Ankara'da biyolojik ömrünü tamamlamış kuru ağaçlar heykele dönüşüyor. Babası Hüseyin Şahin ile birlikte 30 yıldır heykel sanatı ile uğraşan Şahmerdan Şahin, kurumuş, dayanıklı çınar ağaçlarını çeşitli hayvan figürleri ile şekillendirerek sanat eseri haline getiriyor. Hayvan figürleri dışında, dikkat çeken bir heykel de kadın eli heykeli. Heykeltraş Şahin, Başkan Mansur Yavaş'ın isteğiyle, Cinnah Caddesi'nde kadın cinayetlerine dikkat çekmek için kadın eli heykeli yaptığını anlattı.
Başkent Ankara, sokakta sanata evsahipliği yapıyor. Ankara’nın işlek caddelerindeki biyolojik ömrünü tamamlamış ağaçlar çeşitli figürlerle şekillendirilerek sanat eserlerine dönüştürülüyor.
Heykeltraş Şahmeran Şahin, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğü biyolojik ömrünü tamamlamış ağaçların heykele dönüştürülmesi çalışmalarını 9. Köy’e anlattı.
Sürecin, Ankara’da yol kenarındaki kurumuş ağaçların belediye görevlileri tarafından kesilmesine denk gelmesi ile başladığını anlatan Şahin, şöyle konuştu;
“Ankara Büyükşehir Belediye Binası’nın önünde eski dönemden kalma kurumuş ağaçlar vardı. Personeller bunları kesiyordu. Biz de tesadüfen o gün oradaydık. Dedik ki bunları kesmeyelim. Biz bunları heykele çevirelim. İşte olur mu? Nasıl olur? Bunları Mansur Başkan’a sorunca hoşuna da gitmiş. O zaman, Ankara belediyesinden önü olduğu için “Ankara’ya özgü karakterleri yapalım” dedi. İşte Ankara keçisi olsun, Ankara kedisi olsun Ankara güvercini ve Ankara tavşanı figür edelim dedik. Oradan başladık. Burayı yaptıktan sonra insanların hoşuna gitti. İnsanlara da dokundu. Ağaçların kesilmesindense orada güzel figürler halinde kalması. Belediye binasının önü böyle birazcık uzun bir kaldırımdır. Adeta bir açık hava müzesi gibi oldu. Güzel bir şekil aldı. İnsanların da hoşuna gitti. Güzel de tepkiler aldı. Hem internetten olsun hem biz çalışırken oraya gelen insanlar olsun. Daha sonra bunu devam ettirelim istedik.Bu kurumuş ağacı yerinde heykele çeviren ilk biziz. Bizim kendi başlattığımız bir tarz. Bu riskli bir iştir.”
“Kadın cinayetlerine dikkat çekmek için…”
Daha sonra da Cinnah Caddesi üzerinde çalışmaya başladığını belirten Şahin, “Burada kurumuş ağaçlar görüyordum uzun zamandır. Ben zaten bu civarda oturuyorum. Bunları görüyorum. Bunları da sundum. Burası için de güzel bir çalışma yapayım dedim. Buraya da orman hayvanlarını figür etmek istedim. Nesli tükenen Anadolu Parsı, sincap, boz ayı, el figürü var. El figürü kompozisyonun içerisinde değil. Orada bir tavus kuşu hayal etmiştim. Onu yapacaktım. Ancak bu çalışmaya başladığımız dönemde çok fazla kadın cinayetleri olmuştu. Başkanımız ‘ona özgü bir şey yapabilir miyiz?’ gibi bir talepte bulundu. Ağacın müsait olduğu kadarıyla onu kadın eli olarak figüre ettik Buranın macerası da o şekilde oldu.”
Bu yıl da Kızılay Kumrular Sokak’ta, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki kurumuş ağaçlara el attıklarını anlatan Şahin,”Onlara da zürafa, tavus kuşu, koala ve rakun gibi yabani orman hayvanları yaptık” diye konuştu. Özellikle hayvan figürlerini tercih ettiğini vurgulayan Şahin, bunun nedenini şöyle anlattı;
“Kapitalist kentleşmenin doğadaki etki ve sonuçları bize gösteriyor ki, tüm canlıların yaşam alanları daraltılmakta ve yavaş yavaş yok olmakta. Doğaya ait olanı yine doğanın kalbinden, yeşili kurutulmuş bir kuru ağacın gövdesinden çıkartarak, hem bir farkındalık, hem de doğada olanı tekrar doğaya kazandırmaktır ilk amacımız. İkinci amacımızda sanatı insanlarla daha fazla yaklaştırmak. Eskiden bir heykel görmek için insanın yaşadığı yerde bir meydana, bir merkeze gitmesi gerekiyordu. Kimse caddesinde, mahallesinde, semtinde çok fazla heykelle karşı karşıya olamazdı. Dolayısıyla bunu yıkmak için, sanatı sokağa, insanın mahallesine, caddesine getirdik. Bir çocuk yetişirken sanata, heykele yabancı olmayacak. Çocukluğunun geçtiği sokaklarda heykelleri görecek. Gördüğü zaman heykeli yabancılamayacak. Yaşadığımız toplum itibariyle sanata, heykele yabancıyız. Bunu biraz kırmak istedik. Bu misyonu hissediyorum kendimde.”
Önümüzdeki yıl da İran Caddesi’nde çalışmalara başlanacağını belirten Şahin, heykele dönüştürülen ağaçların yerine belediyenin tekrar ağaç diktiğini, kaç adet heykel varsa o kadar fidan dikildiğini de vurguladı.
Ağaçların kaldırım çalışmaları sırasında zarar gördüğünü söyleyen Şahin, “Aslında bu ağaçların kuruma sebebi önceki dönemdeki bu kaldırım inşaatları sırasında eski kaldırımları, kepçeler kaldırırken, ağaçların köklerini tamamen parçalamaları. Yapan insanların, müteahhitlerin o firmaların öyle bir hassasiyetleri yok. Mümkün olduğu kadar en hızlı şekilde eski karoları sökelim, yerine yeni kaldırım yapalım derdindeler. Biz de bunu Büyükşehir Belediyesi’ne söyledik. Onun için üniversiteden de araştırma yaptırdılar. Ağaçların dikili olduğu yerlerde çerçeve bırakıyorlar bunlar çok dar. Burada asfalt yolu orada kaldırım. Ağaçların su yolları falan varmış. Peyzajcı arkadaşlar onu da söylüyorlar. Bir kök koptuğu zaman ağaçlar kuruyor. Cinnah Caddesi’ndeki kurumanın en büyük sebeplerinden biri de yine bir önceki dönem hep projektörlerle ağaçlara ışık vermeleri, projektörler ağaçları mahvediyor. Hem egzoz gazı hem duman ağaçları etkiliyor. Yokuş olduğundan dolayı fazla duman çıkıyor araçta . Onun da etkisi var ama en önemli neden o kaldırımların yapılırken kepçelerin kökleri koparması. İkincisi de ağaçlara ışıklandırma projektörü yapmak” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.