DOLAR 32,5934 0.36%
EURO 34,8727 0.38%
ALTIN 2.490,300,25
Ankara
20°

AZ BULUTLU

Covid-19 Pandemisi Hepimizin Yaşamını Değiştirdi

Covid-19 Pandemisi Hepimizin Yaşamını Değiştirdi

Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde 2019'un Aralık ayı sonunda ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün “Covid-19” pandemisi olarak adlandırdığı salgın, birçok ülkede etkisini artırarak göstermeye devam ediyor. Covid-19 Pandemisi, beraberinde bir dizi önlemi de hayatımıza soktu. Bu mücadele sürecinde; tüm dünyada insanlar evlerine kapandı. Sanat, edebiyat ve gazetecilik alanında başarılı isimler, 24 Saat’e pandemi sürecinin yaşamlarını, nasıl etkilediğini anlattı.

ABONE OL
12 Ocak 2021 00:00
Covid-19 Pandemisi Hepimizin Yaşamını Değiştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık, eğitim, ekonomi gibi birçok alanda farklı uygulamalara geçilmesiyle birlikte, eski alışkanlıklarımız da değişti. Yüz yüze iletişimlerimiz ve karşılıklı bilgi alışverişlerimiz dijital bağlantılarla gerçekleşmeye başladı. Sanat, edebiyat ve gazetecilik alanında başarılı isimler, 24 Saat’e pandemi sürecinin yaşamlarını, nasıl etkilediğini anlattı. İşte o görüşler:

 

BİLGİN: TİRAJLAR DÜŞTÜ, HABER TAKİBİ ZORLAŞTI

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin: “Pandemi dönemi bütün özgürlükleri kısıtladığı gibi, basın çalışanlarının alanını da kısıtladı. Medyanın büyük bir bölümü işlerini evden yürütmeye çalışıyor. Gazetelerin tirajları düştü. Haber takibi zorlaştı. Bu dönemde ihaleler yapılamadığı için, Anadolu’daki gazetelerin resmi ilan payları çok azaldı, 40’ın üzerinde gazete kapandı. Pandeminin bazı yararları da oldu. İnsanlar evlerinde aileleriyle daha fazla zaman geçirdiler. Devlet, baştan beri hastalıkla ilgili verileri doğru açıklasaydı, belki salgın bu kadar artmayacaktı. Şimdi, salgının en çok arttığı ülkelere öncelikli olarak aşı verileceği söylenince, rakamlar gerçek yönde açıklanmaya başladı. Bu salgın, dünyanın başına gelmiş evrensel bir sorun ve bela, bu sorunu tüm dünya ile birlikte çözeceğiz.”

ÖRSEL: 50 TANE HEYKEL YAPTIM

TV Yapımcısı-Eğitimci-Heykeltıraş-Yazar Sedat Örsel: “Dünya koronayla silkeleniyor. Bu da geçecek. Her şey düzelir. Ben geleceğe güvenle bakan bir adamım. Bu dünya ne nesiller görmüş, ne dinozorlar görmüş. Pandemiden biz çok yararlandık. Karı koca İncek’teki evimize geçtik. 50 tane heykel yaptım. Çocuklarım geliyor, torunlarım geliyor. Bahçeyle, çiçeklerle uğraşıyorum. Kitaplar okuyorum, akşam sabah müzik dinliyorum.

VARLIK: BÜTÜN DÜNYA KIYAMETİ YAŞIYORUZ

Ressam Utku Varlık: “Bir ülkenin değil, bütün dünyanın bu salgını yaşıyor olması şaşırtıcı bir olay. Paris’te bunun dışında her şey normal. Benim için değişen hiçbir şey yok. Aslında zaman, eskiden de böyleydi, şimdi de aynı. Çocuklarıyla ufacık apartmanlara tıkılıp, oralarda kapalı kalan insanlar, yaşlıların durumu çok zor. Bütün dünya kıyameti yaşıyoruz. Ortaçağ’da yaşanan veba gibi. Her gün Fransa’da ölüm sayısı artıyor. Zengin bir ülke olan Fransa, ekonomik olarak çökmeye başladı. Amerika ve Çin gibi kendilerini güçlü zanneden bazı ülkeler de, çaresiz kaldıklarını gördüler.”

