DOLAR 34,6945 0.18%
EURO 36,6955 0.1%
ALTIN 2.941,110,23
Ankara

KAPALI

Kültür rotalarında yeni hedefler

Kültür rotalarında yeni hedefler

Türkiye Kültür Rotaları Derneği’nin kültür ve inanç turizmi açısından farkındalık oluşturma, manevî değerleri ve kültürel zenginliği gün yüzüne çıkarma amacıyla belirlediği rotalar, geçtikleri yerlerin kültür ve ekonomisine olumlu katkılar sağlıyor. Dernek Üyesi Yiğit, Türkiye’yi, Avrupa ve Orta Doğu’ya bağlayacak yeni sınır ötesi rotalar oluşturulacağını da bildirdi.

ABONE OL
6 Mart 2022 00:00
Kültür rotalarında yeni hedefler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YALOVA- 2012’de kurulan Türkiye Kültür Rotaları Derneği, Türkiye’nin mevcut kültür rotalarını korumak, yeni rota oluşumlarının tanıtımını yapmak ve bunların gelişimi için en iyi uygulama standartlarını belirliyor. Kültür rotalarını, kırsal geçmişinden her geçen gün uzaklaşan şehir insanının Türkiye kültürünün gizli kalmış öğeleriyle tanışma fırsatı bulacağı, uluslararası ziyaretçilerin kültürel anlayışını derinleştirecek birer araç olarak gören Dernek, yürüyüşçü, bisikletçi veya binicilere yönelik sürdürülebilir tarihi, kültürel veya doğal bir temayı izleyen yolların birleşimi olan rotalar oluşturuyor.Yalova Ekoturizm ve Sağlıklı Yaşam Der. Başkanı Ahmet Yiğit

Türkiye Kültür Rotaları Derneği Üyesi, Yalova Ekoturizm ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Ahmet Yiğit, oluşturulan rotalar için kentin ilgili kesimleri ile koordineli bir şekilde hareket ettiklerini belirtip şunları söyledi: 

“Bizler, yerel halkı rotaların oluşumundan itibaren var olan sürece dahil ederek ve kendilerine, rotayı kullananları ev ya da pansiyonlarında ağırlama fırsatı sunarak, rotanın geçtiği bölgelere fayda sağlamayı amaçlıyoruz. İlgili makamlarla çalışarak, tarihi sit alanları ve yolların koruma altına alınmasına uğraşıyor ve zaman zaman çevreyle alakalı kampanyaları da destekliyoruz. Rotalar için standartlar belirliyor ve bakım-onarım çalışmalarını yapıyoruz. Rota işaretlemelerinde ise mümkün olduğunca Avrupa’daki bir uzun mesafeli yaya yolları ağı diye adlandırılan Grand Randonee standartlarını esas almaya çalışıyoruz. Standartlarımız, rehber kitaplar, haritalandırma ve akıllı telefon aplikasyonlarında da uygulanmaktadır. Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü (European Institute of Cultural Routes- EICR) ve Dünya Yürüyüş Yolları Ağı (World Trails Network) gibi uluslararası oluşumlarla da işbirliği içerisindeyiz.”

Rotaların geliştirilmesi ve desteklenmesi için çalışmaları olduğunu bildiren Yiğit, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Genişletilmiş Kısmi Anlaşma (Enlarged Partial Agreement -EPA) olarak bilinen Avrupa Konseyi Protokolü’nde yer almaya karar verdi. Bununla ilgili karar, TBMM Genel Kurulu’nda beklemekte. Bu anlaşmaya göre, özellikle Akdeniz ve Doğu Avrupa’da uluslararası rota şebekelerinin geliştirilmesi desteklenecek. Ayrıca derneğin, Türkiye’yi, Avrupa ve Orta Doğu’ya bağlayacak çeşitli sınır ötesi Akdeniz rotaları işbirlikleri var” açıklamasıyla sınır ötesi yeni rotalar oluşturulacağını duyurdu.

