Özgür Özdemir
Türkiye Barolar Birliği öncülüğünde Anıtpark’ta gerçekleştirilen Büyük Savunma Mitingi’nde avukatlar, mesleki sorunlarının çözümü için Avukatlık Kanunu’nda değişiklik talebinde bulundu. Avukatların ekonomik sorunlarına karşı çözüm çağrısında bulunulan yürüyüşte, yargı bağımsızlığının ihlali sayılan adımlar da protesto edildi.
“Avukat Olmadan Adalet Olmaz”, “CMK ve Adli Yardım Ücretleri KDV’den Muaf Olsun”, “Stajyer Avukata Hazine Yardımı” ve “Hak, Hukuk, Adalet” sloganlarıyla TBB’nin Balgat’taki binasından Anıtpark’a yürüyen avukatlar, 13 Ocak’ta Resmî Gazete‘de yayınlanan CMK ücret tarifesine de “Sadaka Değil Hakkımızı İstiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Yargının bağımsızlığı ve avukatların ekonomik sorunlarından dolayı miting çağrısı yaptıklarını dile getiren TBB Başkanı Erinç Sağkan, Büyük Savunma Mitingi’ni 9. Köy’e değerlendirdi.
“Adalet için avukat” sözünün, bugün “avukat için de adalet”e dönüştüğüne dikkat çeken Barolar Birliği Başkanı,“Mesleğimizin çok ciddi sosyoekonomik sorunları var. Avukatlık mesleğine dönük çok ciddi şiddet sorunu var. Bizim en önemli meslek sorunumuz olan yargı bağımsızlığı problemimiz var Türkiye’de. Tüm bunları dile getirmek için, Anayasa’dan kaynaklanan demokratik haklarımızı kullanmak üzere buradayız” dedi.
Yurttaşların hukuka olan güveninin azaldığını ifade eden ve mahkeme kararlarına uyulmasının önemi vurgulayan Sağkan, avukatların yaşadığı ekonomik zorluklara da değindi:
“Öncelikle avukatların içerisinde bulundukları sorunları dile getireceğiz. Bir avukatın ekonomik olarak güçsüz olması, barosunun güçsüz olması, yurttaşın adalet karşısında zayıf olması demektir. Taleplerimiz sadece avukatlar için değil bu ülkede yaşayan 85 milyonun adil yargılanma hakkının tesisi içindir. Bunun için buradayız.”
“Avukat, yargının kurucu unsurlarından birisidir. Savunmayı serbestçe temsil eden ve bağımsız nitelikte bir görev yapan meslek mensubudur. Yıllarca yurttaşın hakkını savunan avukatlar şu anda karşılaştıkları sorunlar nedeniyle kendi haklarını da savunmak zorunda kalmıştır. Bugüne kadar bu sorunları defalarca dile getirmemize rağmen halen çözülmemiştir. Örneğin, stajyer avukat meslektaşımızın hiçbir ekonomik güvencesi yokken hakim ve savcı stajyerleri, ekonomik güvenceye sahiptir. CMK, genç avukatların geçimi için çok önemli bir kamu hizmeti iken, CMK ücretlerinde ekonomik koşullara uygun artış yapılmamış ve KDV oranının %1 olması gerekirken bu ücretlerde çok yüksek vergi oranları uygulanmaktadır. Keza adli yardım, yoksul içindir, kadın içindir. İstanbul Barosu’nun 8 binden fazla avukatının adli yardımdan doğan ücretleri, bir buçuk yıldan fazla süredir ödenmemektedir. Tüm bunlara karşı çıkmak ve meslek sorunlarının çözümü için bugün buradayız.”
Eylemi 9. Köy’e değerlendiren Eski İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocasakal, yargılamanın meşruiyet kaynağının avukatlar olduğuna dikkat çekerek, “Avukatlar hiç kimsenin adamı ve tarafı değildir. Sadece yurttaşın hak arama hürriyetinin vasıtası ve güvencesidir. Avukat güvencede olmazsa vatandaşın hiçbir güvencesi olmaz. Avukata tanınan birtakım haklar kendisi için değil, yurttaş içindir ve avukatın yeri Anayasa’nın 36. maddesi yani hak arama hürriyetidir” dedi.
Yargı bağımsızlığının ve hukuk devleti ilkesinin zedelenmesini avukatların en büyük meslek sorunu olarak nitelendiren Kocasakal, sözlerine şöyle devam etti:
“Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin adeta bir yeniçeri isyanı olarak Anayasa Mahkemesi kararına uymaması sonucunda bir meslektaşımız, Can Atalay şu an hukuken hükümlü değil tutsaktır. İşte bu meslek sorunudur. Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaması meslek sorunudur, yargı bağımsızlığının olmaması meslek sorunudur. Bunun yanı sıra, avukatların kendilerine özgü sorunları da meslek sorunlarıdır. Bunlarının hepsinin çözülmesi gerek ama ilk önce yargı bağımsızlığı sağlanmalıdır. Bir evin damı gitmişse, duvarı çökmüşse eğri tabloyu düzeltmeden önce duvarları ve damı tamir edilir. Zaten yargı bağımsızlığı sorunu çözüldüğü ve hukuk devletine saygı oturduğu zaman avukatların sorunları çözülmeye başlamış demektir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.