Sinema salonlarındaki ‘yataklı sinema’lar da sektörü canlandırmaya yetmedi. Öncelikli seçeneğin filmden önce ‘konfor’ haline geldiği sinemalarda yatarak film izlemek mümkün. Özellikle pandemiyle beraber evlerde rahatça film izlemeye alışan sinemaseverlere evdeki rahatı sunan sinema işletmecileri salonlarda eski canlılığı sağlamayı amaçladı ama 418 TL’lik bilet fiyatıyla evdeki hesap çarşıya uymadı.
3 boyut, 5 boyut, sanal gerçeklik derken sinemalar konforlu film izletmek için salona yataklı sistem kurdu ama sektörü canlandırmaya o da yetmedi. Sinema salonu işletmecilerine göre, pandemi öncesine göre izleyici sayısı azaldı. Yataklı sinemaya sadece ‘meraktan’ gittiğini söyleyen izleyicilerin kimisi çok memnun keyifle film izlediğini söylüyor, bazıları da yatağın rehavetiyle uyuyakaldığını itiraf ediyor.
Peki ‘yataklı sinema’ konforlu biçimde ev ortamında film izleme imkanını sunuyor mu? Uyuyakalanlar, mısır yeme sesinden rahatsız olanlar, film esnasında lavabo ihtiyacı gelenler neler yaşadılar? Sinema salonu işletmecileri, pandemi öncesi ve sonrası ‘yataklı sinema’yı tercih eden izleyicileri nasıl değerlendiriyor? Yataklı sinemada yükselen bilet fiyatları, film yanında tüketilen patlamış mısır-kola ve izleyici rağbeti konusunda hem salon işletmecisi hem de izleyicilerin görüşlerini sorduk.
“Avatar 2 kimi seansta yataklı sinema salonuna boş oynuyor”
Pandemi sonrası ekonomik nedenler ile İstanbul’da yataklı salonların kapandığını ve sadece Ankara’da bulunduğunu söyleyen sinema salonu işletmecisi, pandemiye göre izleyici sayısında bir gerileme olduğunun altını çizdi. Sinemanın da kar edememesinden şikayet eden işletmeci, sinemanın kan ağladığını ve izleyicileri salonlara beklediklerini söyledi. Yataklı sinemalar ilk açıldığında bir rağbet olduğunu, ancak pandemi sonrası bunun değiştiğini söyleyen işletmeci: “İzleyici sayımızda, salgın öncesine göre büyük bir düşüş var. Hafta sonları yataklı sinemalarda her seans dolu olurdu mesela. Ancak bugünlerde, şu an vizyonda ‘Avatar 2’ filmi olmasına rağmen film boş salonlara oynuyor.” diyerek süreci anlattı. Biletlere neredeyse her ay zam yapıldığını belirten sinema işletmecisi geçen yıllarda içecek ve patlamış mısırın bilet fiyatına dahil olduğunu ancak son dönemde bu ikramın kaldırıldığını söyledi ve şöyle devam etti:
“Yataklı salona yılda 5 kez zam geldi. Şu anda güncel fiyat 418 TL. Bu iki kişilik bilet ücreti. Filmi tek kişi bile yatarak izlemek isterse ödeyeceği fiyat 418 Lira. Tek bir kişi bilet almış dahi olsa, o salonda seans oynuyor.”
Yatak firması sponsor, yastık kılıfı her seans değişiyor
Sinema salonu bu konfora göre yeniden inşa edilirken yatak firmasının sponsor olduğunu söyleyen salon görevlisi. Her seans sonrası yatak örtüsünün ve yastık kılıflarının değiştirilip temizlendiğini anlattı, isteyenlere ekstra yastık verildiğini söyledi.