Sufi Yolu

Kültür ve inanç turizmi açısından farkındalık oluşturmak, manevî değerleri ve kültürel zenginliği gün yüzüne çıkarmak amacıyla, farklı yüzyıllarda yaşamış sufi, şair, âlim ve bilginlere ait mekânları yeniden canlandırmak üzere 2014’te Sufi Yolu oluşturuldu. İstanbul’dan başlayıp Konya’ya uzanan yol konusunda Yiğit, şu bilgileri verdi:

“Sufi Yolu, üzerinde halen geleneklerine uygun yaşayan dergâhlar bunun yanı sıra yeni gelenekler oluşturan güzel insanlara denk gelme fırsatı sunuyor. Osmanlı döneminde Kadim Hac yolunun bir parçası olan bu güzergâh, uluslararası teamüllere uygun olarak Grande Randonne tarzı işaretlendi. Yürüyüş ayrıntılarını içeren Türkçe ve İngilizce rehber kitaplar hazırlandı, GPS verileri ve ayrıntılı haritası oluşturuldu. Sufi Yolu, Yürüyüş Yolu Projesi’ni hayata geçiren Kültür Rotaları Vakfı üyesi Sedat Çakır tarafından çıkartılan İstanbul’dan başlayan ve Konya’da biten parkur, 801 kilometredir.” 

Yalova’ya dünyadan ziyaretçi akını

Yerli-yabancı pek çok turistin kullandığı, doğaseverleri adeta bir tarih yolcuğuna çıkartan, bir kısmı da Yalova’dan geçen Sufi Yolu’nun, kentin ekonomisine önemli katkılar sağladığı ve Yalova’nın turist akınına uğradığını anlatan Yiğit, sözlerine şöyle devam etti:

“Sufi Yolu’nu 2021’den itibaren İspanya, Belçika, Hollanda, İsviçre ve Antalya’dan onlarca kişi bisikletleri ile kullandı. Öte yandan Amerika’dan Joe Lobeck ve Leah Capazio, Brezilya’dan Alberto Senna, Belçika’dan Ludo Vande Woastyne, Avusturya’dan Johannes Norz ve Elisabeth Norz olmak üzere 6 doğasever, Sufi Yolu’nu yürümek için Yalova’ya geldi. Bu yolu kullananlar özellikle Yalova’nın mavi ve yeşil doğasına hayran kaldıklarını belirttiler. Konya’ya kadar pek çok tarihi ve doğal güzelliklere şahit olduklarını da ifade eden turistler, bu yolu herkesin yürümesi gerektiğini aktardılar. 2022’nin mayıs ayında, Sufi Yolu rotasını çıkartan Sedat Çakır tarafından yurt dışı ve içinden yürüyüş yapmak isteyenler için program yapıldı.” 

Köyler, ekoturizme kazandırılıyor

Oluşturulan rotayla köylerin ekoturizme kazandırıldığını vurgulayan Yiğit, şunları söyledi:

“Bu yıl, yurt dışı ve yurt içinden doğasever ve bisikletçilerin gelmesi ve köylerimizin de ekoturizme kazandırılması hedeflenmektedir. Yerli ve yabancı misafirlerimize Kurtköy Köyü Ormanika Tesisi’nde konaklama imkânı sunuyoruz. Konya’ya kadar uzanan güzergâh üzerindeki köylerde konaklamaları konusunda yardımcı oluyoruz. Turistler rota güzergâhı boyunca gördükleri olumsuzlukları bildirmeleri halinde yardımcı oluyoruz. Özellikle eskiden olduğu gibi köy konaklarının mutlaka aktif hale getirilmesi için yetkili mercilerin köylere gerekli desteği vermeleri için de çalışıyoruz. Köylüler, Sufi Yolu’nu yürümek için gelen misafirlere yiyecek, içecek ve konaklama imkânı sunmaları sayesinde hem köylerin ekoturizme kazandırılmasına katkı sağlıyor hem de köylülerin gelirleri artıyor. Bu yol, hem kente hem de köylere ekonomik yönden katkı sağlayarak her geçen gün daha çok ziyaretçinin gelmesini sağlıyor.”

Yiğit, sözlerini Likya, Karia ve Sufi Yolu gibi uzun rotalarda, yürüyüşçülerin olumsuzluklarla karşılaşmamaları için köy muhtarlıklarına gerekli bilgilendirmelerin yapılması, köylülerin de bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek bitirdi. 

 

HABER : Haber: İsmail Ersan

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.