DOLAR 34,2733 -0.01%
EURO 37,4407 -0.17%
ALTIN 2.916,61-0,37
Ankara
20°

KAPALI

İlk astım hastanesi olacaktı: 27 yıllık inşaat hikayesi

İlk astım hastanesi olacaktı: 27 yıllık inşaat hikayesi

Türkiye’nin ilk astım hastanesi için 1997 yılında Balıkesir’in Edremit ilçesinde, Kaz Dağları eteklerinde yer tespiti yapıldı. Oksijen yoğunluğuyla astım hastaları için ideal bulunan bölgede büyük umutlarla başlanan proje, yönetimsel, finansal, idari pek çok sorunla sekteye uğradı. 27 yıl içinde ortaklar değişti, proje değişti, hedef değişti, ancak inşaatın sonu getirilemedi. Kaba inşaatı tamamlanmış yapının Sağlık ve Yaşam Merkezi olarak 2025 yılında hizmete açılacağı ilan edilirken, kapı arkasında konuşulan iddia; yıkılacağı yönünde.

ABONE OL
1 Ekim 2024 15:18
İlk astım hastanesi olacaktı: 27 yıllık inşaat hikayesi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Elçin Yeni

Projenin “fikir babası”, 1994-2009 yılları arasında Altınoluk Belediye Başkanlığı ve 2013-2015 yılları arasında Edremit Ticaret Odası Başkanlığı yapan dönemin Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur. Astım hastalarına umut olacak ve bölgede sağlık turizmini geliştirecek proje için çalışma başlatıldı ve zeytinlik vasfındaki alan, imar düzenlemesinde değişiklikle sağlık tesisi olarak belirlendi. Belediyesi, proje için ihaleyi 1997 yılında yaptı. İhaleyi, Dr. Beyzade Özkahraman ve Sündüz Özkahraman’ın ortak olduğu Uluslararası Altınoluk Astım Hastanesi Hizmetleri Anonim Şirketi kazandı.

2003’te teslim edilmesi planlanıyordu

Şirketle imzalanan sözleşmede, astım hastanesi inşaatının 2003 yılına kadar tamamlanması öngörülüyordu. Ancak süreç içinde şirket ekonomik sıkıntılar yaşadı ve ortaklardan Dr. Beyzade Özkahraman ile Sündüz Özkahraman şirketten ayrıldı. Bölgede uzun yıllardır müteahhitlik yapan Süleyman Güzel ve Aslan Güzel kardeşler, 2000’li yılların başında şirkete ortak oldu. 2005 yılında ise Hollanda’da yaşayan Türk kökenli iş insanı Aysel Erbudak ortaklık yapısına dahil oldu. Yeni yapıyla belirlenen yeni hedef, astım hastanesinin 2010 yılında tamamlanmasıydı.

Ancak takvime uyulmadı ve bu nedenle açılan dava sonucu tapu, Edremit Belediyesi’ne 2015’te devredildi.

Şahindere Kanyonu Mevkii, drone çekimi, 2020, Fanatik Balıkesirliler

Aynur: Bölgenin astım hastalarına iyi geleceğine inandık”

1997 yılında Altınoluk Belediye Başkanı olan İsmail Aynur, bölgenin astım hastalarına faydalı olacağına inanarak hastanenin “fikir babası” olduğunu söyledi. İyi niyetlerle yola çıkıldığını belirten Aynur, sürece dair şu bilgileri verdi:

“Beyzade Özkahraman ve Sündüz Özkahraman o dönem hastane arsasının bedelini toparlayamadıkları için ayrılmak zorunda kaldı. Beyzade Özkahraman’dan sonra Aslan Güzel de ortaklıktan ayrıldı ve hastane Süleyman Güzel’e kaldı. 2005 yılında Aysel Erbudak ortak oldu. Hastaneyi bir şekilde duymuş ve ortak olmuş. Süleyman Güzel ile Aysel Erbudak arasında, o dönemde başlayan sorunların hala devam ettiğini biliyorum. Aralarında bir alacak verecek meselesi var, rakamdan emin değilim”

Aynur, Süleyman Güzel’in kendisini yakın zamanda arayarak, Aysel Erbudak ile olan davasında tanıklık istediğini de belirtti:

“Süleyman Güzel aradığında, Aysel Erbudak’ın şirketin canlanması için kendisinden para talep ettiğini söyledi. Dava açacakmış. Aysel Erbudak, burayı hastane olarak satın almadığını iddia ediyor. Bu yüzden Güzel benden şahitlik istedi. İhaleye çıkılırken ve sözleşme yapılırken Aysel Erbudak projenin astım hastanesi olduğunu biliyordu. Zaten o dönem belediye başkanı bendim ve kendisi bizzat gelip benden bilgi aldı.”

Süleyman Güzel: Aysel Erbudakla davamız sürüyor”

Hastanenin ikinci ortağı Süleyman Güzel, 40 yıldır ticaretle uğraştığını ve ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını belirterek, şunları kaydetti:

“2002 yılında hastaneyi 6 aylık bir araştırma sonrası aldım. Avukatlar, mahkeme bilirkişi tespitleri, inşaatın teknik ve hukuki durumu, belediye başkanı ve imar müdüründen aldığım bilgiler doğrultusunda bu kararı verdim. O dönem ortaklarımız arsa bedeli için parayı denkleştiremediği için Aysel Erbudak hastaneye ortak oldu.”

