DOLAR 36,6753 0.09%
EURO 40,0531 0.19%
ALTIN 3.515,47-0,04
Ankara
23°

KAPALI

Artık doğada kamp-karavan da lüks!
  • 9.Köy
  • Gezi
  • Artık doğada kamp-karavan da lüks!

Artık doğada kamp-karavan da lüks!

Karavanseverler ile kamp ve doğa tutkunları için hazırlanan Karavan ve Outdoor Fuarı TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. Rengarenk karavanların sergilendiği fuara halkın ilgisi yoğun. 200’den fazla firma, 700 farklı model araç ve ekipmanlarını tanıtıyor. Karavan fiyatları ise 75 bin lirayla, 7 milyon arasında değişiyor. 9. Köy muhabiri Vedat Örüç Karavan fuarını adım adım izledi, ziyaretçilerle konuştu ve her karesini fotoğrafladı.

ABONE OL
16 Ocak 2023 00:00
Artık doğada kamp-karavan da lüks!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğayla iç içe bir yaşam sürmek isteyen birçok insanın hayallerini süsleyen karavanların en özel modellerinin sergilendiği Karavanist Fuarı, İstanbul, Büyükçekmece’de bulunan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde sergilendi. 

Tüyap tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen Karavanist ve Outdoorist fuarı, 5 salonda toplam 40 bin metrekare alanda halka kapılarını açtı. 200’den fazla firmanın son model araç ve ekipmanlarının tanıtıldığı fuar, sektör profesyonellerinin yanı sıra kamp tutkunlarının bir araya geldiği bir platform oldu. Karavanist Fuarı’nda; motokaravan, çekme karavan, van tipi karavan, özel amaçlı araçlar, mobil hizmet karavanları, 4×4, SUV araçlar ve seyahat römorkları sergilendi. Ayrıca fuarda yalnızca benzin ve motorlu değil, elektrikle çalışan yeni nesil hibrit karavanlar da ziyaretçilere tanıtıldı.

Fuarda her bütçeye uygun olmasa da uygun fiyatlarda da karavan bulmak mümkün. 75 bin liradan 7 milyon liraya kadar birçok karavan modeli ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ama herkes gönlüne göre bütçesine göre olanı yakından izledi.

Fuarın en çok ilgi çeken ürünü ise 3 milyon TL değerinde olan Maniac adındaki bu karavan. 4×4 kamyona uygulanan, yatak odasından mutfağına kadar her ayrıntısı özenle dizayn edilen bu özel karavan, görenleri hayran bıraktı.

“1 hafta içinde 120’ye yakın karavan satıldı”

Karavancılar ile kamp ve doğa tutkunlarının ihtiyaçlarına cevap veren bu fuar Türkiye’nin kendi alanında en büyük etkinliği olma özeliğini taşıyor. Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 9. Köy’e yaptığı açıklamada fuara 60 binin üzerinde ziyaretçinin katıldığını söyledi. Karavanist ve Outdoorist fuarlarının her geçen yıl daha da fazla ilgiyle karşılandığını ifade eden Ersözlü, “Şu anda yüze yakın karavan ve karavanla ilgili ekipman, aksesuarlar sergileniyor. Fuara yoğun ziyaret ve inanılmaz talep var. 1 Hafta içinde 120’e yakın karavan satıldı. 200’ün üzerinde ise sipariş alındı. Türkiye’deki karavan satışlarına bu fuar yüzde 20 katkıda bulundu. Önümüzdeki yıllarda bu oranın dahada artacağını düşünüyoruz” dedi.  

“Kampçılığa ilginin artması umut verici”

Fuarda en çok talep gören karavan modeli çekme karavanlar oldu. Karavan üreticisi İlhami Orkun, çekme karavanların yoğun talep görmesini uygun bütçeli olmasına bağlıyor. 9. Köy’e konuşan Orkun, “yaklaşık 12 yıldır bu sektördeyim. İlk defa bir fuarda ilginin bu kadar yoğun olduğunu görüyorum. Şu ana dek 7 karavan sattık, 20’nin üzerinde de sipariş aldık. Türkiye’de son birkaç yıldır insanların doğal yaşama daha fazla yoğunlaştığını görüyoruz. Bununla birlikte kampçılığa ilginin artması umut verici. Ancak her sektörde olduğu gibi outdoor ve kamp sektörüne artan ilgiden kaynaklı olarak piyasada inanılmaz bir pahalılık var. Bu nedenle insanlar hayallerini ertelemek yerine konforundan kısıp daha uygun bir bütçede olan çekme karavanlara yöneliyor” dedi. 