“Film boyunca uyuma riskiniz var”
Sırf ‘meraktan’ yataklı sinemayı deneyen izleyicilerin görüşleri ise birbirinden farklı. Yataklı sinemayı tercih etmesinden dolayı sevgilisinden ayrılanlar, uyuyakalanlar, çok eğlenenler, tepkiler çeşitli. “Aile Arasında” filmini yataklı sinemada izleyen Hilal Cengiz, salonu çok merak ettiği için bu deneyimden faydalandığını, keyifle vakit geçirdiğini söyledi ve “Sanki kendi evimde kendi yatağımda film izliyor gibiydim. Tabi ki izlediğim filmden aldığım keyifle, mutluluğum ikiye katlanmıştı. Herkese tavsiye ederim” dedi. Bir arkadaş grubunun daveti üzerine yataklı sinemaya gittiğini söyleyen bir diğer izleyici Kıvanç Terzioğlu, merak ettiği için denediğini belirterek o günü şöyle anlattı: “Bilet içerisine mısır ve içecek de dahildi. Benim çok tarzım değil sinemada bir şey yemek ve içmek. Salondaki herkes mısır yemeye ve içecek içmeye başladı. Çıkardıkları seslerden çok rahatsız olmuştum. Film çıkışında bir daha yataklı salonda film izlemeye gelmeyeceğimi söyledim, çünkü filmi izlerken adeta uykum geldi.”
Sevinç Ulusman da yataklı sinema tecrübesini uyuyakaldığını itiraf ederek paylaştı: “Sinema salonu çalışanları, sanki devre mülk satıyor gibi tüm tesisi gezdiriyorlar öncelikle. Yataklı salonu görünce burayı çok beğendim ve yatakların sevdiğim bir marka olduğunu öğrenince rahat bir izleme olacağını düşündüm. Ancak o gün yataklı salonda film izleyemedim, çünkü pinti bir sevgilim vardı o zamanlar ve normal koltuklu salonda film izlemiştik. Ancak o salon bile diğer sinemalardan konforluydu. Ben inat ettim ve tek başıma o salonda film izlemek istedim, başka bir gün gittim. Film başladıktan birkaç dakika sonra uyuyakaldım. Ben evde bile televizyon karşısında uzanıyorsam uyuya kalırım, bunu nasıl düşünemedim bilmiyorum. Ayrıca salonda da tek başımaydım ve gözümü açtığımda şok oldum.”
“Yataklı sinema film konusuna göre tercih edilebilir”
Yataklı sinemada “Müslüm” filmini izleyen Reyhan Sözdinler ise bir biyografi filmi için yanlış tercih yaptığını ifade etti:
“Tam olarak yatak değildi aslında, açılıp genişletilmiş koltuk gibi düşünebiliriz. Kültürel faaliyetlerde fazla konfordan yana değilim, dikkat verebilmek açısından düşünüyorum. Yataklı sinema, filmin konusuna göre değişebilir bence, belki komedi filmleri için denenebilir. Fazla rahat olmak, duyguya giremememize veya o algımızın yavaşlamasına sebep olabiliyor diye düşünüyorum. O yüzden yataklı sinema, film konusuna göre tavsiye edilebilir. Ben gittiğimde fiyat çok uygundu, ancak pandemi sonrası hızla arttığını gördüm biletlerin.” dedi. Yataklı sinemada konfor bulan ve tavsiye edenlerden birisi olan Gizem Ertürk ise “Rahat ve konforlu bir deneyimdi benim için. Ev rahatlığında o görüntü ve ses deneyimini yaşamak, çok büyük ayrıcalıktı. Hem ev konforu hem dev ekran, daha ne olsun. Herkese tavsiye ederim” dedi.
Yatarak film izlemenin süper bir his olduğunu söyleyen Murat Açanal da gidecek olanları filmin ara vermeden oynatılabileceği konusunda uyardı ve şöyle dedi:
“Ara vermeden oynadı film ve ben bunu bilmiyordum. Lavabo ihtiyacı yüzünden hazırlıklı gitmek gerekiyor. Dilediğimden çok mısır ve içecek ikramı yapılmıştı. Gerçek bir yatakta uzanarak film izlemek çok keyifli olsa da uykunun gelmesi yüksek ihtimal. Ama mutlaka denenmeli ama şu sıralar şahsen tercih etmem, çünkü bilet fiyatı çok yükseldi. Onun yerine Gold Class ve 4DX salonlarını keyif için daha çok tercih ederim.”
Çizmeli Kedi: Son Dilek
Animasyon sevenleri sinema salonlarına çekmeyi hedefleyen “Çizmeli Kedi: Son Dilek”i, Januel Mercado ve Joel Crawford yönetti.
Film, kötülüğüyle nam salmış Dilek Yıldızı’nı bulmak için Kara Orman’a doğru maceraya çıkan Çizmeli Kedi’nin, eski ortağı ve düşmanı Yumuşak Pati Kitty’den yardım istemek zorunda kalması sonrası gelişen olayları anlatıyor.
HABER : Haber: Deniz Ali Tatar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.