DOLAR 34,3501 0.12%
EURO 37,5051 0.82%
ALTIN 3.032,460,47
Ankara

AZ BULUTLU

Hatay’da depremin artçıları: Temiz su yokluğu, cinsel istismar, terk edilmişlik
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Hatay’da depremin artçıları: Temiz su yokluğu, cinsel istismar, terk edilmişlik

Hatay’da depremin artçıları: Temiz su yokluğu, cinsel istismar, terk edilmişlik

6 Şubat depremleriyle en büyük yıkım yaşayan illerden Hatay’da sorunlar halen devam ediyor. Yıkıntıların içinden doğrulup yeniden ayağa kalkmaya çalışan halk bu kez de asbest tehlikeli toz, buzdolaplarında bozulan gıdalar, hala enkazdan çıkarılamayan cansız hayvan ve insan bedenlerinin yarattığı kokuyla mücadele ediyor.   

ABONE OL
15 Eylül 2023 12:44
Hatay’da depremin artçıları: Temiz su yokluğu, cinsel istismar, terk edilmişlik
3

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber & Fotoğraflar: Gamzegül Kızılcık Aykanat – Hatay
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 6 aydan fazla zaman geçti, ancak depremden en çok etkilenen illerden Hatay’da “insani yıkım” sürüyor. Depremzedeler şimdilerde, asbest tehlikeli toz, buzdolaplarında bozulan gıdalar, hala enkazdan çıkarılamayan cansız hayvan ve insan bedenlerinin yarattığı koku, her geçen gün çoğalan sinek ve temiz su yokluğuyla mücadele ediyor.

Aile içi şiddet artıyor

SES Hatay Şube Başkanı Meryem Avcı, 9. Köy’e yaptığı açıklamada Hatay’da sağlık hakkına erişim, hastaneler, sık karşılaşılan sorunlara dikkat çekti.
Avcı, Hatay’da bulunan devlet hastanelerinin çoğunun yıkıldığını şu an ayakta kalan bir özel hastanenin doğum yapacak kadınların tek seçeneği olduğunu, 9.500 TL parası olmayanın ise çevre illere gitmesi gerektiğini belirterek, “Defne Devlet Hastanesi’nde ameliyathane, acil servis, MR yok. Röntgen ve tomografi cihazı var. Laboratuvar yeni yeni tam teşekküllü hizmet vermeye başladı” dedi.
Depremden sonraki ilk birkaç hafta temiz suya erişimin olmaması sebebiyle kadınların özellikle sistit, vajinit gibi hastalıklarla mücadele ettiğini belirten Avcı, depremin ardından doğum kontrol hapı, ertesi gün hapı ve rahim içi araç dağıtımı yaptıklarını söyledi. Avcı, kadınların sağlıkçılarla özel görüşebilecekleri alanlara ihtiyaç duyduklarını anlayıp psikososyal destek çalışmaları yaptıklarından da bahsetti.
Kadınların ev içi emek sorumluluğunun da kalabalık yaşamla birlikte arttığının altını çizen Avcı, aile içi şiddetin arttığını, kadınların enkazlarda cinsel istismara uğradığını, istismarın depremin görünmeyen artçılarından olduğunu, yaşanan şok ve etkilerinin uzun süreceğini vurguladı.

Uzun Çarşı’nın girişindeki bir bina

Tarihi doku yok olmuş, esnaf yalnız

Depremzedeler ayrıca, muhalefet ya da iktidardan siyasetçi ya da kamu görevlilerinin ilgisizliğinden de şikayetçi. Büyük can kaybının yanı sıra Antakya’nın tarihi dokusu da enkaz altında. İşyeri yıkılmayan ve hayatta kalan esnaflar çalışmak istiyor. “Tek isteğimiz bari bir itfaiye gelsin, burayı bir yıkasın toz içinde kalmayalım” diyen ismini vermek istemeyen bir esnaf, bu isteklerine dair herhangi bir sonuç alamadıklarını belirtti.

Depremzede çocuklar eğitimden mahrum

Depremin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, hâlâ kaldırılmayan enkazlar ve ağır hasarlı yapılar nedeniyle kentte can güvenliği yok. Çocuklar yetersiz beslenme, asbest gibi pek çok hayati tehlikeyle karşı karşıyayken eğitimden de mahrum. MEB eğitimin başlayacağını duyurduğu halde pek çok çocuk hâlâ eğitim hakkına ulaşamıyor.
Halkevleri’nin gönüllü öğretmenlerinden Sevda Polatoğlu, herkesi kapsayan bir eğitim faaliyeti yürütülmediğini oysa depremden etkilenen çocukların eğitimden mahrum bırakılması bir yana psikososyal destek alması gerektiğinin altını çizdi. Kendisi de depremden etkilenen Polatoğlu okulunun ağır hasarlı olduğunu, pek çok öğrencisini ve öğretmen arkadaşını depremde kaybettiğini söyledi. Polatoğlu, böyle zor koşullarda çalışmanın zorluklarını, “Çocukların eğitimden mahrum kalmasına göz yumulamaz bu sebeple de faaliyetlere katılıyorum, bu çalışma bana da iyi geliyor” sözleriyle özetledi.

Her yer sinek, en büyük tehlike asbest

Hatay halkı kentine, köyüne, mahallesine sahip çıksa da temiz suya erişemiyor. Kaldırılmayan enkazların yarattığı tozun, belediyelerin temizlemediği çöplerin, buzdolaplarında bozulan yiyeceklerin, ölü hayvanların ve henüz enkazdan çıkmayan bedenlerin kokusunun, sineklerin içinde hayatta kalmaya çalışıyor.

Halk şikâyetçi, yetkililer ihya ve inşadan bahsediyor

Kentte sağlam kalan birkaç okula yerleşen devlet kurumlarından biri valilik. Şu an çalışmalarına Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi’nde devam eden vali Mustafa Masatlı bayram arifesinde Hatay’da atanmıştı. Vali, 9. Köy’ün depremin üzerinden altı ay geçmesine rağmen devam eden sorunlar konusundaki sorularına, “çok yoğun çalıştığını” söyleyerek yanıt verdi. Masatlı, “Ben daha önce de buradaydım zaten koordinatör valilerden biriyim, biz burayı ihya ve inşaya geldik” dedi.
Aşağı Okçular mahallesi muhtarı Hüsameddin Uzun ise, “Belediye yok, ne Defne Belediyesi ne başkası, hiçbiri yok.” derken gönüllülerin depremin ardından gönderdiği çadırlara AFAD’ın el koyduğunu, sonrasında AFAD’ın verdiği 680 çadırı mahalleye kendisinin dağıttığını belirtti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.