Deniz Berk
DEV SAĞLIK-İŞ Sendikası’nın toplu sözleşme hakkı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarında yüzde 1’lik temsiliyet hakkının altında bırakılarak kaybettirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sağlık emekçileri, toplu sözleşme hakkını geri almak için bakanlık önünde oturma eylemine başladı.
24 Temmuz’da Resmi Gazete’de sendikaların üye sayıları, örgütlenme durumları ve toplu sözleşme yapma hakkına sahip sendikalar açıklandı. Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, %1 olan iş kolu barajında %0.99’da kalarak toplu sözleşme hakkını kaybetti. DEV SAĞLIK-İŞ, Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan sendika üye listesinin ve bakanlık istatistiklerinin hatalı olduğunu belirterek dava açtı ve Çalışma Bakanlığı önünde oturma eylemine başladı.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelerek eylemi nöbetleşe sürdüren sendika üyesi sağlık işçileri, taleplerini ve yaşadıkları süreci 9. Köy’e anlattı.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde çalışan ve aynı zamanda DEV SAĞLIK-İŞ Yönetim Kurulu Üyesi olan Cumali Bolat, yeterli sayıda hastanede örgütlenerek barajı aştıklarını ancak “Sağlık iş kolunda olmaması gereken 4/B’li sağlık memurları ve intörn hekimler işçi statüsünde gösterilip, baraj yükseltildi. Bunun art niyetli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Toplu iş sözleşme haklarına sahip çıkmak için burada oturduklarını belirten Bolat, şöyle devam etti:
“Ülke barajı 24 Temmuz’da açıklandı ve o günden itibaren yasal müracaatlarımızı yaptık, itiraz dilekçelerimizi yazdık. Yasa, 15 gün içinde mahkemeye başvurulabileceğini söylüyor, biz de 15 gün dolmadan mahkemeye verdik. Ancak, Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde çoğunluk olmamıza rağmen ÖZ SAĞLIK-İŞ sendikasına yetki verildi. Çoğunluk bizde olmasına rağmen bakanlık, daha az üyesi olan bir sendikaya yetki verdi. Bu nedenle hem hukuki olarak hem de fiilen hakkımızı alıncaya kadar oturma eylemimize devam edeceğiz.”
Bolat, bakanlık istatistiklerinin hatalı olduğunu vurgulayarak, DEV SAĞLIK-İŞ Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun bile hazırlanan belgelerde sendika üyesi olarak gözükmediğini belirtti. Cumali Bolat, sözlerine şöyle devam etti:
“Tek başına sağlık emekçilerinin mücadelesi barajlarla sınırlandırılamaz. Barajı aşamasak da sağlık emekçilerinin insanca yaşayacağı bir ücret ve insanca çalışma koşulları için her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz. Sözde kadrolu işçileriz, kamu işçileriyiz, sağlık hizmeti üretiyoruz, sıradan bir iş yapmıyoruz ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Şu an asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyoruz. Biz, insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları için her zaman mücadele edeceğiz.“
Cumali Bolat, toplu iş sözleşmesi hakları için mücadele ederken aynı zamanda hastanelerde çalışmaya devam ettiklerinin altını çizdi. Eylemi farklı illerden gelen işçilerin izin haklarını kullanarak nöbetleşe sürdürdüklerine dikkat çeken Bolat, “Biz Adana’dan geldik. Profesyonel değiliz, çalışan işçileriz. İzin dönemimizi burada direnişle geçiriyoruz. Sendika olarak illere bölündük ve ilk mahkemeye kadar bu oturma eylemini sürdüreceğiz. Bakanlık bu yanlıştan dönene kadar mücadelemizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.