DOLAR 28,9362 0.05%
EURO 31,7827 -0.07%
ALTIN 1.900,680,21
Ankara
10°

KAPALI

“Toprakkale ağlıyor…”

“Toprakkale ağlıyor…”

Kahramanmaraş merkezli depremlerden 2 bin yıllık Toprakkale de etkilendi. Deprem sonrasında çökmelerin meydana geldiği kaledeki restorasyon çalışmaları da durduruldu. Sanat tarihçisi İsmet İpek, deprem sonrası ziyaret ettiği kale konusundaki duygularını "Toprakkale ağlıyor" sözleriyle ifade etti.

ABONE OL
22 Ağustos 2023 13:13
“Toprakkale ağlıyor…”
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Ahmet Erkan Yiğitsözlü

Tarihi 2 bin yıla öncesine dayanan Osmaniye’deki Toprakkale kalesi de Kahramanmaraş merkezli depremlerden olumsuz etkilendi. Deprem sonrası bir çok bölgesinde çökme meydana gelen kalede 3 yıl öncesinde başlayan restorasyon çalışmalarına da ara verildi.

Sanat Tarihçisi ve Adana Eski Müze Müdürü İsmet İpek, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir ve Tarihçi Mehmet Çetinkaya Toprakkale kalesini gezdi. Sanat tarihçisi İsmet İpek kaleyle ilgili şaşkınlığını “Açıkçası bu kadar beklemiyordum. Tam bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Toprakkale adeta ağlıyor” söyleriyle dile getirdi.

İpek, kalenin önemini ise “Osmaniye’ye 10 km mesafede, Adana-Antakya-Gaziantep yollarının kesiştiği yerdeki hakim bir toprak tepe üzerindeki Toprakkale, aynı siyah taş kullanılarak yapıldığı için Haruniye kalesi ile bir tarihlenmektedir” sözleriyle anlattı.

Sanat tarihçisi İsmet İpek, Toprakkale tarili ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı;
“1352 yılında Memluk Devleti tarafından Adana’da kurulan Ramazanoğlu Beyliği ile birlikte Çukurova Türk yurdu haline geldi. Bölgeye Kınık Türkmenleri yerleştiği için Tell-Hamdûn kalesine “Kınık Kalesi” denildi. Toprakkale, iç içe üç sur halinde düzenlenmiştir. Batısındaki dış sur, kalenin yarısını saracak şekilde geniş bir kavis halindedir. İkinci dış sur iç kaleye paraleldir. Dış surlarda 7’şer, iç surlarda 11 burç olmak üzere Toprakkale’de 25 burç tespit edilmiştir. Surlar üzerinde üç kapısı olan Toprakkale’ye bir rampa yolun sonundaki Nizamiye kapısından girilir.”

“Orijinal taşlar yerine beyaz kesme taşlar kullanılması yanlıştır”

Kalede üç yıl önce başlatılan ve deprem sonrasında durdurulan, 18 Milyon 165 Bin 890,06 TL maliyet çıkarılan restorasyonu da değerlendiren İsmet İpek, “Nizamiye kapısının restorasyonunda, kaleye ait siyah taşlar varken dışardan getirilen beyaz kesme taşların tercih edilmesi, hatta orijinal derzlerin ve siyah taşların arasındaki “Türk estetiği” denilen beyaz şeridin devam ettirilmemesi yanlıştır” yorumunda bulundu.

İpek, Toprakkale’nin 6 Şubat depremleri sonrasındaki durumunu ise şu sözlerle anlattı;
“İç kalede “Baybars kulesi” diye adlandırdığım ilk burçtaki istiridye nişli cephe 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde yıkılıp gitmiştir. İç kalenin batısında, askeri koğuş olarak kullanılan iki katlı uzun koridorun büyükçe bir kısmı çökmüş, kale meydanında büyüyen çamlar, çıkan yabani bitkiler, çalılar ve otlar kaleyi gezilmez hale getirmiştir. Üç yıl önce başlanan Nizamiye kapısındaki restorasyon çalışmasının tamamlanmasına, diğer kısımlarda herhangi bir çalışma olmamasına rağmen kalenin ziyarete açılmamasının sebebi anlaşılmış değildir. Yolu kapatılan kalede ziyaretçilerin dinlenmesi için Toprakkale Belediyesi’nin hizmetine verilen tesisler de kapalı haldedir. Bu ihmallerden dolayıToprakkale ’ye “Ağlayan Kale” diyorum.”
İpek, Osmaniye’nin değil bölgenin kültür ve turizmi için çok önemli bir tarihi eser olan Toprakkale’ye sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

“Kale 3 yıldır ziyarete kapalı”

Kalenin restorasyon nedeniyle 3 yıldır kapalı olduğunu hatırlatan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, “Restorasyon çalışması var deniliyor, kapıda restorasyon nedeniyle kapalı olduğu yazıyor. Ancak geldik restorasyon görmedik. Deprem nedeniyle sanırım çökmeler olmuş. Bu yüzden ara verilmiş ancak bu konuya el atılmalı” dedi.
Kalenin restorasyonuna büyük ümitler bağladıklarını belirten Demir, şunları söyledi;
“Bakanlığımız valiliğimiz buna el atması gerekir. En azından kalenin içindeki ağaçlar otlar temizlenmeli. Kale en büyük değerlerimizden birisi. Ancak gelişmeler biz de hayal kırıklığı yarattı. Konunun uzmanı değilim ama restorasyon yapılan yerlerdeki taşlar göze hoş görünmüyor. Bu nasıl kabul edilmiş bu haliyle benim için muamma. Normal çıplak gözle bakıyorum uzman değilim ancak döşenen taşlar mevcut taşlarla hiç alakası yok. Rastgele bir taş gibi algıladım. İnşallah Toprakkele’nin göz yaşlarını silecek birileri çıkar.”
Demir, kale girişindeki kafeteryanın “çok perişan durumda” olduğunu da belirterek, “elektrik kabloları çalınmış, milyonlarca liralık tesis talan edilmiş, tesisin önündeki eski eser kargın ve tekerlekli araçlar ve gereçler kırık dökük, acil müdahaleye ihtiyaç var” dedi.

“Restorasyon en kısa sürede başlayacak”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun 2. Etap restorasyon çalışmasının devam ettiği sırada 11 ili etkileyen 6 şubat depremi olduğunu bir çok yerde çökme meydana geldiğini belirterek “Deprem sonrası etkilenen yerlerden sonra Adana Röleve Müdürlüğü ve Bakanlığımızdan gelen heyet incelemelerde bulunarak Müze müdürlüğümüzle ile birlikte rapor hazırladı tekrar projede değişiklikler yapıldı. Dolayısıyla restorasyonu devam etmekte olan bir yerdir. Araya seçim girdi ve tekrar ödeneğimiz revize edildi. En kısa zamanda restorasyon çalışması kaldığı yerden devam edecektir” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.