DOLAR 32,3137 0.18%
EURO 35,0899 -0.15%
ALTIN 2.278,270,05
Ankara
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

Üniversite mezunlarında işsizlik yüzde 40’a dayandı
  • 9.Köy
  • Emek
  • Üniversite mezunlarında işsizlik yüzde 40’a dayandı

Üniversite mezunlarında işsizlik yüzde 40’a dayandı

TÜİK verilerine göre ne eğitimde ne istihdamda olan 24 yaş ve altı gençler arasında üniversite mezunlarının oranı yüzde 39,7’ye yükseldi. Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Murat Kubilay, uzun süre işsiz kalan gençlerin eğitimleriyle ilgisi olmayan, ağır ve güvencesiz işlerde çalışmaya yöneldiğini bunun da iş kazalarına ve ölümlere neden olduğunu söyledi. 9. Köy, genç işsizlerle İŞKUR binası önünde konuştu.

ABONE OL
1 Aralık 2021 00:00
Üniversite mezunlarında işsizlik yüzde 40’a dayandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA- Artan işsizlik gençleri eğitimlerinin dışında, sigortasız, ağır koşullarda ve iş güvenliğine uygun olmayan işlerde çalışmaya yöneltiyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde inşaatlarda çalışan, elektrik trafosunda boya yaparken hayatını kaybeden atama bekleyen öğretmen Fedai Altun (23) onlardan biriydi. 

Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Dr. Murat Kubilay, Fedai Altun’un ölümüyle bir kez daha gündeme gelen sorunu 9. Köy’e anlattı. Kubilay, artan genç işçi ölümlerinde uzun iş arama süresinin önemli bir faktör olduğunu belirtti ve uzun süreli işsizlerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. “Kişiler tamamen ümidini yitirip de bir ev genci, fonksiyonel işsiz haline geliyorlarsa bu bir günde olmuyor” diyen Kubilay “Bu sürece giden yolda, kendi alanlarıyla uyuşmayan, iş güvencesi olmayan, ücreti oldukça düşük ve çoğunlukla sigortasız işleri deneyip harçlıklarını kazanmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Kubilay, “Çok da uygun olmayan iş koşullarını kabul ediyorlar. İş koşullarındaki kötülük sadece özlük haklarındaki düşüklük değil. İş güvencesi sağlamayan kurumlarda çalışmak ve de neticesinde iş kazaları adı altında iş cinayetleri işlenmiş olabiliyor” dedi. Murat Kubilay uzun işsizlik sürecinin doğurduğu psikolojik baskı ve sorunların intihar gibi ağır sonuçlara da yol açtığını belirtti.  

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre Ekim ayında 18-27 yaş grubunda 18 işçi hayatını kaybetti.

Genç ve üniversite mezunu işsiz sayısı artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı üçüncü çeyrek dönemine ilişkin işgücü istatistiklerine göre eğitimde ya da istihdamda olmayan 24 yaş ve altı üniversite mezunlarının sayısı 590 bine yükseldi. İşsiz gençler arasında üniversite mezunlarının oranı yüzde 39,7 oldu. Yılın önceki çeyreklerinde yüzde 37 düzeyindeki oranın yüzde 40’a dayanması dikkat çekti. 

TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı genç işsizlik oranı ise yüzde 22,1. İş bulma ümidini yitirenler ve başvurdukları işyerlerinden yanıt bekleyenler de dahil edildiğinde oran yüzde 31,8’e çıktı. Yani her üç gençten biri işsiz. 

İş arayan gençler

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çankaya binası önünde 9. Köy’e konuşan genç işsizler haberde isimlerinin yer almasını istemedi. Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümü mezunu ve iki aydır iş arayan işsiz genç, asgari ücretin düşük olduğundan bahsederken daha fazla ücret talep etmenin zorluğuna dikkat çekti: “Belli bir ücret var. O ücretin üstünü talep ettiğinizde kesinlikle ret alıyorsunuz. Kabul etmiyorlar. Ben de o ücretin altına düşmemeye çalışıyorum. Üstüne de çıkamıyorum.”

