DOLAR 34,0444 0%
EURO 37,5666 -0.16%
ALTIN 2.750,040,25
Ankara
29°

AZ BULUTLU

Deprem Malatya’da adaleti “7’ye böldü”
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Deprem Malatya’da adaleti “7’ye böldü”

Deprem Malatya’da adaleti “7’ye böldü”

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya Adliyesi'nin ağır hasar alması nedeniyle yıkılmasının ardından, 7 farklı noktada verilen adalet hizmeti avukatları zor durumda bırakıyor. Malatya Baro Başkanı Avukat Onur Demez, yaşanan durumu "Malatya'da adalet sistemi durma noktasına geldi" diyerek özetledi.

ABONE OL
2 Nisan 2024 10:30
Deprem Malatya’da adaleti “7’ye böldü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Ferdi Durdu
 
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde Malatya Adliyesi ağır hasar aldı. Bina kontrollü bir şekilde yıkılırken adliye hizmetleri ise kentin çeşitli köşelerine yayılan 7 farklı noktada verilmeye başlandı. Malatya’da adliye hizmetinin 7’ye bölünmesi en çok da avukatları sıkıntıya soktu.
 
Malatya Baro Başkanı Avukat Onur Demez 9.Köy’e yaptığı açıklamada, adliye binasının olmaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “Malatya’da maalesef adalet sistemi durma noktasına geldi” dedi.
 

“Mahkemeler tek bir yere yapılabilirdi”

Demez, avukatların ve vatandaşların mahkemelere erişimde zorluk yaşadıklarını, bu nedenle adalet hizmetlerinin tek bir çatı altında toplanması gerektiğini ifade etti:
 
Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 il etkilendi. Diğer illerdeki adliyelerde herkes kaldığı yerden görevine devam ederken, Malatya’da böyle bir durum söz konusu olmadı. Adalet hizmetleri 7 ayrı noktada verilmeye başlandı. Adalet sisteminin tek bir çatı altında olmasını talep ettik ama ne yazık ki taleplerimiz karşılık bulmadı. İdare, icra, hukuk ve ceza mahkemeleri farklı noktalarda bulunuyor. Bu mahkemeler tek bir yere yapılabilirdi.

Malatya Baro Başkanı Onur Deme

“Duruşma yapılması için yeterli alan yok”

 
Adalete erişimin kolay olmasını istediklerini söyleyen Demez, “Malatya’da adalet sistemi durma noktasına geldi. Bir odada 2 hakim ve savcı oturuyor. Adalet, ekmek ve su kadar önemli. Özellikle depremde büyük yıkım yaşayan Malatya’da, adalete olan ihtiyaç normal süreçten daha fazla. Biz avukatların vatandaşa hizmet etme sorumluluğumuz var. Vatandaşımız dava için nereye gideceğini bilmiyor. Duruşma yapılması için yeterli alan yok. Bölünen adliyeler, savunma mesleği açısından durumu çekilmez hale getirmiş ve avukatlığı amacına uygun yapabilmeyi imkansız kılmıştır. Avukatlar binalar arasında mekik dokuyarak görevlerini yerine getirmeye çalışırken kimi zaman duruşmalara yetişemiyorlar” dedi.

Avukatlar davalara konteynerde hazırlanıyor

850 avukatın aktif görev yaptığı kentte, 650 avukatın bürosunun kullanılamaz hale geldiğine dikkat çeken Demez, şöyle konuştu:
Avukatlarımız depremde büyük mağduriyet yaşadı. Birçok avukat arkadaşımızın bürosu deprem nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına baromuza ait sosyal tesislerde 25 büro oluşturduk ve avukatlarımız ortak alanda görevlerini yaptılar. Sonrasında Malatya Valiliği ve Türkiye Barolar Birliği’nin destekleriyle avukat arkadaşlarımıza 250 konteyner tahsis edildi ve bir alan oluşturuldu. Mevcut konteyner kentte 200 meslektaşımız, tek veya 2 kişi, mesleklerini devam ettiriyorlar. Meslektaşlarımızın tamamının taleplerini karşıladık, şu anda bir sıkıntı yok.
 
Demez, yeni adliye binasının temelinin 9 Şubat’ta atıldığını, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un 700 günde yapılması öngörülen binanın 500 günde bitirilmesi için yüklenici firma yetkilisinden söz aldığını da belirtti.
 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.