Van’ın Gürpınar İlçesi sınırlarında yer alan Urartular kalan antik baraj gölü olarak kabul edilen Van Keşiş Gölü, Urartu Kralı II. Rusa tarafından MÖ 685-645 yılları arasında yapıldı. Keşiş Gölü, Urartu Kralı II. Rusa (MÖ 685-645) zamanında küçük bir akarsuyun önü, iki bent ile kapatılması ile baraj gölü olarak oluşturulmuş. Zamanının mühendislik şaheseri olan göl, 2700 yıldan beri çalışan sulama sistemi. Van Gölü Kapalı Havzası içinde bulunan göl, yağışlar, kaynak suları ve geçici dereler ile besleniyor. Erek Dağı’nın tepesinde bir düzlükte kurulan göl, çok sayıda su kuşunun yaşama ve üreme alanı durumunda. Bir doğa harikası olan Keşiş Gölü, özelikle pandemi nedeniyle yurttaşlara Van Gölü sahillerinin yasaklanması üzerine yeniden keşfedildi.
Kent merkezine 30 km uzaklıkta bulunan ve renk renk çiçeklerin açtığı göl, etrafına kurulan çadırlarla, halkın, fotoğrafçı ve belgeselcilerin, hafta sonları da özellikle doğaseverlerin akın ettiği bir mekân haline geldi. Çevre il ve ilçelerden yurttaşların akın ettiği Keşiş Gölü’nün en büyük sorunu ise ilgisizlik ve bakımsızlık. Van merkezden göle giden 30 km yolun tamamı topraklı olmasından dolayı giden yurttaşlar toz-toprak altında kalırken, gölün etrafından yurttaşların ihtiyaçlarını giderecek hiçbir yapının olmamasından dolayı da ciddi sıkıntılar yaşanıyor.
Uzun yıllardır Van’da dağcılık yapan ve Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, Covid-19 salgını nedeniyle Keşiş Gölü’nün yurttaşların nefes alma yeri haline geldiğini dile getirdi. Van’da dağcılık yaptıklarını, kentin tarihi ve doğa yerlerini yıllardır gezdiklerini belirten Demez, “Aylardır insanlar evlerinden çıkamıyordu. Buraya gelmek için çağrı yapınca, 85 kişi başvurdu. İlginin büyük olmasının nedeni son zamanlarda isminin sürekli gündeme gelmesidir” dedi.
Göl hakkında da bilgi veren Demez, gölün yapay ve bir doğa harikası olduğuna dikkat çekerek “Bu göl Urartular tarafından iki tarafı kapatılarak yapılan yapay bir göldür. Ve bu gölün suları ile Van merkezindeki tarım arazileri sulanıyordu. Halen de bu işlevini görüyor” diye konuştu. İnsanların beton duvarlar içinde kendilerine bir hapishane yarattığına değinen Demez, yurttaşları doğayla bütünleşmeye çağırdı. Demez, gölün alt yapısının çözülmesi ve iyi bir tanıtım yapılması durumunda kentin önemli bir turizm merkezi haline geleceğini vurguladı.
“Doğa ve canlıları kurumalıyız”
Van’ın Başkale İlçesi’nden Keşiş Gölü doğa yürüyüşüne katılmak üzere gelen Mesut Çubukçu, göle ilk defa geldiğini, gölün bir doğa harikası olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu göl, gerçekten insanları büyülüyor. İnsan bu dağın başında böyle bir güzelliğin olduğuna inanamıyor. Burada yollar gerçekten çok sorunlu. Bir de göl kenarında insanların lavabo ihtiyaçlarını giderecek bir yer dahi yok. Özellikle gelenlere burayı kirletmemeleri çağrısında bulunmak istiyorum. Buranın doğasını temiz tutmalıyız çünkü hem insanlar bu güzelliği görsünler hem de gölün etrafında çok sayıda canlı yaşıyor. Bu canlılar da zarar görmesin. Biz de elimizden geldikçe bu güzellikleri tanıtarak, özellikle turistlerin burayı ziyaret etmesini sağlayacağız.”
HABER : MEHMET SIDDIK GÜLER
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.