve sanatçıya yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söylediler. Sanatçılar, tiyatronun, bir okul gibi insanları hayata hazırladığını, gençlere, ışık tuttuğunu, bir uyandırma sanatı ve yaşam felsefesi olduğunun altını çizdiler.  
      27/03/2021 - 458 GÜN ÖNCE
      Copyrights © 2021 All Rights Reserved by 9.Köy

      Gazeteciler Cemiyeti

      Anasayfa | İletişim | Arşiv