DOLAR 32,3648 -0.39%
EURO 34,8112 -0.05%
ALTIN 2.395,57-1,11
Ankara
11°

KAPALI

Engelli çocukların eğitim hakkı “uğraşamayız” denilerek engelleniyor

Engelli çocukların eğitim hakkı “uğraşamayız” denilerek engelleniyor

Engelli çocukların aileleri, çocuklarının eğitime ulaşmasının önündeki keyfi engellemelerin çözülmesini talep ediyor.

ABONE OL
31 Mayıs 2023 12:00
Engelli çocukların eğitim hakkı “uğraşamayız” denilerek engelleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Vesile Kardaş

Nurcan Y. şu anda  11. Sınıf öğrencisi, ilkokula başlamak için kaydının geldiği mahalle okuluna gittiklerinde annesi Fikriye Y. Müdürün; “biz uğraşamayız, çocuğunuz burada yapamaz, buradaki çocuklarla anlaşamaz, Onu özel eğitim okuluna gönderin” sözüyle karşılandı. 

Nurcan Y.

Müdürün bu tavrı karşısında çok üzüldüğünü, büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirten anne Fikriye Y. Şunları söyledi; 

“Benim kızım down sendromlu özel bir çocuk. Yaşıtlarından geri kalmaması için elimden geleni yaptım onu özen göstererek çok güzel yetiştirdim. Ama okul kaydı için gittiğim okulda müdürün umursamaz ve ayrımcı dili beni çok üzdü. Çocuğumun böyle bir okulda üzüleceğini düşündüğüm için onu o okula göndermedim. Şimdi özel eğitim alıyor. 11. Sınıf öğrencisi. Engelli çocukların eğitim hayatındaki bu sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Her çocuk gibi kaliteli eğitim almak onların da hakkı.”

Engelli bireylerin sorunları sadece eğitim hayatı ile sınırlı kalmıyor,  birçok alanda olduğu ve özellikle çalışma hayatında pek çok zorlukla karşılaşıyorlar. 

Türkiye’de 2022 verilerine göre bir 1 milyon 400 bini erkek 1 milyon 100 bini kadın olmak üzere  toplam 2,5 milyon engelli var. Sorunlarını ve taleplerini dinlemek için Batman Aktif Engelliler Derneği başkanı Burhan Tunç ile konuştuk. 

Burhan Tunç

Okullara erişim olanağı artırılmalı

Engelli bireylerin eğitimde ilk karşılaştıkları zorluğun okulun kendilerine uygun inşa edilmemesi olduğuna işaret eden Tunç, bütün okullarda engelli rampası ve okul asansörlerinin mutlaka olması gerektiğini ve her zaman çalışır durumda tutulmasının önemini vurguladı. 

Kendi paramızı kazanalım

Burhan Tunç, kamuda ve özel sektörde iş bulamayan engelli bireylerin, yaşanan ekonomik krizle daha da zora düştüğünü, engelli maaşı ile geçinmenin imkansız olduğunu anlatıyor: 

“Biz devletin eline bakmak istemiyoruz, yeter ki soysal-ekonomik eşitlik sağlansın. İstihdam olanaklarımız artırılsın ve bizler çalışabilelim. Bunlar sağlanmadığı için eve kapanmak durumunda kalıyoruz. Ancak bununla beraber şehirlerde mekanların da engellilere uygun hale getirilmesi gerekli. Şu an, bir engelli maaşını alınca bir restorana gidip yemek yemek istese de kolay değil, çünkü oraya ulaşması çok zor, bu mekanların sahipleri de engelliye uygun dönüşüme gerek duymuyor, aslında  engellilerin ekonomik seviyesi artıkça görünürlülüğü artıyor bu bir gerçek.” 

İstatistiklerde engelliler

Engelli hakları izleme grubunun 2020’deki raporunda NKA (nüfus konut araştırması) istatistiklerine göre engellilerin iş hayatındaki varlığı şöyle: 

Türkiye’de yaşayan engellilerin işgücüne katılım oranı o dönemde yüzde 22.1, Oysa aynı dönemde engelli olmayan bireylerin işgücüne katılım oranı yüzde 50,4’tü. Bu dağılımın cinsiyete göre ifade ettikleri de oldukça önemli. İstatistikler kadın engellilerin işgücüne katılımda çok daha dezavantajlı olduğunu ortaya koyuyor. Zira erkek engellilerin işgücüne katılım oranı yüzde 35,4 iken kadın engellilerde oran yüzde 12,50’di. 

Kadın engellinin istihdam hakkı

Kendi derneklerine üye olan kadınların iş hayatında yer bulamamasına da değinen Tunç; “Özellikle kadın engelliler bu konudan çok rahatsız, mesleki eğitime de çok uzak kalıyorlar, oysa çalışabilecekleri iş alanlarında var olmak istiyorlar. Devlet bu sorunlara bir çözüm bulsun” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.