DOLAR 34,0337 0.26%
EURO 37,7568 -0.18%
ALTIN 2.745,80-0,01
Ankara
26°

AÇIK

Sanat ve teknoloji dijital deneyim müzesinde iç içe

Sanat ve teknoloji dijital deneyim müzesinde iç içe

İstanbul'da açılan "Dijital Deneyim Müzesi" sanatseverlere ve teknoloji tutkunlarına eşsiz anlar yaşatıyor. Geleneksel sanat eserlerini dijital teknoloji ile birleştirerek ziyaretçilerine interaktif ve etkileşimli bir sergi açan müze; sanatçıların dijital sanat, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve diğer dijital medya araçlarıyla ürettikleri çalışmalardan oluşuyor. 9.Köy muhabiri Bilge Sarıhan, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas ile konuştu, ziyaretçilere içerdeki deneyimlerini sordu.

ABONE OL
22 Nisan 2024 10:15
Sanat ve teknoloji dijital deneyim müzesinde iç içe
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilge Sarıhan

Sanatseverler ve teknoloji tutkunları için birebir “Dijital Deneyim Müzesi” İstanbul’da açıldı ve ziyaretçilerine  ilginç ve eşsiz anlar yaşatıyor.

Geleneksel sanat eserlerini dijital teknoloji ile birleştirerek ziyaretçilere interaktif ve etkileşimli bir sergi deneyimi sunmayı hedefleyen müze; sanatçıların dijital sanat, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve diğer dijital medya araçlarıyla ürettikleri çalışmalardan oluşuyor. 9.Köy Muhabiri Bilge Sarıhan, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas ile konuştu, ziyaretçilere içerdeki deneyimlerini sordu.

Fiziki olarak deneyimlenebilir dijital sanat

Beyoğlu Sütlüce’de konumlanan Dijital Deneyim Müzesi’nin, yerli yaratıcılığın küresel bir deneyimle buluşma noktası olarak planlandığını söyleyen İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, tüm içeriklerin ve değişebilir alt yapıların Türk mühendisler ve yazılımcılar tarafından ortaya çıkarıldığını vurguladı. Müzenin fikir sürecinde dijital sanatı daha erişilebilir, anlaşılabilir ve fiziken deneyimlenebilir kılmayı amaçladıklarını belirten Murat Abbas, “Dijital sanatların global ekonomiye katkısı son yapılan araştırmalara göre 40 milyon dolardan fazla. Sanat sadece bir eğlence, ruhsal bir deneyim aracı değil aynı zamanda önemli bir ekonomi aracı. Dünyadaki yeni medya sanatı ve sanatçılarının yükselişi ile Refik Anadol gibi sanatçıların da başarıları radarımdaydı. Sonra ‘Neden sadece bu işler üzerine bir müzemiz olmasın?’ diye düşündüm. Kültür AŞ’de fikri hayata geçirmek için masaya oturmamız yaklaşık bir sene önceye dayanıyor ama doğru mekanı bulmak gibi süreçlerle bugüne geldi ve yaklaşık 2 buçuk ayda tamamladık” dedi.

Amaç İstanbul’u dünya çapında bir kültür başkenti yapmak

Çocuklara ve gençlere alan açmanın temel misyonlarından biri olduğunu belirten Murat Abbas, “Yeşil, adil, yaratıcı bir kent vizyonundan ilham alarak ilerliyoruz. Her kesime hitap eden, kapsayıcı ve değer katan bir kültür sanat anlayışıyla, İstanbul’u dünya çapında bir kültür başkenti haline getirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Genç sanatçılara kendilerini daha özgür ifade ettikleri bir alan yaratarak sanat pratiklerini gösterebilecekleri bu tarz çok amaçlı kullanılabilen ve kendisini devamlı yenileyebilen altyapıya sahip müzeler ve merkezlerin fayda sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Ayrıca dünyanın önde gelen sanat kurumlarıyla da ortak projeler gerçekleştirmek üzere çalışmalara başlandığını söyleyen Abbas, müzede uluslararası sanat projelerine de yer verileceğini iletti.

Dijital Deneyim Müzesi’nin “görsel şölen” olduğunu söyleyen ziyaretçi Leyla Zorlu, müzenin tek sorununu hafta sonu artan doluluk oranı olduğunu aktardı. Ziyaretçilerin bol bol fotoğraf çekip eğlenebilecekleri bir müze olduğunu ileten Zorlu, “Hafta içi gittiğimde sakindi ve her alanı oturup seyredebildim. Hafta sonu da kardeşimi götürdüm fakat kalabalıktan ve sesten keyif alamadık, o kadar kapasitesi yok. Hafta sonları seans şeklinde alınabilir misafirler. 3 dakika süren gözlük deneyimi için 2 saat sıra bekledik. Bunun dışında her bölümün ayrı güzelliği ve atmosferi vardı ama en çok top sahasında çift kale maç yaparken keyif aldım” dedi.

“Bilim kurgu filminde gibi hissettiriyor”

Sosyal medyada kullanıcıların oluşturduğu algı ile müzenin gerçeğinin belirli noktalarda çeliştiğini söyleyen Feyza Kuran ise müzedeki yönergelerin anlaşılır ve yönlendirici olmamasını eleştirdi. Arttırılmış gerçekliğin psikolojik ve fiziksel yan etkileriyle alakalı ziyaretçilerin muhakkak bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Feyza Kuran şunları söyledi:

Kalabalıktaki çocukların gürültüsü ile yoğun sanal deneyim birleşince baş ağrısı beraberinde geldi. Dijital Deneyim Müzesi’nde en çok beğendiğim kısım bir odadan diğer odaya giderken ışıklarla bezenmiş koridor ve ekrandaki görüntünün izleyiciyi takip ettiği eser oldu. Bilim kurgu filminde gibi hissettiriyor ve gerçekliği sorgulatıyor.”

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.