“Bu karavanı 3 yaşındaki kızım çok sevdi”

165 bin TL’ye alıcı bulan Pembe Panter adındaki çekme karavan fuarın gözde araçlarından biri. Özelikle turistlerin yoğun ilgisini çekti. Karavanın yeni sahibi ise Irak uyruklu Ahmad Alany. Yaklaşık 2 yıldır Türkiye’de yaşadığını belirten Alany, “Türkiye’de cennet kadar güzel doğa alanları var. Ancak otellere kapanarak bu cenneti görme fırsatını kaçırıyoruz. Bir karavan alıp ailemle birlikte daha doğal ortamlarda tatil yapmak istiyorum artık. Bu karavanı da 3 yaşındaki kızım çok sevdi, ‘baba bunu al’ dedi ben de bunu aldım” dedi.  

“Bu gidişle hayalimiz yarım kalacak”

Fuara gelen ziyaretçilerden kimisi istediği karavanı alıp hayallerini gerçekleştirdi, kimi bütçesine uygun bir araç bulamadan ayrıldı. Kimi ise fotoğraf çekip hayal kurmaya devam etti. Seyran Işılak’da bütçesine uygun bir araç bulamayanlardan. Işılak hayallerini ertelemek zorunda kaldığını belirterek, şöyle konuştu: “Buraya hayalimi gerçekleştirim heyecanıyla geldim ancak buruk ayrılıyorum. Geçen yıla göre fiyatlar çok artmış durumda. Seneye alırız diye erteledik ama bu gidişle hayalimiz yarım kalacak.” 

“Masmavi denizlerimiz, nehirlerimiz var ama kirletmekten gocunmuyoruz”

Bungalov tazında dizayn edilmiş karavanlar da fuarda sergileniyor. Kendini bir kamp aşığı olarak tanımlayan Serdar Öztunç bu karavanın sahibi. Kendine özgü tarzıyla dizayn etiği karavanını insanların kampçılığa ilgisini çekmek için fuara getirdiğini  söyleyen Öztunç, “ülkemizde doğa harikaları bulunuyor ancak kıymetini bilmiyoruz. Yemyeşil ormanlarımız var, içinde yürüyüşe çıkmak yerine her gün daha da yok ediyoruz. Masmavi denizlerimiz, nehirlerimiz var ama kirletmekten, kurutmaktan gocunmuyoruz. İnsanlara biraz daha doğayı sevdirmek için buradayım anlayacağınız” diye doğaya olan tutuklusunu tarif etti. 

Kampçılık bir tatil değil, bir yaşam biçimi

Ulusal Kamp Karavan Federasyonu da Türkiye’nin dört bir tarafından karavanlarıyla gelen üyeleriyle bu fuarda buluştu. Federasyon Başkanı Leyla Özdağ fuara destek olmak ve kampçılığı geliştirmek tanıtmak için fuarda olduklarını söyledi. Türkiye’de tatil anlayışlarının değiştiğine değinen Özdağ, insanların kampçılığa daha fazla yöneldiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

 “Esasında yurtdışında özellikle Avrupa bizim gibi değil. Yaklaşık üç hanenin birinde karavan sahibi olan aileler var. Türkiye’de de bu değişiyor. Türkiye’de genelde tatil anlayışı ya otel ya da bir yazlık anlayışıdır. Bu biraz da değişiyor, daha doğrusu çeşitleniyor. Genelde otellere giden beyaz yaka dediğimiz kişiler ki onlar arasında ben de vardım ve bir arayışa girdiler. Tabii ki önce bir çadır la, kampçılıkla başlıyorlar, akabinde karavanlar gördükçe ceplerindeki para buna yeter miktarda iseler karavana dönüyorlar. Döndükleri zaman da bu işin çok farklı olduğunu anlıyorlar. Yani bir otel tatili ile ya da bir yazlık tatili ile aynı durumda değiliz. Çok farklı bir tatil kültürü, bir yaşam biçimi.”

“Evimi satıp bir karavan aldım”

Bir kamp tutkunu olan Eray Çakın ise artık ömrünü karavanda geçireceğini anlattı. Soğuk dört duvar arasında yaşamanın artık insanı monotonlaştırdığını ifade ederek kampçılığın daha heyecan verdiğini söyleyen  Çakın şöyle konuştu: “Biliyorsunuz Türkiye’mizde daha çok yaz turizmi olur, insanlar yazın izinlerini alırlar ve tatile çıkarlar. Ama karavanda öyle değil, tam tersi yazın yanında kışın bile olsun. Tatil imkanları bol oluyor arabanızda. Eğer iyi de ekipmanlarımız varsa sorun olmuyor.  Haliyle bu heyecanı hep yaşamak için evimi satıp bir karavan aldım. Artık ömrümü burada geçirmek istiyorum.”

Fuarın en büyük, en lüks ve en pahalı karavanıysa iki katlı olan bu karavan. Yanından geçenleri kendine hayran bıraktı. 5 kişilik bir aile için üretilen bu araç son teknolojilerle donatılmış. Ayrıca diğer araçlardan farkıysa tamamen hibrit, yani aynı zamanda elektrikli olması. Bu aracın fiyatı  320 bin Euro. Türk Lirasıyla yaklaşık 6 milyon 500 bin TL civarında.

HABER : Haber: Vedat Örüç

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.