DOLAR 34,3525 0.02%
EURO 37,4577 0.17%
ALTIN 3.024,650,07
Ankara

PARÇALI AZ BULUTLU

Kuşadası’nda deprem fay hattı imara açıldı!
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Kuşadası’nda deprem fay hattı imara açıldı!

Kuşadası’nda deprem fay hattı imara açıldı!

Kuşadası'nda iki yıl önce imara açılan Kirazlı sınırındaki arazinin, MTA’nın güncellediği Diri Fay Hatları haritasına göre deprem fay hattı üzerinde bulunduğu ortaya çıktı. Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, “O alanın imara açıldığı bize haber verilseydi imza toplayabilir, dava açabilir belki engelleyebilirdik” dedi.

ABONE OL
11 Eylül 2023 12:25
Kuşadası’nda deprem fay hattı imara açıldı!
4

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Büşra Çetinkaya / Kapak Fotoğrafı: MTA

Kuşadası’nda imara açılan Kirazlı sınırındaki arazinin, deprem fay hattında olduğu ortaya çıktı. Çevreciler, imar kararının başlatılan konut inşaatının durdurulması çağrısında bulundu. Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, “O alanın imara açıldığı bize haber verilseydi imza toplayabilir, dava açabilir belki engelleyebilirdik” dedi.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından güncellenen diri fay hatları haritasında Kuşadası Kirazlı sınırında görülen fay hattının üzerindeki Eşin Group tarafından yapılan inşaat ise sürüyor. Kuşadası merkeze 5,7 km, Kirazlı kırsal yerleşim alanına 4,4 km mesafede bulunan alan, aynı zamanda Kuşadası-Kirazlı yoluna cepheli konumda bulunuyor.
Kuşadası’nda bir şahsa ait olan arazi, Kuşadası Belediyesi tarafından imara açıldı.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in ise konu ile ilgili ‘Ankara’dan imarı onaylatmışlar, yapacak bir şey yok. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı 4 kat inşaat iznini biz 3 kata indirdik’ dediği öğrenildi.

“Belki engelleyebilirdik”

Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat 550 konutluk inşaat ile ilgili 9. Köy’e konuştu. Fırat, alanın imara açıldığını sonradan öğrendiklerini belirterek şöyle dedi;

 “Önce Bakanlık’tan onay alıyorlar, tarım arazisini imarlı alana çeviriyorlar. Ondan sonraki işleri de Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi hallediyor. “Bizim yapacak bir şeyimiz yoktu” diyorlar. Halbuki halka haber verip bilinçlendirebilirlerdi. İmar planlarının askıda tutulduğu bir süre var, o süre içerisinde biz köylüler olarak imara itiraz edebilir, imza toplayabilir ve dava
açabilirdik. Belki engelleyebilirdik.” İnşa edilecek konut sayısı belli bir sayıyı geçince ÇED raporu almanın zorunlu olduğunu da vurgulayan Fırat, ÇED raporu ne zaman alındı, nereden alındı hiç bilmiyoruz. İmar yoğunluğu var. Şu anda inşaat devam ediyor ve köylülerin mağduriyeti inanılmaz. Her gün dünya kadar kamyon gelip geçiyor, toz toprağın içinde tarım yapılamıyor” dedi.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Ercan uyarmış

Fırat, daha önce Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile bölgede yaptıkları gezide Ercan’ın kendisine inşaat yapılan alanın kuzeydoğusunda bulunan ve bir tarafı ormanlık bir tarafı kayalık olan bir dağı göstererek ‘buna deprem kırığı deniyor’ dediğini de aktardı. Önceki yıllarda 7 büyüklüğündeki bir depremden dolayı dağın ikiye ayrıldığını ve ormanlık olan alanın, kayalık olan alandan en az 5-6 metre aşağıya çöktüğünü söyleyen Fırat, bölgenin depremselliğine dikkat çekti.
Aynı zamanda 550 konutun su ihtiyacının nasıl karşılanacağının bilinmediğini de dile getiren Fırat şunları söyledi:

“Şu anda o konutların su kaynağı ya Kuşadası’ndan sağlanacak ya da kendileri sondaj yapacak. Halbuki orası Devlet Su İşleri’nin sondaj yapmayı yasakladığı kapalı bir bölge. Biz kendi tarlalarımızı sulamak için kuyu açamıyoruz. Çünkü bu alandaki su rezervi belli bir miktarda, her önüne gelen alamaz.”

