DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
Ankara
25°

AÇIK

“Yasalara dokunmayın uygulayın”

“Yasalara dokunmayın uygulayın”

Son yıllarda kadına yönelik şiddettin arttığı şehirlerin başını çeken Batman’da, yılbaşından bu yana 7 kadın aile içi şiddete maruz kalarak hayatını kaybetti.

ABONE OL
1 Eylül 2023 11:50
“Yasalara dokunmayın uygulayın”
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Mehmet Şirin Demir – Batman

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için harcanan çabalara karşın, özellikle Batman’da yaşanan aile içi şiddet nedeniyle pek çok kadın yaşamını yitiriyor. Sadece bu yılın ilk yarısında Batman’da şiddete kurban giden kadın sayısı 7 oldu. Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Dorşin Şıkgenç, kadınların şiddete maruz kalmaması için Batman Barosu’nun her türlü hukuki destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Batman’da kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için Batman Barosu olarak her başvuruyu yakından takip ettiklerini belirten Şıkgenç, “Bize yapılan başvurular veya sosyal medyadan gördüğümüz tüm dosyaları yakından takip ediyor, davalara baro olarak katılma talebinde buluyor ve kadına yönelik şiddetin cezasız kalmaması için dosyalara müdahil oluyoruz” dedi.

Dorşin Şıkgenç

Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanlığı adına, en son 6 Temmuz’da Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen S. K. ve M.B’nin davasına katıldığını vurgulayan Şıkgenç, şunları söyledi:

“Şiddet kurbanı olan abla kardeş S.K. ile M. B. davasında hukuksal destek vermek için sanık D.D.’nin M.B.’ye yönelik öldürmeye teşebbüsten TCK 81/1-35/2 uyarınca 13 yıl  hapis cezasına hükmedildi. S.K.’ye yönelik kasten öldürülme yönünden ise 25 yıl hapis cezası verilirken kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan 5 yıl hapis cezasına hükmedildi. Takip ettiğimiz diğer cinayet dosyalarında ise soruşturma ve kovuşturmalar devam ediyor.”

Kadınların yasal haklarından pek fazla haberdar olmadığını anımsatan Şıkgenç, kadınlara yönelik şiddette birden fazla etmen olduğunu ifade etti. Yargıya intikal eden kadınlara yönelik şiddet dosyalarında soruşturmanın başından yargılamaların sonuna kadar erkek failler lehine bir süreç yürütüldüğü görüşünü savunan Şıkgenç, “Kadınları koruyan yasaların uygulanmadığını takip etmekteyiz. 6284 Sayılı yasanın ihtiyaca göre özenle ve etkili bir şekilde uygulanmasını talep ediyoruz. ‘Yasalara dokunmayın uygulayın’ diyoruz.” dedi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden sonra kadınlara yönelik şiddette artış yaşandığına dikkat çeken Şıkgenç, sözlerini şöyle tamamladı: 

“6284 Sayılı Kanunun etkin bir şekilde uygulanmamasından dolayı kadınlar var olan haklarının kendilerini şiddette karşı koruyamadığının farkında. Bunun en acı örneğini Batman’da yaşıyoruz. Tüm Türkiye’de kadına yönelik şiddette 1 Ocaktan bu yana toplam 163 kadın cinayeti yaşandı. Ne yazık ki,  bu  cinayetlerin 7’si Batman’da işlendi. Batman için bu durumun çok ciddi kabul edilmesi gerektiği ortadayken, rağmen bu sorunun çözümüne yönelik bir politikanın var olmadığını görüyoruz.” 

Kadınlara yönelik politika

Hatice Türkan

Sene başından bu yana 7 kadının cinayet haberini gazete manşetten vermek zorunda kaldığını belirten Batman Sonsöz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hatice Türkan, Batman’ın kadın cinayetleriyle anılmayı aslında  hak etmediğini belirtti.  Türkan, “Batman geçmiş yıllarda kadın cinayetleri ve kadın intiharlarıyla anılan bir kentti. Yıllar içerisinde bu kaderin değiştiğini gözlemlerken son sekiz ayda 7 kadın cinayeti haberini manşetlere taşımamız bizi tekrar karanlığa sürükledi. Kadın cinayetlerini aslında  sadece Batman’la ilişkilendirmek doğru değil ama, son yıllarda yurt genelinde kadına yönelik cinayet ve istismar vakalarının arttığı da  aşikar. Ülkenin kadınlara yönelik politikasında ne yazık ki eksiklikler ve hatalar var. Bunu hukukçular, kadın sivil toplum örgütleri her platformda dile getiriyor olsa da maalesef kadın cinayetlerinin önüne geçiliyor” dedi.  

“Kız çocuklarının okuma oranın arttığı ve kadınların iş hayatına atıldığı Batman’da kadın cinayetlerini haberleştirmek bu tür olayların altında başka nedenlerin yattığını göstermeye yetiyor.  Çünkü öldürülen kadınlar çalışmayan ve sosyal hayattan kopuk olan kadınlar değil sosyal hayatın içinde bulunan  kadınlar da göz göre göre öldürülüyor” diyen Türkan, kadınların yalnız bırakılmaması gerektiği dikkat çekti. Türkan, kadın cinayetleri ve istismar haberlerine bakış ve kullanılan dil açısından yerel basına yönelik eğitim verilmesini de istedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.