DOLAR 32,4469 0.06%
EURO 34,4681 -0.17%
ALTIN 2.483,340,02
Ankara
22°

AÇIK

“İfade özgürlüğünü zincirlemeye çalışıyorlar”
  • 9.Köy
  • Gündem
  • “İfade özgürlüğünü zincirlemeye çalışıyorlar”

“İfade özgürlüğünü zincirlemeye çalışıyorlar”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 21 Şubat akşamı aldığı kararla Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli hâlâ devam ediyor. İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ekşi Sözlük'le beraber daha öncesinde erişim engeli getirilen yayın kuruluşları için “milli güvenlik ve kamu güvenliğinin bozulması gerekçesiyle erişimin engellenmesine karar verilmez” dedi.

ABONE OL
22 Mart 2023 13:32
“İfade özgürlüğünü zincirlemeye çalışıyorlar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Deniz Güngör

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 21 Şubat tarihli kararıyla Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirildi. Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nin engel kararını kaldırmasıyla, Ekşi Sözlük yeniden erişime açılsa da, bu süreç çok kısa sürdü. Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin karara yönelik itirazı kabul etmesiyle siteye erişim yeniden engellendi.
İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ekşi Sözlük’e yapılan müdahalenin şaşırtıcı olmadığını belirterek, “Sadece Ekşi Sözlük bakımından değil, OdaTV, JinNews ve Independent Türkçe bakımından da milli güvenlik ve kamu güvenliğinin bozulması gerekçesiyle erişimin engellenmesine karar verilmez. Bu ağır bir ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir” ifadelerini kullandı.

“Müdahale şaşırtıcı değil”

Prof. Dr. Akdeniz 9. Köy’e yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Hükümet, gerek dezenformasyon suçunun TCK’a eklenmesi, gerek 5651 sayılı Yasada sosyal medya platformları açısından yapılan değişiklikler, internet medyasının Basın Kanunu kapsamına alınması ve hatta Elektronik Haberleşme Kanunu’nda yapılan değişikliklerle birlikte mayıs ayındaki Genel Seçim için hazırlıklarını tamamlamıştı. Sadece, depremle birlikte önce Twitter’a uygulanan bant daraltması ve arkasından Ekşi Sözlük’e yapılan müdahale Seçim dönemi için düşünülen müdahaleleri tarih olarak öne almış oldu.”

Anayasa Mahkemesinin kararları ve belirlediği ilkelerin uygulamada dikkate alınmadığını aktaran Akdeniz, “Dolayısıyla, kurgu zaten sadece Ekşi Sözlük’ü değil, muhalif siteleri engellemek ve kullanılamaz hale getirmek. Şunu da unutmamak lazım ki OdaTV, JinNews, Independent Türkçe benzer şekilde 5651 sayılı Yasanın 8/A maddesi kapsamında uzun zamandır erişime engelli. DW ve Amerika’nın Sesi de RTÜK’ten lisans almadığı için Haziran 2022’den beri erişime engelli. Dolayısıyla, Ekşi Sözlük’e yapılan müdahale hiç de şaşırtıcı değil” diye konuştu. Ekşi Sözlük’ün itirazının ardından alınan erişim engeli kararının kesinleştiğini hatırlatan Akdeniz, “8/A kararlarına karşı yapılan başvurular çok ender kabul ediliyor. 2021 sonu itibarıyla istatistiki verileri İfade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb raporlarında bulabilirsiniz. Dolayısıyla, 8/A kararı veren veya itirazı değerlendiren sulh ceza hakimlikleri kararlarını değerlendirdiğimiz zaman, kararların hiçbirisinde Anayasa Mahkemesinin 8/A ile ilgili BirGün, Sendika.org veya Wikimedia Foundation kararlarına atıf yapıldığı görülmemektedir. Kısaca, sonucun bu olacağı baştan belliydi ve talebin de Cumhurbaşkanlığı’ndan geldiğini unutmamak gerekir” dedi.

“İfade özgürlüğü ihlalidir”

“Sonuçta talep Cumhurbaşkanlığından geldi ve Ekşi Sözlük erişime engellendi. Halen belki VPN ile girilebiliyor fakat erişim engelleme uygulamasından çoğunluk etkileniyor” diyen Akdeniz, “Tekrar tekrar aynı şeyi söylemenin veya devlet tarafından uygulanan sansürü, sanki bir yasal çerçevesi varmış gibi açıklamaya çalışmayı anlamsız buluyorum. Sadece Ekşi Sözlük bakımından değil, OdaTV, JinNews ve Independent Türkçe bakımından da milli güvenlik ve kamu güvenliğinin bozulması gerekçesiyle erişimin engellenmesine karar verilmez. Bu ağır bir ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir. Fakat, uygulamada bu kararlar veriliyor. AYM ise bu konuda yapılan başvuruları süratle karara bağlaması gerekirken, ‘bekletiyor’” ifadelerini kullandı.
“Hükümet istifa” sloganı attıkları için müsabakalardan men edilen Fenerbahçe taraftarları için 6222 sayılı Yasa’nın işletildiğini aktaran Akdeniz, “Maalesef bunda da şaşırtıcı bir durum olmamakla birlikte, Seçimlere yaklaştıkça bu tip ifade ve basın özgürlüğüne yapılan müdahalelerde ciddi artış göreceğiz ve hatta dezenformasyon suçundan soruşturulan veya yargılanan kişilerin sayısında da ciddi artış olacak” dedi.
Sözlük’e yeni kurallar getirildi

Ekşi Sözlük yönetimi, erişim engelinin ardından kullanıcılar için yeni kurallar getirdi. Ekşi Sözlük tarafından yapılan duyuruda, “Başlık açma ve gündem algoritmasına yönelik birtakım güncellemeleri yayına aldık” ifadelerine yer verildi.
Ekşi Sözlük tarafından duyurulan yeni kurallar şu şekilde:

  • Bir kullanıcının başlık açması, yazar olduktan sonra 6 ay geçmedikçe ve 100 entry’i tamamlamadıkça mümkün olmayacak. Bu kriter sebebiyle çaylaklar da başlık açamayacak.
  • Her ne sebep olursa olsun çaylak edilen yazar, çaylaklık süresi bittikten sonra 6 ay geçmedikçe ve 100 entry’i tamamlamadıkça başlık açamayacak.
  • Hukuka aykırılık sebebiyle entry’si silinen yazar 1 ay boyunca başlık açamayacak. Mahkeme kararıyla silinen entry’ler ise başlık açma kuralını etkilemeyecek.
  • Başlık açma kuralını sağlayamayan yazarların entry’leri gündem algoritmasına etki etmeyecek.
  • Belirlenen kriterler sebebiyle başlık açmayan ve gündem algoritmasını etkilemeyen yazarların hukuka aykırılık sebebiyle entry’lerinin silinmesi halinde, 6 aylık süreye silinen entry başına 1 ay eklenecek.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.