Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Hatay’da BTSO Geçici Yaşam Alanı kuruldu. Konteyner kentte yaşamakta olan 4 bine yakın depremzede, şimdi sağlam ve güvenilir kalıcı konutlara geçmek için gün sayıyorlar.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) girişimiyle evsiz kalan vatandaşların geçici konut gereksinimi için Hatay’da BTSO Geçici Yaşam Alanı kuruldu. Kurulan konteyner kentte 4 bine yakın depremzedenin geçici konut gereksinimleri karşılandı.
BTSO Geçici Yaşam Alanı’nda 21 metrekare genişliğinde, eşyalı ve özel yalıtımlı olan konteynerlerde yaşamlarına devam eden depremzedelerden Resmiye Bayır, yaşadıklarını 9. Köy’e şu sözlerle anlattı;
“Depremde 4 çocuğum ve eşim ile enkazdan çıktık. İlk aylarda çadırda kalıyorduk. Telefonla bizi aradılar ve BTSO Geçici Yaşam Alanı’na bizi taşıdılar. Çok memnun olduk. Çocuklarımın mutluluğu ve güvenliği benim için önemli.”
Ailesiyle birlikte BTSO Geçici Yaşam Alanı’nda yaşayan Burak Giriş ise, “Bize konteyner çıktığını telefonda öğrendik. Memnun olduk. Daha önce köyde çadırda yaşıyorduk. Çadırda yaşam oldukça zor. Konteynerin avantajları çok fazla. Burası bir süre bizim evimiz” diye konuştu. Depremin ardından bir süre Bursa’da akrabasının yanında kaldığını söyledi depremzede Mehmet Yavuz ise, “Hatay’a geri döndükten sonra BTSO Geçici Yaşam Alanı’ndan konteyner çıktığını öğrendik ve yerleştik. Kalıcı konutlara yerleşmek istiyoruz elbette. Depremin izleri halen üzerimizde, yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.
“Öncelikli ihtiyaç kalıcı ve sağlam konutlar”
İbrahim Burkay
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Öncelikle depremde yaşamını yitiren kardeşlerimizi rahmetle anıyorum” diyerek sözlerine başladığı BTSO Geçici Yaşam Alanı hakkındaki değerlenmesinde, şöyle konuştu;
“Seferberlik anlayışıyla harekete geçerek, depremin ardından, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ni deprem yardım toplama merkezine dönüştürdük. Gıdadan jeneratöre, iş makinesinden uyku tulumuna kadar acil ihtiyaç duyulan malzemelerin yer aldığı 800’den fazla yardım TIR’ını afet bölgelerine ulaştırdık. Hatay’da günlük 20 bin kişiye yemek hizmeti sunduğumuz sahra mutfağımızı oluşturduk.”
Bursa’daki afetzedeler için de erzak ve hijyen malzemelerinden oluşan yardım paketleri hazırladıklarını ve depremzedelere ulaştırdıklarını da hatırlatan Başkan İbrahim Burkay, şöyle dedi;
“Yine iş dünyamızın katkılarıyla 4 bin depremzedeye yuva olacak nitelikte 1000 konteynerden oluşan yaşam alanını AFAD koordinasyonunda depremzedelerimizin hizmetine sunduk. Bölgede üretim çarklarının ve ticaretin hızlanması, istihdamın korunması, yaşamın yeniden normalleşmesi için en önemli ihtiyaçlardan biri de kalıcı ve sağlam konutların inşa edilmesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bölgede kapsamlı bir inşaat programı başlattı. İş dünyası olarak bizler de çatı kuruluşumuz TOBB öncülüğünde bu tarihi kampanyayı tüm imkânlarımız ve kaynaklarımızla destekliyoruz. Bu kapsamda ‘El Verin Ev Yapalım Konut Seferberliği’ kampanyasıyla depremzedelerimiz için kalıcı konut projesinin startını verdik.”
Deprem yaralarının tüm Türkiye’nin dayanışmasıyla sarılacağını dile getiren Burkay, “Büyük bir acıyı hep birlikte yaşadık. O acıyı paylaşıp, yaralarımızı hep birlikte saracağız. Depremle yıkılan şehirlerimizi inşallah hep birlikte yeniden ayağa kaldıracağız. İnanıyorum ki Bursa, her zorlukta olduğu gibi kalıcı konut kampanyasında da birlik ve dayanışma ruhunu yine en güçlü şekilde hissettirecektir” dedi.
“Bölgedeki meslektaşlarımız da zor durumda”
Esra İnhanlı
Depremden etkilenen vatandaşlar için Hatay’da yapılan ve bölgedeki depremzedelerin geçici barınma sorununun çözümüne katkı sağlayan 1000 konteynerlik yaşam alanının amacına ulaştığını ve bu sürece katkı koymanın mutluluk verici olduğunu kaydeden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı ve BTSO 56.Komite Meclis üyesi Esra İnhanlı ise şöyle konuştu;
“Bölgedeki meslektaşlarımız inşaatların durdurulması ve TOKİ eliyle yeni inşaatların yapılmaya başlanması ile ilgili ciddi bir sürece girdiler. Meslektaşlarımızın da sıkıntıları var. Evlerini, iş yerlerini kaybettikleri gibi, 5 aydır hayatlarını idame ettirebilmek için bir gelir de elde edemiyorlar. Bakanlığımızın da destekleri ile bölgedeki meslektaşlarımız için destek ve teşvik programları planlanıyor. Deprem bölgelerinde KOSGEB Acil Destek Kredi Programına yapı denetim firmaları dâhil değildi. Derneğimizin girişimiyle bu konuda Teknoloji Bakanımız ile bayram öncesi görüşme sağlandı ve KOSGEB Genel Müdürlüğünden gelen haber ile programa yapı denetim sektörünün de dâhil edildiği bilgisi geldi. Bugün Teknoloji Bakanımız Mehmet Özhaseki ile yaptığımız görüşmede desteklerinin devam edeceği bilgisini almanın memnuniyetini de paylaşmak isterim.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.