Songül Karadeniz
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi iş birliğiyle “5. Uluslararası İki Yaka Kültür Festivali” 11-13 Ekim tarihleri arasında düzenlendi. Kumbahçe Meydanı’nda gerçekleşen festivalin ilk gününde Bodrum-Kos Dostluk Konseri geniş bir katılımla yapıldı. Kos Belediye Başkanı Theodosis Nikitaras ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, iki yaka arasında kardeşliği pekiştiren festivalin hem bölgeye hem de dünyaya önemli bir dostluk mesajı verdiğini belirtti.
Açılış günü iki yakanın bandolarının eşlik ettiği kortej yürüyüşü, halkın yoğun ilgisiyle karşılandı. Lefteris Stefanopoulos ve Söylev Ezgi Uludağ’ın dostluk şarkıları söylediği konserde, iki yaka halkları müzikle buluştu. Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, İzmir Başkonsolosu Alexandros Konstas ve yerel protokolün katıldığı festival barış ve kardeşlik mesajlarıyla sona erdi. Festivalin açılış töreninde konuşan İki Yaka Kültür Festivali Komite Başkanı Nil Taşkıran, 5 yıldır sürdürülen bu festivalin dostluk köprülerini güçlendirdiğini belirtti.
Festivalin ikinci gününde halk oyunları gösterileri, atölye çalışmaları ve sergiler düzenlenirken, kurulan stantlarla da yerel esnaf satış yapma imkanı buldu. Etkinlikte eşiyle zeytin satışı yapan Nagihan Özkan, her sene bu festivalde stant kurduklarını ifade etti. Özkan festivale dair şöyle konuştu:
“Hem bizim açtığımız stantlar olsun hem 2 kültürün bir arada olması olsun, bu sene iki taraf için de çok bereketli geçti. Hem bizim belediye başkanımız hem Kos’un belediye başkanının bir araya gelmesi ve o tarafın güzel insanlarıyla kaynaşmamız, eğlencemiz hem bizi onurlandırdı hem de misafirlerimizi ağırladık. 2 kültürün ileriye dönük daha da kaynaşmalarını sağlamak için zemin hazırlanıyor. Temennimiz bizden sonrakilerin de bu kültürü devam ettirmeleri yönünde.”
Şevval Sam’ın gala konseri, festivalin en coşkulu anlarından biri oldu. Sanatçı, Müzeyyen Senar’ın unutulmaz şarkılarını seslendirirken, Bodrumlu sanatseverler unutulmaz bir gece yaşadı. Sam konuşmasında dostluk, kardeşlik ve barış mesajları vererek, geçmişin acılarından ders alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Festival boyunca, Bodrum’a özgü yöresel lezzetlerin sunulduğu mutfak atölyeleri, defileler ve söyleşiler de gerçekleştirildi. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölüm yıl dönümünde anılırken, Bodrum’un kültürel mirasına dair sergiler büyük ilgi gördü.
Bodrum Deniz Müzesi, Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın 51. ölüm yıl dönümünde, ona ithafen düzenlenen etkinliklerle ziyaretçilere ev sahipliği yaptı. Anma programında “Halikarnas Balıkçısı’nın Bitki Mirası” temasıyla Hatice Orman eşliğinde Bodrum’daki bitkiler gözlemlendi. Prof. Ertan Tuzlacı tarafından ise “Bodrum Bitkileri ve Halikarnas Balıkçısı” başlıklı sunum yapıldı. Ayrıca, Saner Gülsöken “Bodrum’un Gayıkları” ve “Sünger, Biz, Başkaları ve Bodrum” kitaplarının imza günü etkinliğiyle katılımcılarla buluştu. Programda, Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen lavanta kolonyası ve şeker ilavesiz mandalin küpleri de hediye edildi.
Beşinci kez düzenlenen etkinlikte bu sene ilk kez imza etkinliğinde yer alan Saner Gülsöken, Kos’a giden heyette kitabının hediye olarak götürülmesinden de mutluluk duyduğunu belirterek, “Bu 2 ayrı milleti birleştirmek adına çok güzel bir etkinlik oldu. Hem Yunan dostlarımız hem bizim vatandaşlarımız gayet mutlu görünüyorlar. Bence ilerleyen yıllarda 2 yakada birden aynı zamanlamayla olması da gündeme gelecek, o zaman daha da güzel olacak” dedi.
Yerel sanatçılar Didem Kasal Esentürk ve Ender Kasal’ın seslendirdiği Bodrum ve Ege yöresine özgü türkülerle festival sona erdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.