“İmar plan değişiklikleri verilere dayanmalı”

TMMOB İnşaat Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, fay hattı üzerindeki yapılaşmalar ile ilgili görüşlerini 9. Köy’e anlattı. Fay hatlarının aktif olup olmadığının önemine dikkat çeken, fayın etkisinin belirleyici unsur olduğunu vurgulayan Ayatar,  şöyle dedi;
“Fay hatları konusunda en büyük sorun yüzeyde kırık oluşturabilecek yerler. Aktif olan ve olmayan birçok fay hattı var. Asıl olan fayın etkisidir. Faydaki kırılmanın yapıya etkisi ve o etki karşısında binanın davranış önemli. Örneğin 70-80 metre uzaklıktaki fay kırığı binaların yıkılmasına sebep oldu. Deprem yönetmeliğine baktığımızda fay hattına yakınlık da göz önüne alınıyor. Yüzey kırığının yeri belirlenebiliyorsa oradan uzak kalınabilir.”

İmar plan değişikliklerinin verilere dayalı olarak yapılması gerektiğini ifade eden Ayatar, “Planlama dahilinde o yörenin ihtiyacı ve mevcut durumu, girişim alanı olup olmadığı ya da nasıl bir alana evrileceği değerlendirilmeli. Jeofizik alanında yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler doğrultusunda yeni ihtiyaca dair uygunluk değerlendirilir” dedi.

Fay hattı depremde binaya nasıl etki edecek?

Mümkün olduğu ölçüde fay hattı üzerinde yapılaşmadan kaçınmak gerektiğini dile getiren Ayatar, binanın doğru tasarlanmasının önemine dikkat çekti. Ayatar şöyle konuştu; “Mevcut yapılaşmayı da düşündüğümüzde birçok fay hattı var. Mümkünse fay hattının üzerinde yapılaşmadan kaçınmak gerekir ama esas olan o fay hattının etkisidir. Yapı güvenliği ve nasıl bir kırıkla karşı karşıya kalındığı da önemli. Mesela bir fay kırığı binanın yönünü de değiştirebiliyor bazen çok geniş bir kırık oluyor ve binayı da
içine alabiliyor. Depremde o binaya nasıl etki edeceği önemli. Binanın doğru tasarlanıp tasarlanmadığının etkisi de var. Faylardan kaçmak ne derece mümkün? Fayın etkisini azaltacak, faydan kaynaklı meydana gelecek etkinin mümkün olduğu kadar binaya
yansıtılması, doğru bir şekilde tasarlanması gerekiyor. Belki hiç bilmediğimiz faylar da var şu an. Eğer belirlenebiliyorsa yüzey kırıklarının çıkacağı noktalardan sakınmak gerekebilir.”

İmar süreci nasıl işledi?

Kirazlı’da şahsa ait sözkonusu arazi, Kuşadası Belediyesi tarafından imara açıldı. Kuşadası Belediyesi 2 Şubat 2021 Meclis Kararı’na göre, Türkmen Mahallesi 106,855.00 m2 alan büyüklüğündeki 402 ada l parselin bulunduğu alan, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi l/l00000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre tarım alanı, makilik-fundalık alan ve tercihli kullanım alanı olarak yer aldı.
Aydın Büyükşehir Belediye Meclisinin 15 Ekim 2020 tarihinde 236 Sayılı Kararı ile onaylanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planında ise alana, “sağlık tesisi alanı, dini tesis alanı, sosyal tesis alanı, eğitim tesisi alanı, belediye hizmet alanı, park alanı, otopark alanı, ticaret alanı, teknik altyapı alanı ve gelişme konut alanı” olarak kullanım kararı getirildi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.