Maltepe Kitap Günleri’nde yayınevleri ve kitapseverler buluştu
Maltepe Kitap Günleri’nde yayınevleri ve kitapseverler buluştu
Maltepe Kitap Günleri, "Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Laiklik, Özgürlük, Adalet ve Barış” temasıyla kitapseverleri bir araya getirdi. Onur konuğu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin açılış konuşmasını yaptığı Maltepe Kitap Günleri, 9 gün boyunca Maltepeliler’i edebiyatla buluşturdu. Ancak fuara katılan yayıncılar da okurlar da artan kitap fiyatlarından dertli.
Maltepe Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenmekte olan kitap günleri; yazar, edebiyatçı, gazeteci ve akademisyenlerle deneyimli siyasetçileri söyleşi ve imza gününde kitapseverlerle buluşturdu. “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Laiklik, Özgürlük, Adalet ve Barış” temasıyla 7-15 Eylül arasında gerçekleşen ve açış konuşmasını da onur konuğu olarak Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yaptığı etkinliğe katılan yayınevi temsilcileri ücretsiz standların kendilerine “Nefes aldırdığını” ifade ederken, okurlar ise kitapla buluşmanın memnuniyetini dile getirdiler. Ancak fuara katılan yayıncılar da okurlar da artan kitap fiyatlarının Türkiye’deki kitap okuma oranını olumsuz etkileme olasılığından endişe belirttiler.
Oya Engin
Ceylan Yayınları yazarı Oya Engin 9. Köy’e yaptığı açıklamada, etkinliğin ortamını oldukça beğendiğini belirterek, “Fuarın atmosferi gerçekten çok güzel. Çocuklar için yapılan etkinliklerin saatlerinin biraz erken olduğunu düşünüyorum, çünkü okullar yeni açıldı ve çocuklar bu tür etkinliklere henüz tam anlamıyla hazır değiller. Yine de fuarın yararlı olduğunu ve belediyenin ilgi gösterdiğini ifade etmek istiyorum” dedi.
Ayla Tokmak
Tohum Yayıncılık’tan Ayla Tokmak ise fuarın başlangıç açısından çok başarılı olduğunu belirterek, “Maltepe Belediyesi ve Yayıncılar Meslek Birliği (YAYKOOP) ile yapılan işbirliği sayesinde bu tür etkinliklerin düzenlenmesi büyük bir adım oldu. Stant fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde, gönüllü ve ücretsiz stantlar sunulması bizim için oldukça nefes aldırıcı oldu” diye konuştu.
Ayla Tokmak, kitap fiyatlarındaki artışın okurları olumsuz etkilediğine de dikkat çekerek, “Kitapların fiyatları bazı okurlar için yüksek görünüyor, bu da alım gücünün düştüğünü gösteriyor. Okurlar, 100 lira gibi fiyatları pahalı buluyorlar. Online satışlar büyük indirimler sunduğundan okurlar fiyat karşılaştırması yapıyor. Biz ekolojik yayınlar yapan bir yayınevi olarak, okurla doğrudan temas etmeyi önemsiyoruz. Fuarlar, bu teması desteklemek açısından önemli” dedi.
“Artan fiyatlar kitap alımını zorlaştırdı”
Ekonomik koşullar, kitap fiyatlarını da etkilediği için, birçok yayınevi fiyatların yüksekliğinden ve okurların alım gücünün düşüklüğünden bahsetti. Bilim ve Gelecek Yayınları’ndan Deniz Karakaş, yüksek kitap fiyatlarının alım gücünü nasıl etkilediğini şu sözlerle anlattı:
“Fiyatların artması, insanların alım gücünü düşürdü. Bu da kitap alımını zorlaştırdı. Kendisi için kitap almaktan vazgeçip, ‘Bari, çocuğun istediği kitabı alayım.’diyenler oluyor. Yine de etkinliğin olumlu bir etkisi oldu ve daha fazla insanla tanışma fırsatı bulduk. Önümüzdeki yıllarda devam ederse ve bu fuar biraz daha klasikleşirse, katılım da artacaktır.”
Hüseyin Gültepe
Ceylan Yayınları’ndan Hüseyin Gültepe de kağıt fiyatlarının yükselmesiyle kitap basımının zorlaştığını, bu nedenle yeni kitap üretiminin yavaşladığını belirtti. Gültepe, “İlgi aslında çok iyi. Talep var. Okurlar bakıyor, beğeniyor ancak fiyat sorduktan sonra alamadan gidiyorlar. Birçok yayınevine çok fazla ilgi var, özellikle gençler ve kadınlar tarafından en çok ilgi gören kitaplarımız var. Ancak fiyatlardan dolayı alınamıyor” dedi.
Rüveyda Sağlam
2 E Kitap’dan Rüveyda Sağlam ise çocuk kitapları üzerine odaklandıkları için okullardan daha fazla katılım beklediklerini söyledi. Sağlam, “Kitap fiyatları bazı okurlar için yüksek görünüyor olabilir, ancak fiyatlarımız aslında oldukça uygun. Kitaplarımız, çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla birçok aşamadan geçiyor.Mesela her bir kitabın yazarı var. Çizimleri bize özel olarak yaptırıyoruz ve pedagoglara, psikologlara onaylatıyoruz ama insanlar genellikle bu süreci pek düşünmüyorlar” diye konuştu.
“Gençler dijital kitaplara yöneliyor”
Fuara katılan okurlar, kitapların fiyatlarını değerlendirirken farklı görüşler belirttiler. Tuğba İleri, kitap fiyatlarının uygun olduğunu ve etkinliğin iyi düşünüldüğünü ifade ederek, “Kitap fiyatları bence uygun. Farklı tarzlarda birçok kitap mevcut ve ben de alışveriş yaptım. Umarım bu tür etkinlikler sık sık düzenlenir” dedi.
Gülsüm Kahraman ise, fuarın eski yoğunluğunu kaybettiğini ve bunun okulların yeni açılmasından kaynaklanabileceğini düşündüğünü belirtti. Kahraman, “Gençlerin dijital kitaplara yönelmesi, fuarların etkisini azaltıyor olabilir. Fuarların sürekli olarak düzenlenmesi ve okurların kitaplarla daha fazla temas etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Kitaplara kimi zaman sadece “bakıp geçmek” zorunda kaldıklarını anlatan Kahraman, “Bir standa baktığınızda birden fazla kitap görüyorsunuz ama sadece bir tane alabiliyorsunuz. Bazen de bakıp geçmek zorunda kalıyorsunuz. Özellikle veliler çok zorlanıyor. Çocuk ısrar edince almak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.