Aysel Erbudak’ın ortaklığından sonra sorunların başladığını iddia eden Güzel, şöyle konuştu:

“Aysel Erbudak, Hollanda’dan bir ekiple geldi. İncelemeler yapıldı. Sözleşmede ve ruhsatta buranın hastane olduğu belirtiliyor. Ancak kendisi burayı otel yapacağını iddia ediyor ve yıllardır bunun için uğraşıyor. Beş yılın sonunda otel için proje tadilatı başvurusunda bulundu ama reddedildi. Ardından Edremit Belediyesi hastaneyi kendisinden aldı. Kendisiyle dava sürecimiz devam ediyor.”

Yargıtay kararıyla hastane tapusu Edremit Belediyesi’ne verildi”

Aysel Erbudak, 20 Şubat 2005 tarihinde imzalanan sözleşme ile projeye ortak oldu. Ancak hastaneyi sözleşmede belirtilen süre zarfında tamamlamadığı için Edremit 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 8 Mart 2012 tarihli kararıyla tapu kaydı iptal edildi. Karara itiraz edilmesiyle birlikte dosya, Yargıtay’a taşındı ve Yargıtay, söz konusu proje alanının tapusunun belediyeye tescil edilmesine karar verdi. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Kanunu’ndaki değişikliklerden dolayı Altınoluk belde iken Edremit’e bağlı bir mahalle haline dönüştüğü için 16.09.2014 tarihinde yargı kararının kesinleşmesinin ardından tapu, 2015 yılında Edremit Belediyesi adına tescil edildi.

Aysel Erbudak iddialara yanıt vermedi

Sürecin aktörlerinden Aysel Erbudak’a, hakkındaki iddiaları sormak ve görüşünü öğrenmek istedik. Sosyal medya üzerinden iletişime geçtiğimiz Erbudak, bizi görüşme için İstanbul’dan İbrahim Halil Yıldırım’a yönlendirdi. Ancak o kişiye ulaştığımız ve sorularımızı ilettiğimiz halde, haberi yayına hazırlandığımız bugüne kadar herhangi bir yanıt alamadık.

2014 yerel seçimlerinde Edremit Belediye Başkanı seçilen ve söz konusu proje hakkında detaylı bilgi sahibi olmadığını belirten Kamil Saka, Balıkesir Valiliği’nden ve Edremit Belediyesi’nden görevlendirilen komisyon eşliğinde projenin Medila’ya ihale edilip güçlendirilme ruhsatı verildiğini belirtti ve sonraki sürece hakim olmadığını söyledi.

Medila Sağlık Grubu’nun internet sayfasından alınmıştır

Eski astım hastanesi, sağlık ve yaşam merkezi oldu

1997 yılında ihalesi yapılan ve 27 yıldır devralan kişilerin çeşitli nedenlerle bitiremediği astım hastanesi projesinin inşaatı, son olarak Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş. Medila Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nda  işlem gören Medila Rehabilitasyon ve Sağlık Hizmetleri Şirketi tarafından devralındı. 31 Aralık 2023 itibariyle 521 milyon lira varlık değerine sahip olan yatırım fonu, bölgede sağlık alanında birçok yatırım gerçekleştirmiş durumda.

Medila, eski astım hastanesi projesini,  “sağlık ve yaşam merkezi” konsepti ile tamamlayıp hizmete açmayı planlıyor.

Medila’nın internet sitesinde, Altınoluk’taki 500 yatak kapasiteli sağlık ve yaşam merkezinin 2025 yılında açılmasının hedeflendiği belirtiliyor. İnşaatın yüzde 80’inin tamamlandığı bilgisi yer alıyor.

Sitede yer alan bilgiye göre merkezin, fizik tedavi, yaşlı bakımı, rehabilitasyon, ağız ve diş sağlığı gibi birçok alanda hizmet vermesi öngörülüyor.

Öte yandan, yaşanan teknik sorunlar nedeniyle inşaatın yıkılacağına dair iddialar da gündemde yer alıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı, sözkonusu iddialara yanıt vermedi.

Şahindere Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, inşaatın yıllarca bu şekilde bekletildiğini, en son geçtiğimiz kış aylarında iş makinelerinin çalıştığını ve bir hareket gördüklerini söyledi. Sağlık merkezinin yıkım maliyetinin iki yıl önce 10 milyon lira olduğu ifade edilirken, bugün çok daha yüksek maliyetlerin söz konusu olduğu belirtiliyor.

27 yıllık inşaatın akıbeti merak konusu.

Medila Sağlık ve Yaşam Merkezi proje hali, Fanatik Balıkesirliler

Bu haber, Avrupa Birliği finansal desteği ile üretilmiştir. Haberin içeriği tamamıyla Elçin Yeni’nin sorumluluğu altındadır ve hiçbir durumda Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.