DOLAR 34,2740 0.29%
EURO 37,5088 -0.12%
ALTIN 2.895,810,24
Ankara
23°

PARÇALI BULUTLU

Deprem eğitimcileri de vurdu; eğitim çalışanları Malatya’yı terk ediyor
  • 9.Köy
  • Eğitim
  • Deprem eğitimcileri de vurdu; eğitim çalışanları Malatya’yı terk ediyor

Deprem eğitimcileri de vurdu; eğitim çalışanları Malatya’yı terk ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremler, eğitimi de etkiledi. Depremde büyük yıkım yaşayan illerden Malatya'da eğitim çalışanları barınma problemleri, yeni deprem endişesi ya da okullardaki güvenlik sorunları nedeniyle kenti terk ediyor.

ABONE OL
29 Ağustos 2023 12:03
Deprem eğitimcileri de vurdu; eğitim çalışanları Malatya’yı terk ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Belgizar Abiri Şimşek / Kapak Fotoğrafı: Depophotos
Kahramanmaraş merkezli depremlerin en önemli etkilerinden biri de bölgenin eğitim sistemine oldu. Malatya Eğitim-Sen Temsilcisi Hüseyin İspir, barınma problemleri, yeni deprem endişesi, ya da okul binalarındaki güvenlik sorunları nedeniyle öğretmenlerin kenti terk ettiklerini söyledi.
İspir, 9. Köy’e Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra eğitim çalışanlarının Malatya’da yaşadığı sıkıntıları, depremzede öğretmenlere deprem illeri tercihinin sunulmasını ve Ağustos’ta yapılacak olan toplu sözleşmede taleplerini anlattı. Eğitim çalışanlarının depremden sonra yaşadıkları öncelikli problemin barınma olduğunu belirterek, hasarlı evlere girmenin mümkün olmadığına dikkat çekti.

Malatya’da okullar güven vermiyor

Malatya’da artçı depremlerin devam etmesinden dolayı öğretmenlerin çoğunun tayin istediğini dile getiren Hüseyin İspir, barınma sorunun en kısa süre çözüme kavuşturulması gerektiğini, aksi halde öğretmenlerin büyük bölümünün il dışına tayin isteyeceğini ifade etti.
İspir, öğretmenlerin çalıştıkları okulların da güven vermediğini, onarım sıkıntısı içinde olduğunu söyledi. Okulların az hasarlı olsa dahi öğretmen ve öğrenciyi tedirgin ettiğini kaydeden İspir şöyle konuştu:
“Malatya’da önce 29 Mart, ardından Nisan ve Mayıs ayında okullar peyderpey açıldı. Bu okullarda eğitimin çok sağlıklı olmadığını Milli Eğitim Bakanlığı da biliyor. Çünkü ne öğretmenler ne de öğrenciler yeteri kadar okullara gelmediler, gelemediler. Hem psikolojik olarak tedirginler hem de hala deprem korku ve kaygısını yaşıyorlar. Aynı zamanda ilimizde enkaz kaldırma, ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor. Bu öğretmen ve öğrencilerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumların tamamı eğitim çalışanlarını etkiliyor. Sonuç olarak motivasyonda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.”

“Tahminler, öğretmenlerin bir daha dönmeyeceği yönünde”

Kahramanmaraş depremlerinin ardından 5,5 ay geçtiğini hatırlatan İspir, Eylül ayına 2 ay gibi bir zaman kaldığını hatırlatarak, başta barınma sorunu olmak üzere diğer problemlerin giderilmediği sürece eğitimin sıkıntılarla başlayacağını ifade etti. İspir, öğrencilerin büyük bir bölümünün gelmeyeceğini, öğretmenlerin bir şekilde Malatya’ya dönmeyecekleri tahmininde bulundu.

“Öğretmen maaşı kiraya ancak yeter…”

Eğitim çalışanlarının depremden sonra az katlı binaları tercih ettiğini söyleyen İspir, Malatya’da bu özellikteki bina sayısının az olduğunu ifade etti. Malatya’da kiraların hayli yüksek olduğunu ve mevcut maaşlarla ev tutmalarının imkânsız olduğunu dile getiren Eğitim-Sen Temsilcisi, Bakanlığın en kısa sürede Malatya’da bulunan eğitim çalışanlarına konteyner, prefabrik evler ya da sağlıklı konutlar temin etmesi gerektiği yönünde çağrıda bulundu. Eğitim-Sen olarak ciddi çalışmalar yürüttüklerini de anlatan İspir, eğitim çalışanlarının depremle beraber gelen sorunlarının raporlaştırarak Bakanlığa ilettiklerini söyleyerek, şöyle konuştu:
“Ağustos ayı toplu sözleşme dönemi, eğitim çalışanlarının özlük, ekonomik, hukuksal haklarının görüşüldüğü bir süreçtir. Ağustosun 2’sinde başlayıp 21’ine kadar devam eden bir dönemdir. Bu dönemde de biz Eğitim-Sen olarak ve aynı zamanda bağlı bulunduğumuz KESK olarak özellikle ekonomik taleplerimizi yükseltiyoruz. Minimum bir öğretmenin yoksulluk sınırının üstünde maaş almasını talep ediyoruz. Ayrıca ek ders ücretlerinin de minimum 150 TL olmasını talep ediyoruz.”

Depremzede öğretmene deprem illeri tercihi

Temmuz ayı içinde il içi ve il dışı tayinlerin gerçekleşeceğini açıklayan İspir, deprem bölgesindeki öğretmenlerin büyük bölümünün il dışı tayin isteyeceğini söyledi. Mili Eğitim Bakanlığı’nın deprem bölgesinde tayin konusunda yayınladığı genelge hakkında da açıklama yapan İspir, Malatya’da yaşayan öğretmenlerin sadece depremden dolayı 22 ili tercih edebileceğini, tercih listesinde İstanbul dışında kalan tüm illerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yer alan iller olduğunu ifade etti.
6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 ilden 10’nun tekrardan tercih listesinde yer aldığını söyleyen İspir, bunun problemli bir durum olduğunun altını çizdi. Metropol şehri İstanbul’da öğretmen maaşının ancak kiraya yetebileceğini belirten İspir, öğretmenler arasında tercih listesine büyük itirazların olduğunu söyledi. İspir, Eğitim-Sen üyelerinin büyük bölümünün Bakanlıkla görüşerek yayınlanan genelgenin iptal edilmesini istediklerini, deprem bölgesindeki öğretmenlere Türkiye’nin her yerinin açılmasını talep ettiklerini de kaydetti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.