Haber: Beyza Çavdar
Karatay Belediyesi’nin lavanta bahçesine dönüştürdüğü 500 bin metrekarelik alan bütün Konya’nın nefes aldığı keyifle vakit geçirdiği bir park haline gedi. Hemen yanında oluşturulan gül bahçesinde ziyaretçileri gül yağı ve gül dondurması sürprizi karşıladı. Belediye, birkaç yıl öncesine kadar inşaat atıkları ve molozlarla görüntü kirliliği oluşturan bölgeyi gül ve lavanta kokuları arasında sürdürülebilir tarımın merkezi yapmak istiyor.
Bu yıl Temmuz ayında ikincisi düzenlenen Karatay Lavanta Günleri bu renkli bahçeyi birken daha gündeme taşıdı. Ziyaretçiler lavantaların, lavanta ve gül dondurmasının, düzenlenen çeşitli etkinliklerin keyfini çıkardı. Organizasyon sorumlusu Ebubekir Sorgun, bahçenin sürdürülebilir tarıma verdiği desteği 9. Köy’e anlattı.
Konya Karatay Belediyesi, inşaat atıklarının atıldığı ve molozların yığıldığı bölgeyi 2019 yılında 500 bin metrekarelik Lavanta Bahçesi’ne dönüştürdü. Bu yıl kapıları 1 Temmuz’da ziyaretçilere açılan bahçede yer yaştan yurttaşın katıldığı çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Lavanta Bahçesi’nin hemen karşısında bulunan etkinlik alanında çocuklar için yarışmalar düzenlendi, oyunlar oynandı. Türk geleneksel sanatların işlendiği sanat atölyesinin yanı sıra emniyet kemeri ve alkol simülasyonu ile çocuk ve gençlere yönelik trafik eğitimi verildi. Lavanta Günleri’nde lavanta, gül ve adaçayı tarlasından kolonya, yağ ve su gibi ürünler elde eden, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen emekçilerin ürünlerine de yer verildi.
Lavanta Bahçesi’nin kapılarının ziyaretçilere açıldığı hafta aynı alada bir de gül bahçesi açılışı yapıldı. Etkinliklerden sorumlu Ebubekir Sorgun, yeni bahçe ile ilgili olarak “Tamamen kendi bahçemizden çıkan ürünlerle, gül yağıyla, gül yapraklarıyla gül dondurmasını yaptırdık. Türkiye’de sadece burada bulunan bir dondurma, gül dondurması” ifadelerini kullandı.
Sorgun, Lavanta Bahçesi’nin bulunduğu bölgeye yönelik hedeflerini de anlattı ve bölgedeki inşaat atıkları ve yığılan molozların oluşturduğu kötü görüntüyü kaldırarak sağlıklı bir alan haline dönüştürmek ve iyileştirmek için Lavanta Bahçesi’ni oluşturduklarını söyledi. Su problemi yaşandığının altını çizen Sorgun, susuz tarımın yapılabildiği bitkileri kullanarak, sürdürülebilir tarıma örnek olmak istediklerini belirtti.
Sürdürülebilir tarım için her türlü girişimde bulunacaklarını, gül ve lavantanın yanı sıra diğer bitkilere de bölgede yer vereceklerini belirten Sorgun, “Amacımız Karatay’ı sürdürülebilir tarımın merkezi haline getirmek” dedi.
Vatandaşları da sürdürülebilir tarıma teşvik etmek istediklerini belirten Sorgun şöyle konuştu:
“Bu işi yapmak isteyen herkese bilgi vermeye hazırız. Tarıma uygun olmayan bölgelerde de lavanta, adaçayı ve gül bahçelerini görmek istiyoruz. Amacımız sürdürülebilir tarımı anlatmak ve mümkün kılmak.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.