DOLAR 34,2770 0.06%
EURO 37,3853 -0.05%
ALTIN 2.914,43-0,09
Ankara
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

Gazeteci Molinas: “Medyada içselleştirilmiş antisemitizm var”

Gazeteci Molinas: “Medyada içselleştirilmiş antisemitizm var”

Türkiye’de uzun zamandır Türk Yahudilerine yönelik kullanılan nefret dili, dijitalleşmeyle birlikte sosyal medyaya taşındı. Sosyal medyada ve basında yapılan dezenformasyon, nefret dilini artırmaya devam ederken Türk Yahudi gazeteciler de bu dile maruz kalıyor. Ayrımcı söylemlere maruz kalan gazetecilerden Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, medyada “Seni yabancı görme’ sonra da ‘yabancıya bütün faturayı çıkarma’ durumu var" dedi. 

ABONE OL
23 Ağustos 2023 15:02
Gazeteci Molinas: “Medyada içselleştirilmiş antisemitizm var”
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Eslem Türkoğlu – Bursa / Kapak Fotoğrafı: Bianet

Türkiye’deki azınlık gruplardan biri olan Türk Yahudileri, farklı dönemlerde farklı sebeplerle dezenformasyon yapılarak hedef haline getiriliyor. Günümüzde Türk Yahudilerinin sosyal medyada ve basında ayrımcı söylemlere maruz kaldığını söyleyen Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, topluma Türk Yahudilerini anlatmanın nefret dilini azaltacağını söyledi.

İvo Molinas

Molinas, kanunlarda birkaç istisna dışında ayrımcılığa karşı bir yaptırım olmadığının altını çizerek, “Sosyal medyada ve basının bir kısmında içselleştirilmiş antisemitizm var. ‘Dünya’yı Yahudiler yönetiyor’ gibi klasik antisemittik söylemler mevcut. Her Türk Yahudi’sinin İsrail’de askerlik yaptığını söylerler. Alakası yok. Ben bırakın askerlik yapmayı, İsrail’e vize ile gidiyorum” diye konuştu. 

“Farkındalığı uyandırmaya çalışıyoruz”

Her Yahudi’nin aynı olduğunu genelleştiren ‘Sizler böylesiniz’ denilerek bir ırkçılık yapıldığını da söyleyen Molinas, şunları kaydetti: 

“Siz’ ne demek? Ben varım, başka bir Yahudi var. Her türlü Yahudi var. Hepsini aynı potaya koyup, ‘sizler böylesiniz, böyle yaptınız’ demek bir ırkçılık. Bu ırkçılığın en kötüsü farkında olmadan yapılanı. Biz bu farkındalığı uyandırmaya çalışıyoruz. Belki Don Kişot ‘luk yapıyoruz ama sosyal medyada yapılan genellemenin ırkçılık olduğunu hatırlatıyoruz. Bazen işe yarıyor bazen yaramıyor.”

“Yabancı görme durumu var”

Önyargının en büyük nedeninin tanımamak, bilmemek olduğunu dile getiren Molinas, “Yabancı gibi görürsen korkarsın. Korkarsan da kaçarsın. Türk Yahudilerini anlatmak önemli. Bu tek taraflı olmaz. Biz Türk Yahudi toplumu ve Şalom Gazetesi olarak bunu vermeye çalışıyoruz. Bunun olumlu geri dönüşlerini de gördük. Daha önce nefret söyleminde bulunanlar vardı. Bizi tanıdıktan sonra ‘siz de normal insanlarmışsınız. Bizim gibi gelecek korkuları, sevinçleri olan insanlarsınız’ dediler. Ne kadar çok insanı doğru yöne götürürsek nefret dilinin azalacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Kendisinin de ayrımcı söylemlere maruz kaldığını aktaran Molinas, Twitter öncesinde bu kadar ayrımcılık yaşamadığını şöyle anlattı: “Okuduğum okullarda arkadaşlarım belli bir entelektüel seviyede olduğu için bir ayrımcılıkla muhatap olmadım. Dijital medyada o cehaletin yansımalarını ötekileştirme üzerinden görüyorsunuz. ‘Seni yabancı görme’ sonra da ‘yabancıya bütün faturayı çıkarma’ durumu var.”

“Ötekileştirme var”

İsrail-Filistin meselesinde olayın hep Filistin tarafından verilmesinin İsrail’e ve Yahudilere karşı antipati yarattığına dikkat çeken Molinas, “İsrail-Filistin geriliminin yaşandığı dönemlerde niteliksel ve niceliksel olarak nefret dili artıyor. Maalesef o da Türk basınının, Türk siyasetinin taraflı davranması, oradaki olayları neden-sonuç ilişkilerine bağlamadan yorum yapması ötekileştirmeyi artıran öğeler. Filistin meselesi olamasa bile ötekileştirme var” dedi. 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.