 

KESAL: HAYAL ETMEYE DEVAM EDİYORUM

Yazar-Oyuncu-Yönetmen Ercan Kesal: “Pandemiyle karşılaşmak, akşamdan sabaha olan bir şey değil. Bu dünyaya, doğaya galip gelemeyiz. Ancak onunla yaşamayı öğrenebiliriz. Biz onun bir parçasıyız. Biz onun hükümdarı, hükümranı değiliz. Pandemi, umarım bize bunları yeniden hatırlatmıştır. Bu süreçte geliştirilen aşı çalışmaları da umutlarımızı artırdı. Ben hekimim, hiçbir hastalık sonsuza kadar sürmez, bunun üstesinden de geleceğiz. Pandemi dönemini Urla’daki evimizde geçiriyoruz. Yazmaya, çizmeye, okumaya, hayal etmeye devam ediyorum.”

 

ATASÜ: EDEBİYAT, SANAT MÜZİK

Prof. Erendiz Atasü: “Bu Virüs salgını hiç şaşırtıcı değil. Çünkü 2000’den bu yana bir sürü virüs salgını oldu dünyada. Beni yazmak ayakta tuttu. Çalıştığım bir roman var, onunla uğraştım, hikaye yazdım. Son çıkan kitaplardan, hoşuma giden romanlar üzerinde çalıştım. Gençler için kötü, enerjilerini nasıl sarf edeceklerini bilmiyorlar. Yaşlılar için de şöyle kötü: Zaten önümüzde uzun bir zaman yok, o zamana da el kondu. Gene edebiyat, sanat, müzik bu dönemlerde insana en büyük yardımcı olacak şeyler.”

 

YAĞCI: KİTAP ÇALIŞMASINA DEVAM

Yazar Öner Yağcı: “Salgın dönemi, benim yaşamımda çok büyük bir değişiklik yaratmadı. Çalışmalarımı aynı biçimde sürdürüyorum. Bazı roman ve öykü yarışmalarında seçici kurul üyesiyim, onların okumalarını yapıyorum.  Bu arada kendi kitap çalışmalarımı da sürdürüyorum. Bu salgın ciddi bir olay, milyonlarca insan yaşamını yitiriyor. Toplumsal ekonomi  çöküyor, dünya  artık yeni bir düzen arayışına girmekte. Toplantılar, internet üzerinden yapılıyor. İnsanlık, bu virüsle yeni bir mücadele veriyor.” 

 

BEZMEN: PANDEMİ DEĞİL PLANDEMİ

Yazar Nermin Bezmen: “New Jersey’de benim gibi düşünen ve parçası olduğum aktivist gruplarda buna pandemi değil de, plandemi diyoruz. Çünkü gerçekten çok iyi planlanmış. Arkasında büyük paraların döndüğü, planlandığı ve dünyanın çok saygın kurumlarını da içine alacak şekilde, onların baskısıyla hükümetleri, yönetimleri yönlendirecek şekilde planlanan bir pandemi. Evet pandemi var, öldürücü de olabiliyor ama anlatılanlar, virüsün gerçek yüzünü, varlığının gerçek sebebini ve niye ısrarla bu kadar uzatılmak istendiğini belirtmiyor. 

 

SEYMAN: SEVDİKLERİMDEN UZAKTA KALMAK ÜZDÜ

Yazar/Sendikacı Yaşar Seyman: “Korona, dünyada bir milat. Hepimiz onunla birlikte yeni bir yaşam tarzına başladık. Bu süreçte, yoksulların daha çok zorlandığını, işsizlik korkusunun koronanın önüne geçtiğini gördük. Pandemi günlerinde eve kapanınca, okudum, yazdım ama sevdiklerimden uzakta kalmak da, beni üzdü. Pandemi döneminde koronayla mücadelede, Almanya, Yeni Zelanda, Finlandiya ve  Danimarka’nın  kadın liderlerinin, dünyadaki  erkek liderlerden daha başarılı bir şekilde süreci yönettiklerine tanık olduk.”

HABER : NURDANE ÖZDEMİR SAĞKAN / ANKARA

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.