DOLAR 34,3496 0.12%
EURO 37,4783 0.76%
ALTIN 3.025,970,26
Ankara

AZ BULUTLU

Simit fırında 6, tezgahta 15 lira; denetim yok
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Simit fırında 6, tezgahta 15 lira; denetim yok

Simit fırında 6, tezgahta 15 lira; denetim yok

Diyarbakır'da tezgahlarda 10 liraya satılması gereken simitin fiyatı, yeterli denetim olmadığı için tezgahta 15 TL'ye kadar çıkabiliyor. Simit fırını işletmecileri, belediye ve zabıtanın daha iyi denetim yapmasının simit fiyatlarının normale döndüreceğini ifade ediyor.

ABONE OL
31 Temmuz 2024 12:30
Simit fırında 6, tezgahta 15 lira; denetim yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
İnanç Yıldız / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
 
Diyarbakır’da 6 TL’ye fırından alınan simidin tezgahlarda 10 TL’ye satılması gerekirken, bu fiyat kimi yerde 15 TL’ye kadar ulaşıyor. Fırın işletmecileri ise fiyatların normale dönmesi için belediye ve zabıtanın daha iyi denetim yapması gerektiğini vurguluyor.
 
Diyarbakır Suriçi’nde 21 yıldır Palu Simit Fırını’nı işleten Mustafa Gündüz 9. Köy’e yaptığı açıklamada, simidin toptan fiyatının 6 lira olmasına rağmen, satış fiyatlarının 7,5 ile 15 lira arasında değiştiğini belirtti. Gündüz, “6 liradan alınan simidin 10 liraya satılması gerekirken, 12,5-15 liraya satılması halkımız için iyi bir şey değil. Bu fiyat artışı yazık, günahtır. Örneğin, genelde Ulucami ya da Diclekent tarafında simitler 12,5-15 liraya satılıyor. Yerli ve yabancı turistler bu fiyatlardan simit alıyorlar. Bunun için kim ne yapabilir? Belediye ve zabıta bu durumu kontrol etmelidir” dedi.

“En ucuz simitten 6 lira 50 kuruş, en pahalıdan 9 lira kar ediyorlar”

Gündüz, kendi fırınlarında simidi 7,5 liradan sattıklarını belirterek, “6 lira toptan fiyat bizi kıt kanaat kurtarıyor. Un, susam, odun, işçilik, elektrik, su, maya, tuz gibi maliyetleri karşılıyoruz. Ancak bazı satıcılar hiçbir şey yapmadan simidi 12,5-15 liraya satıyorlar. Bu durumda, en ucuz 6 lira 50 kuruş, en pahalı 9 lira kar ediyorlar” diye konuştu.

 
Ulucami’ye yakın bölgelerde günde 500-bin simit satan bir tezgahın, tanesi başına 6,5 lira kar ettiğinde günde 6 bin 500 tl kazanabildiğini, yanında ayran veya su da satıldığında bu rakamın 8 bin tl’ye kadar ulaşabildiğini ifade eden Gündüz, günlük 400 simit satan bir tezgahın bile günde 3 bin tl kazandığını söyledi. Gündüz, “Aylık olarak bu rakam 100 bini buluyor. Günümüz şartlarında böyle para kazanmak gerçekten inanılmaz” dedi.

“10 liraya satsalar halkımız daha memnun olur ve ilgi gösterir”

Düşüncemiz şu; 6 liradan alınan simidin tanesini 10 liraya satsalar halkımız daha memnun olur ve daha çok ilgi gösterir. Ancak derneğimiz olmadığı için bu denetim yapılamıyor. Dernek, belediyelerle ve zabıtayla eş zamanlı çalışırdı. Şu anda simidin fiyatı serbest piyasaya bağlı.”
 
Ekmek fırınlarının bir derneği ve rayiç bedeli olduğunu ancak simitçiler için böyle birşey olmadığını belirten Gündüz, fiyatları fırıncılar olarak kendi aralarında belirlediklerini söyledi:
 
Ülkenin batısında fiyatları dernek belirliyor ve denetim yapılıyor. Bizim burada ise birçok fırın resmi olarak çalışmıyor. Vergi levhası ve resmi çalışma ruhsatı olan fırınların sayısı az. Gayri resmi fırınlar var ve bu fırınlar birleşemiyor.
 

“Simit bile yiyemez hale geleceğiz”

Diyarbakırlı ise artan simit fiyatları nedeniyle “simit bile yiyemeyecek hale gelmekten” şikayetçi. Diyarbakır’da yaşayan Ali Korkmaz, “Son zamanlarda simit fiyatlarındaki artış bizi çok zorluyor. Sabahları kahvaltıda simit almak artık lüks oldu. Eskiden 1-2 simit alıp çayla birlikte kahvaltı yapabiliyorduk ama şimdi fiyatlar neredeyse 2 katına çıktı. Belediyenin bu duruma el atması lazım, yoksa simit bile yiyemez hale geleceğiz” dedi.

Zeynep Kaya ise “Simit, özellikle çocuklarım için pratik bir atıştırmalık. Ancak fiyatların bu kadar yükselmesi bütçemizi zorluyor. Her gün çocuklarıma simit almak artık imkansız hale geldi. Belediyenin ve zabıtanın bu durumu denetlemesi gerekiyor. Fiyatlar makul seviyelere çekilmeli” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.