Yaşanan yıkıcı depremin etkisi, tüm Türkiye’de hissini göstermeye devam ediyor. Tüm ülkede seferberlik sürerken, art arda yaşanan iki depremin en büyük hüznünü kuşkusuz çocuklar yaşıyor. Gıda ve ihtiyaç maddelerinin ardından bölgeye gönderilen en önemli destek yaşı küçük çocuklar için oyuncak oldu. Ama sadece oyuncak değil onlara dokunmak, onları güldürmek, eğlendirmek için de çok örnek adımlar atılıyor.
Çadır kentlerde yaşayan ve evlerine giremeyen çocuklar için, depremin sarsıcı etkisini gösterdiği Malatya’da şehrin iklimini değiştiren kasveti kederi bir az olsun dağıtan bir gösteri vardı. Tiyatro sanatçısı Ömer Konakçı, toplanma alanlarındaki çocuklarla bir araya gelerek onlara moral ve umut vermek için uğraşıyor. Çocuklar için minimal tiyatro ve kukla gösterileri yapan Konakçı, ‘Nasreddin Hoca’ kılığına girerek onları eğlendirmeye çalışıyor. Çadırları ziyaret ederek çocuklara fıkralar anlatan Konakçı, on gün sonra miniklerin yüzlerini güldürdü, yardım çığlıklarının ardından çadırkentlerden kahkaha sesleri çıkarttı.
Çocukların gülen yüzünü görünce, yaptığım işle ve kendimle gurur duydum
Büyük afetin yaşandığı ilk günlerin Malatya’da da çok zor geçtiğini söyleyen oyuncu Konakçı, “Depremin ilk dakikalarında enkaz altında çalışmalar yaptıktan sonra, basın mensubu arkadaşlara yardım ettim. Daha sonrasında enkazdan çıkan çocukları gördüğümde, onlar için ne yapabileceğimizi düşünmeye başladık” diyerek başladı anlatmaya. En uygun en çabuk Nasreddin Hoca fıkralarını canlandırmak olduğunu düşünen sanatçı şöyle konuştu:
“Nasreddin Hoca kostümünü kavuğu hazırlayıp kolları sıvadık. Sonra çocuklarla çadır kentlerde bir araya geldiğimizde, onları eğlendirmeye ve moral olmaya başladık. Ardından onların gülen yüzünü görünce, yaptığım işten ve kendimden gurur duydum.”
Depremden dolayı hüzünlü olduğunu ama bu hüznünü çocuklara yansıtmadığını belirten Konakçı, amacının çocukların tebessüm ettiğini görmek olduğunu söyledi. Gönüllü olarak çocuklara bir araya geldiğini ve onların yüzlerini bir nebze olsun güldürmek istediklerini söyleyen Konakçı, “Çocuklarla interaktif bir şekilde birebir ilgilenip onlarla sohbet etmek, beni ve onları çok heyecanlandırıyor. Umarım bu süreci atlattığımızda da yüzleri hep güler. Ülkemiz bir daha böyle kötü felaketler görmez ve çocuklarımız etkilenmez” dedi. Malatya’daki çadır kentlere ayrıca, İzmir’den psikolojik danışmanlar da çocuklar için geldiler. Çocuklarla aktiviteler yapan danışmanlar, deprem dolayısıyla psikolojik anlamda etkilenen çocuklara da danışmanlık veriyorlar.
Rafadan Tayfa çadır kentlere geliyor
Sosyal medyada depremzede çocuklar için başlatılan bir çağrı da, “Rafadan Tayfa” adlı çizgi animasyon dizisi hakkında oldu. Enkazdan çıkarılan çocuklara en çok ne yapmaları istendiği sorulduğunda, çizgi film izlemek istediklerini söyledikleri belirtiliyor. Şu sıralar “Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa” adlı film vizyonda. Bölgede çocuklara destek olmak için çalışan guruplar deprem bölgesinde yer alan çadır kentlerde çocuklar için “Rafadan Tayfa” özel gösterimi yapılması için yapımcılara ricada bulunuldu. Hazırlıkları sormak için ulaştığımız Rafadan Tayfa’nın yapımcısı İsmail Fidan çocuklar için her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi ve şöyle konuştu:
“Şu an güvenli şehirlere geçmiş olan çocuklardan gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Çocuklar için elimizden geleni yapacağız inşallah, bölgenin güvenli bölge olduğu ve rehabilitasyon sürecine geçildiği bilgisi gelir gelmez. Onlar için her şeyi yapmaya hazırız.”
HABER : Haber: Deniz Ali Tatar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.