Bir buçuk yıldır iş aradığını söyleyen 22 yaşındaki lise mezunu genç de asgari ücretin yetersizliğini şu sözlerle vurguladı: “Üniversite mezunu da olsak bir türlü iş bulamıyoruz. Asgari ücret zaten 2 bin 825 lira. Neyine yetsin? Dolmuş parası 300-400 lira. Elektrik, su, vesaire 700 lirayı buluyor. Kalıyor 2 bin lira. Markete gidiyorsun, zeytinyağı olmuş 110-115 lira. Ev kirası mı ödeyelim, kendimize mi bakalım yoksa eve erzak mı alalım?”

“Aldığım eğitimin bana hiçbir katkısı yok”

İş bulmakta zorluk çektiklerini belirten ve iş ilanlarındaki şartları tatmin edici bulmayan gençler, tecrübe bariyerine takıldıklarını ifade etti. İktisat bölümü mezunu genç işsiz, “Maalesef işsizim. 2018’de askerden geldim. Tecrübe şartı çıktı karşıma. Çalışmadan tecrübeyi nasıl kazanabileceğiz” diye sordu.

Genç işsizler, aldıkları eğitimin iş arayışında avantaj sağladığını düşünmediklerini belirterek eğitim sistemindeki sorunlara da değindi. Lise mezunu bir başka genç işsiz, “Kendi istediğimiz gibi değil, yukarıdakilerin istediği gibi eğitiliyoruz. Bize farklı bölümlerde farklı imkânlar sunsalar daha iyi bölümlerde okuyacağız. Ama maalesef böyle bir sistem yok” dedi. Açıköğretim lisans mezunu olan genç işsiz, üniversite mezunu oluşunun kendisini avantajlı kılmadığını belirtti, “Aldığım eğitimi hiçbir şekilde değerlendiremedim. Bana hiçbir artısı yok diyebilirim” şeklinde konuştu.

Eğitim ve istihdam için ortak planlama vurgusu

Genç İşsizler Platformu sözcüsü Dr. Murat Kubilay, genç işsizliğin bir günde ortaya çıkmadığını ve artışın 2013’ten sonra hız kazandığını belirtti. Çok sayıda açılan yeni üniversite ve arttırılan kontenjanların etkisinden söz eden Kubilay, 2018’den itibaren ekonomik sorunların da istihdam piyasasını olumsuz etkilediğini belirtti.

Genel nüfusun yüzde 15,6’sını oluşturan genç nüfustaki artan işsizliğin çözümünün ilk etapta makroekonomik düzelmeden geçtiğini vurgulayan Kubilay, bunun genç işsizliği aşan bir sorun olduğunu belirterek şunları ekledi: “Ülke ekonomisinin daha az dış açık verip içeride iş yaratan ve bu kişileri insanca çalışabilir düzeyde tutan bir yapıya gelmesi gerekiyor. İkinci olarak, insan kaynak planlaması yapılması lazım. Çağının ve Türkiye’nin ihtiyaçları, gelecekteki potansiyeller değerlendirilerek, açılacak üniversiteler, bölümler ve alanlar bu şekilde belirlenmeli. Buna ek olarak eğitim kalitesinde aşırı derece bir düşüklük var. Özellikle doğrudan mezuniyetle birlikte meslek kazandırmayan alanlarda net bir şekilde işsizlik bu yüzden kaynaklanıyor.”

İŞKUR önünden izlenimler

Farklı eğitim alanlarından geçmiş genç işsizlerin duygu ve düşüncelerinin not edilebileceği yerlerin başında İŞKUR binaları geliyor. Çankaya İŞKUR bu binalardan biriydi. İŞKUR önünde iş olanaklarını takip eden gençlerin sayısı artsa da görüş vermek isteyenlerin sayısı az oldu. 9.Köy’ün soru yönelttiği genç işsizler haberde isimlerinin yer almasını istemedi. Bununla birlikte görüşlerini paylaşan genç işsizlerin haberin konusu, içeriği, yayın yeri gibi bilgileri ayrıntılarıyla sorması dikkat çekti. Görüşlerini aktaran gençler, olası istihdam durumunda bu görüşlerinden dolayı işverenle karşı karşıya gelmekten ve iş güvencesi sorunu yaşamaktan kaçındıklarını ifade etti.

HABER : Melis Yıldırım

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.