DOLAR 34,0258 0.11%
EURO 37,7273 0.1%
ALTIN 2.731,650,14
Ankara
21°

AÇIK

Kadın pazarı erkeklerin eline mi geçecek?

Kadın pazarı erkeklerin eline mi geçecek?

Diyarbakır'da sadece kadın esnafın çalıştığı Jiyan Semt Pazarı, erkeklerin kontrolüne geçme tehlikesi altında. Daha önce erkek esnafın çalıştırılmadığı pazarda durum, belediyenin el değiştirmesiyle farklı yöne doğru ilerlemeye başladı. Başlangıçta 213 kadın pazarcının tezgah açtığı pazarda, şimdi sadece 7 kadın pazarcı kalmış durumda.

ABONE OL
23 Mayıs 2023 14:09
Kadın pazarı erkeklerin eline mi geçecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber & Fotoğraf: İnanç Yıldız
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 2013 yılında dezavantajlı kadınların ekonomik özgürlük kazanması için kurulmuş olan ve sadece kadın pazarcı esnafının görev yaptığı Jiyan Semt Pazarı, erkek egemenliğine girmek üzere. Açıldığı dönemde 213 kadın pazarcının tezgah açtığı pazarda, şu anda sadece 7 kadın pazar esnafı kalmış durumda. Kadın pazarcılar, erkek esnaftan “çekilmeleri” konusundaki baskıya karşı direniyorlar.

“Fırsat verilse kadının yapamayacağı iş yok”

5 çocuk annesi Rukiye Bakış, kendi ayakları üzerinde durabilmek için pazarcılık işine girmiş kadın esnaftan biri. Pazarda çalışmanın şartlarının zor olduğunu ama kadına fırsat verildiği takdirde yapamayacağı iş olmadığını ifade eden Bakış, “Çünkü kadın-erkek arasında hiçbir fark yoktur. Erkeğin de aklı var, kadının da var. Onun gücü varsa, kadının da gücü var. Kadın belki fiziki olarak erkek gibi güçlü olmayabilir. Ama direniş anlamında kadın her zaman erkeğin önünde ve üstündedir. Ben buna inanıyorum. Kadın tamircilik de, pazarcılık da, otobüs şoförlüğü de yapabiliyor” dedi.

“Zor olan kasayı kaldırmak değil, psikolojik şiddet”

Zor olanın kasayı kaldırmak olmadığını, psikolojik şiddet olduğunu ifade eden Bakış, kadın esnaf olarak yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlattı;
“Zahmetli kısmı hal komisyonuna giderken haldekilerin hepsinin erkek olması. Çünkü bir kadını gördüklerinde orada hepsinin gözü üstünüzde ve rahatsız ediyor bu durum. ‘kocanız yok mu sizin?’ gibi ithamlar bizi zorluyor, ‘siz çok mu fakirsiniz, yoksa siz sığınma evinden mi geliyorsunuz?’ Bunlar söyleniyor kadınlara. Bu yaklaşım zoruma gidiyor ama ben kulak asmıyorum. Bazıları bizleri iyi anlıyorlar, diyorlar ‘sizler bizim onurumuzsunuz’ gelip bizden alışveriş yapıyorlar. Bazıları da şöyle diyor; ‘kocanız evde yatıyor sizler gelip burada çalışıyorsunuz’. Hayır kocalarımız yatmıyor. Türkiye’nin ekonomisi o kadar berbat ki, bir insanın tek maaşla çocuklarını ve ailesini geçindirebilmesi zor. Bu yüzden bu işe başladım. Evime gittiğimde çocuklarımın ihtiyaçlarını karşıladığımda vicdanım rahat oluyor. Benim bir şey almak için kaç senedir eşimden bir gün para istediğim olmadı. Yani kadınlar hiçbir zaman kendilerini ezdirmesinler. Asla erkek egemenliği altına girmesinler. Bilsinler ki hiçbir zaman erkekten bir farkları yok.”

“Erkekler pazardan çıkarılsın”

Son zamanlarda erkek esnafın pazara sokulmasına tepkisini de dile getiren Bakış, “Başta Belediye, İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, hepsine seslenmek istiyorum. Allah aşkına bu pazar sadece kadınlar için açılmış ve yapılmıştır. Yani Bağlar Belediyesine kayyum atandı, burayı erkeklere sattılar, burayı erkeklerle doldurdular. Erkek zihniyeti sadece kavga patırtı inşa etmiş. Sadece kadın bedeni üzerinde küfür ederek zihin inşa etmiş. Erkekler bizim içimizden çıksınlar. Biz istemiyoruz erkeklerle çalışmayı. Ben erkeklerin karşısında değilim. Benim kocam da erkek, babam da erkek, iki çocuğum da erkek. Ama bu proje kadın içindi, geçimini yapamayan kadınlar içindi” dedi.
Pazarın ilk kurulduğu günlerde erkeklerin “eline poşet bile alarak çalışamadığını”, tezgah açan erkek esnafın ceza aldığını da anlatan Bakış, şöyle dedi;
“Biz 213 kadındık o zamanlarda ama şimdi 7 kadın kalmamışız, bu da bizim zorumuza gidiyor tabi. Kadın kendine göre 7-8 kasa eşya getiriyor ama erkek şimdi kamyon ile eşya getiriyor. Haliyle o kadın evine gidip oturuyor, çocukları aç kalıyor. Böyle olmasın, kadın kendi emeğiyle ayaklarının üstünde kalsın, bu pazar kadın emeğidir. Erkekleri içimizden çıkarsınlar. Ben mecbur değilim onların küfürlerini duyayım, onların kavgalarını göreyim. Yani sen onlara diyemiyorsun sen neden bu küfürleri ediyorsun. Çünkü o kültürü aileden almış, dayak görmüş, şiddet görmüş, istiyor ki aynı şeyi burada sürdürsün. Ben mecbur değilim bunu çekmeye.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.