DOLAR 34,7325 -0.02%
EURO 36,5695 0.06%
ALTIN 2.960,050,33
Ankara

KAPALI

Sadece otomobilleri koruyan katil bariyerler
  • 9.Köy
  • Genel
  • Sadece otomobilleri koruyan katil bariyerler

Sadece otomobilleri koruyan katil bariyerler

Bu iki bariyer arasında yaşamak ve ölmek kadar büyük fark var. Motosiklet kullanıcılarının kazalarda uzuv kaybına neden olan ‘katil bariyerler’ için başlattıkları mücadele 13 yıldır devam ediyor. Yol kenarlarındaki metal bariyerlerin alttaki sırasının kaldırılması ya da plastik olması halinde yüzlerce can kurtarılacak. Son 2 yıldır bariyer değişikliğinin başladığını söyleyen Motosiklet Platformu Başkanı Zafer Özsoy, “Bu önlemler daha önceden alınsaydı birçok ölümlü kaza önlenebilirdi” dedi.

ABONE OL
19 Şubat 2023 14:16
Sadece otomobilleri koruyan katil bariyerler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Motosiklet kullanıcılarının kazalarda uzuv kaybına neden olan ‘katil bariyerler’ için başlattıkları mücadele 13 yıldır devam ediyor. Yol kenarlarındaki metal bariyerlerin alttaki sırasının kaldırılması ya da plastik olması halinde yüzlerce can kurtarılacak. Son 2 yıldır bariyer değişikliğinin başladığını söyleyen Motosiklet Platformu Başkanı Zafer Özsoy, “Bu önlemler daha önceden alınsaydı birçok ölümlü kaza önlenebilirdi” dedi.

Araçların yoldan çıkmaması için yerleştirilen metal korkuluklar yıllardır motorcuların kabusu oldu. Kolaçan ismiyle Türkiye’nin tanıdığı fenomen-kurye Mevlüt Sağlam, 9. Köy aracılığıyla “Biz bütün bariyerler değişsin istemiyoruz. Sadece virajları motorcu dostu bariyerlerle değiştirin” çağrısı yaptı. Son 2 yıldır düzenlemeler hızlanırken yıllardır yurdun dört bir yanında birçok motosiklet kullanıcısı kazalarda hayatını kaybetti. Katil bariyerlerin metal korkuluklarında kolunu ya da bacağını yitirmeyen birçok motosiklet sürücüsü ise kan kaybı nedeniyle olay yerinde hayatını kaybetti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 yılı verilerine göre, motosiklet kullanıcısı sayısı 3,5 milyon. Verilere göre, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarından yüzde 21’ini motosiklet kazaları oluşturuyor.

Bu mücadele neden 13 yıldır sonuç alamadı?

Yaklaşık 13 yıldır motorcu dostu bariyerlerin yapılması için mücadele ettiklerini ifade eden Türkiye Motosiklet Platformu (TMP) Başkanı Fatih Zafer Özsoy, “Girişimler oldu daha önceden ama elle tutulur bir şeyler olmadı. Eğer önlemler o zamanlarda alınsaydı birçok ölümlü kaza önlenebilirdi. Evet Kenan Sofuoğlu destekledi, Karayolları Genel Müdürlüğü bizi dinledi ama olayın aksiyona geçme süresi maalesef hızlı olmadı. Tabii belli prosedürler var ama bu çok basit bir önlem” dedi. “Bir insan hayatı kaç para?” diye soran Özsoy, “Maliyet de işin içine giriyor. Bariyerlerin altına bu ek parça eklensin istemiyoruz. Motorcu nüfusunun yoğun olduğu yerler, kazaların çok sık olduğu yerlere yerleştirilsin istedik. Buralara önlem alındığı taktirde ölümler çok büyük oranda önlenir. İstatistik olarak bariyerlere çarparak hayatını kaybedenlerin alınan bu önlemle yüzde 50’sinden fazlasının kurtulacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Zafer Özsoy

Özsoy, Hüseyin Sinan Turan ve Ayşenur Turan çiftinin 10 Mayıs 2022 tarihinde motorcu dostu bariyerlere 1 metre kala bariyer altından geçerek hayatlarını kaybettiğini hatırlattı. Özsoy şunları söyledi: “O kazada viraja hızlı giriyorlar. Ancak o bariyerler olası süratlere göre ayarlanıyor, eğer o bariyer 1 metre geride olsaydı, kurtulma şansları vardı. Küçük önlemlerle canlar kurtarılabilir.”

Metal bariyerler giyotinden farksız

Motosiklet kazalarındaki ölüm nedenlerinin motorcu dostu olmayan bariyerler olduğunu belirten Özsoy, “Biz bu nedenle tam 13 sene önce ‘Katil Bariyer İstemiyoruz’ kampanyasını başlattık. Süreç yavaş ilerledi ancak son 2 yıldır hızlandı. Çalmadığımız kapı kalmadı. Bizler bu söz konusu bariyerlerin kaldırılmasını değil, bu bariyerlere motorcu dostu bariyerler yerleştirilmesini istiyoruz. Yerleştirilen bariyerler sayesinde çok yakın bir zamanda bir arkadaşımızın hayatı kurtuldu” ifadelerini kullandı.

Motorcu dostu bariyer parçasının minimum 30 sene ömrü olduğunu belirten Özsoy, “Ulaştırma Bakanlığı da seneye yapacağı 85 bin metrelik bariyer projesini bana iletti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise ilk olarak 30 bin metre olarak başladı, geçtiğimiz yıl 60 bine çıkardılar, bu sene ise 90 bin metre daha yapacaklarını belirttiler” dedi. Özsoy, motorcu dostu bariyer olmayan bölgeler için hem belediyelere hem de Ulaştırma Bakanlığına baskı yaptıklarını aktardı.

‘’Düz yolları değil, sadece virajları değiştirseler yeter”

Sosyal medyada ‘Kolaçan’ olarak tanınan motosiklet kullanıcısı Mevlüt Sağlam, “Biz ‘katil bariyer’ istemiyoruz derken bariyerin kaldırılmasını istediğimiz düşünüldü. Ancak biz o bariyerlerin altına bir parça eklenmesini istedik sadece. Geçen sene bütün çabalarımız sonuca vardı ve düzenlemeler başladı” dedi. Kampanya başlatılana dek önlemlerin yeterince alınmadığını belirten Sağlam, “Biz bu önlemleri düz yollarda istemedik çünkü bu düz yollarda kaza oranı çok az. Biz virajlara yapılmasını ve en ucuz olacak şekilde en riskli bölgelere yapılmasını istedik” vurgusunu yaptı. Mevlüt Sağlam

Sağlam şunları söyledi: “Pandemiyle birlikte motosiklet kullanımı arttı. Motosiklet kullanıcıları için iyileştirilmelerin yapılmasını istiyoruz. En basitinden bilinçlendirmeye dayalı eğitimler yapılmalı. Sürücü kurslarında motosikletlerden çok bahsedilmiyor, kullanıcılara motosiklet kullanıcılarının hakları öğretilmeli ve önlemler artırılmalı.”

HABER : Haber: Deniz Güngör

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.