DOLAR 34,7633 0.07%
EURO 36,5835 0.1%
ALTIN 2.951,740,05
Ankara

KAPALI

Torosların doğa harikası: ‘Tınaztepe Mağarası’ keşfedilmeyi bekliyor
  • 9.Köy
  • Gezi
  • Torosların doğa harikası: ‘Tınaztepe Mağarası’ keşfedilmeyi bekliyor

Torosların doğa harikası: ‘Tınaztepe Mağarası’ keşfedilmeyi bekliyor

Tınaztepe Mağarası’ndaki oluşumları izlemek, doğal bir müzeyi gezmek gibi. 22 kilometre uzunluğundaki mağaranın şu anda sadece ışıklandırılmış 1580 metresi ziyarete açık. Doğal köprüleri, fosilleri, sarkıt ve dikitleriyle bazı bölgelerde yüksekliği 60 metreyi aşan mağaranın astım hastalarına da iyi geldiği belirtiliyor.

ABONE OL
9 Ağustos 2023 15:11
Torosların doğa harikası: ‘Tınaztepe Mağarası’ keşfedilmeyi bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Emine Gül Türk

Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri Konya Seydişehir’de. Az bilinen ve yeterince tanınmayan Tınaztepe Mağarası’nın uzunluğu tam 22 kilometre. Sayıları çok olmasa da yerli ve yabancı turistlerin bölgedeki tek ilgi odağı bu mağara.

Toros Dağları geçişinde yer alan mağarayı, Fransız bilim adamı Michael Bakalowichz keşfediyor. Mağara içerisinde çaktıkları demir ve dövmelerin izine hala rastlamak mümkün. Özel işletmeye tahsis edilerek turizme açılan Tınaztepe Mağarası’nda oluşumları izlemek, doğal bir müzeyi gezmek gibi. 22 kilometre uzunluğundaki mağaranın şu anda sadece ışıklandırılmış 1580 metresi ziyarete açık. Doğal köprüleri,  fosilleri, sarkıt ve dikitleriyle bazı bölgelerde yüksekliği 60 metreyi aşan mağaranın astım hastalarına da iyi geldiği belirtiliyor.

“Mağara keşfedilmeyi bekliyor’’

Mağaranın işletmeciliğini yapan Mehmet Çelmeli 2004 yılında turizme açıldıklarını belirterek, “1580 metresinin ışıklandırıp, gezilir hale getirdik. Mağara dışına da market, restaurant gibi soyal tesisler kurduk’’  dedi.   Yatay bir şekilde uzayan mağaranın içerisinde yürüme hattı altındaki orijinal taban seviyesi taraça şeklinde. Tabanın çökmediği kısımlarda ise doğal köprüler oluşmuş. Suların mağara içerisinde hareket etmesiyle kalkerler, tavanda ve tabanda sarkıt ve dikitlerin oluşumu görülebiliyor. Alt kısmında bulunan ve havzanın sularını toplayan düden ise mağaranın devamı. Mağaranın son kısmında ise faylara bağlı olarak gelişen küçük göl var. Göllerin tavandaki çatlaklardan yağmur sularının sızmasıyla oluştuğu söyleniyor. Mağaranın iç kısmında taban ve tavan arası yüksekliğin 65 metreye çıktığı yerler de görülüyor.

“Mağaranın havası astıma iyi geliyor”

Mağaranın içerisinde %75 nem var. Astım hastalarına iyi geldiğini söyleyen işletmeci Çelebi bu konuda da “Yarım saat içerisinde etkili olmayabilir. Bir hafta – on gün aralıklarla gelsinler ki etkiyi hissetsinler” şeklinde konuştu.

“Mağara yeteri kadar ilgiyi görmüyor’’

Mağara turizm bölgesi Antalya il sınırında ama tur rotaları içerisinde değil. Yerli ve yabancı turistlerin yeterince ilgi göstermediğini söyleyen tesis işletmecisi Çelebi şöyle konuştu:

 ‘’Mağarayı yeterince tanıtamadık. Varlığından birçok kişinin haberi dahi yok.  Milyonlarca yıllık bu oluşum farklı bir ülkede  olsaydı, ziyaretçi akınına uğrardı. Yetkililerden, turizme değer vermelerini, ülkemizin tarihi ve turistik değerlerini tanıtmalarını bekliyoruz.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.