DOLAR 33,9941 0.16%
EURO 37,8162 -0.02%
ALTIN 2.752,750,24
Ankara
22°

AÇIK

Üniversite bitirmek için “garsonluk-bulaşıkçılık” yapan öğrenci öyküleri
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Üniversite bitirmek için “garsonluk-bulaşıkçılık” yapan öğrenci öyküleri

Üniversite bitirmek için “garsonluk-bulaşıkçılık” yapan öğrenci öyküleri

Türkiye'deki ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, üniversite öğrencilerini okurken iş aramak ve çalışmak zorunda bıraktı. 9.Köy Muhabiri Kader Kaplan, Adana Çukurova Üniversitesi’nde her biri başka bir öykünün kahramanı olan öğrencilere sordu; bir dokundu, bin ah işitti: "Nasıl geçiniyorsunuz? Ailenizin bütçesi yetiyor mu? İş bulabiliyor musunuz? Derslerinize zaman ayırabiliyor musunuz?"

ABONE OL
28 Ağustos 2024 15:23
Üniversite bitirmek için “garsonluk-bulaşıkçılık” yapan öğrenci öyküleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kader Kaplan

Türkiye’de ekonomik koşulların zorlukları altında üniversite öğrencileri de eğitimlerini sürdürebilmek ve geçimlerini sağlayabilmek için büyük bir mücadele veriyorlar. Çukurova Üniversitesi’nde öğrenim gören ve part-time çalışan Rahime Alim, Yağmur Oğulcan, Gizem Akdağ ve Nur Şahin okuyabilmek için gösterdikleri çabayı ve yaşadıkları zorlukları 9.Köy’e anlattı.

Nur Şahin

Nur Şahin – Çukurova Üniversitesi’nde moda tekstil tasarımı öğrencisi

Nur Şahin, bu zorluğu en yakından yaşayanlardan biri. Şahin, moda tasarımı eğitiminin yanı sıra, fotoğrafçılık ve modellik yapıyor. Üniversite 3.sınıfta öğrenci evine çıktıktan sonra maddi zorlukları hafifletmek amacıyla part-time çalışan Şahin, “İş hayatının, öğrencilik kimliğimi unutturacak kadar baskıcı ve yoğun olabileceğini hiç tahmin etmemiştim” dedi.

Öğrenci evinde kendi geçimini sağlamak zorunda kalan Nur Şahin şunları söyledi:

Başlangıçta çalışmanın maddi ihtiyaçlarımı karşılayacak bir çözüm olacağını düşünmüştüm. Zamanla dersleri ihmal ettim, gerekli zamanı ayıramamaya başladım. Özellikle sınav dönemlerinde büyük sıkıntılar yaşadım. Öğrenci kimliğimin iş yerinde unutulması, zaman zaman  psikolojik olarak ve fiziksel olarak beni olumsuz etkiledi ve işten ayrıldım.”

Rahime Alim

Rahime Alim – Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği öğrencisi

Şubat ayından dönem sonuna, hafta sonları bir kahvaltı salonunda garson olarak çalışan Rahime Alim, pahalılığın artması ve alım gücünün azalması nedeniyle çalışmaya başladığını söyledi. Alim o dönemi şu sözlerle anlattı:

Part-time çalışmaya 2. sınıfta başladım. Başlamama sebep veren şey pahalılık ama çalıştığım iş yerinde emeğimin karşılığını alamıyorum, ihtiyaçlarım ve benim için yeterli bir ücret değildi. Çalıştığım iş yerinde yemek masraflarını onlar karşılıyordu fakat yolu karşılamıyorlardı. Gitmek için iki otobüs değiştirmek zorunda kalıyordum. Yarım gün çalışmam derslerime ayırdığım zamanın kısalmasına sebebiyet verdi. Her gün iş olduğu için o yorgunlukla derslere bakacak fırsatım olmuyordu. Ama mecburdum. Bu zorluklara rağmen, eğitimime devam etmek ve gelecekte başarılı bir mühendis olmak için elimden geleni yapacağım.”

Gizem Akdağ

Gizem Akdağ- Çukurova Ünivesitesi Psikoloji öğrencisi

Çukurova Üniversitesi Psikoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gizem Akdağ da eğitimini sürdürürken çalışma hayatının zorluklarıyla mücadele ediyor.

21 yaşındaki Akdağ  10 aydır bir kahvaltı salonunda mutfakta çalıştığını söyledi ve şöyle devam etti:

Ülkedeki herkes gibi, emeğimin karşılığını tam olarak alamıyorum. Aldığım ücret yeterli değil. İş yerim yemek masrafını karşılıyor, yol parası benim cebimden çıkıyor. En çok sınav tarihlerimde çalışmak beni zorluyor.Arkadaşlarımla bile çok kısa süre vakit geçirebiliyorum.”

Yağmur Oğulcan

Yağmur Oğulcan – İşletme Öğrencisi 

Yağmur Oğulcan, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde işletme bölümü 2. sınıf öğrencisi. Kampüs içinde bulunan kahvecide barista olarak çalışıyor. O da çalışmak zorunda olduğu şartlarını şöyle anlattı:

İkinci öğretim olmam nedeniyle sabahları boş geçirmemek adına işe başladım. Üzülerek söylemeliyim ki, saat başı ücret düşük olduğu için ve günlük 5 saat çalıştığım halde emeğimin karşılığını alamadığımı düşünüyorum. Kampüs içinde olduğum için ulaşım sorun olmuyor ancak iş yerinde yemek verilmediği için bu masrafı kendim yapmak zorundayım. Küçük bir iş yeri olduğu için çöpleri toplamaktan bulaşık yıkamaya, kasada görev almaktan tuvalet temizliğine kadar pek çok görev yapmak zorundayım. Özellikle bazı günler işten yorgun çıkıp hemen derslere girmek benim için zor olabiliyor.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.