Malatya’da depremzede kadınlar sağlık hizmetine ulaşamıyor
Malatya’da depremzede kadınlar sağlık hizmetine ulaşamıyor
Kahramanmaraş depreminin üzerinden 1 yıldan fazla geçmesine rağmen depremzedeler, özellikle de kadınlar hala normal hayata geçemedi. Malatya'da konteyner kentlerde yaşayan kadınlar, kentteki Aile Sağlık Merkezleri'nin hizmetlerine erişimde güçlük çekiyor. Kentin yıkılmayan bölümünde de durum kadınlar için pek farklı değil. Uzmanlar, Aile Sağlık Merkezleri hizmetlerinin bir an önce normale dönmesi çağrısı yapıyor.
Depremin yaraları, üzerinden 1 yıldan fazla geçmesine rağmen hala sarılabilmiş değil. Depremden en çok etkilenen kentlerden Malatya’da yaklaşık 120 bin insanın barındığı 74 konteyner kent başta olmak üzere, il genelinde yaşayan kadınlar Aile Sağlık Merkezleri hizmetlerinin bir kısmına erişemiyor.
6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem sonrasında kadınların Aile Planlama Hizmetini sağlıklı şekilde alamadığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Malatya Eş Başkanı Cansu Can, bir an önce bu hizmetlerin normale dönmesini talep etti.
Aynı zamanda İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi’nde hemşire olan Cansu Can, kadınların Aile Sağlık Merkezleri’nde bazı hizmetlere erişmediğini ve bunun ağır sonuçlarını 9.Köy’e anlattı. Sadece son birkaç aydır devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde Aile Planlama Hizmeti’nin verildiğini kaydeden Can, bu hizmetin Aile Sağlık Merkezleri’nde de verilmeye başlaması gerektiğini belirtti.
“Oysaki yanı başında ücretsiz…”
Cansu Can
Ücretsiz verilmesi gereken aile planlaması gereçlerinin (kondom, prezervatif, kadın doğum hapları ve hormonları, rialar) Aile Sağlık Merkezleri’nde bulunmadığını dikkat çeken Can, şöyle konuştu:
“Kadınlarımız maalesef Malatya’da bu hizmete ulaşamıyor. Malatya’da bu hizmetler devlet hastanesi ve üniversite hastanesinde veriliyor ama kent genelinde ulaşım sıkıntılı. Bir kadın için konteyner kentten üniversite ya da merkezdeki devlet hastanesine gelmek çok sıkıntı yaratıyor. Konteyner kentler merkeze uzak noktalarda bulunuyor. ASM’lerde verilmeyen bu hizmet kadınlar için istenmeyen gebeliklere neden oluyor. Kadın ertesi gün hapına ulaşamıyor ve bunun için üniversite hastanesine gitmesi gerekiyor. Oysaki yanı başında ücretsiz gidebileceği, ücretsiz alabileceği bir yer var. Dolayısıyla bu durum mağduriyet yaratıyor.”
Sağlık Bakanlığı tarafından ASM’lerin deprem bölgesinde desteklenmediğini de ifade eden Can, yeterli personel olmamasının da hizmeti aksattığına dikkat çekerek, “Diğer bir sıkıntı da hem aile hekimi olarak hem de ebe ve hemşire olarak tayinleri çıkan çok arkadaşımız var. Mayıs ayında da tayin dönemi geliyor. Bu dönemde giden arkadaşlarımız olursa biz Malatya’da daha çok sağlık emekçisine ihtiyaç duyacağız. Aynı zamanda sağlık emekçilerine daha çok kadro verilmesini istiyoruz” dedi.
Rahim ağzı kanserine dikkat!
Kadınlar için hayati önem taşıyan rahim ağzı kanserine dikkat çeken Can, deprem bölgesinde her kadının rahim ağzı kanserini önleyici nitelikte HPV aşısının maliyetini karşılayamadığını da belirtti:
“Bir hastalık olduktan sonra bunun devlete de hastaya da bütçesi daha ağırdır. Rahim ağzı kanserinden korunma yöntemi var. HPV aşısıyla kadınlar bu tehlikeli hastalıktan korunabiliyor. Bizler, HPV aşısının ücretsiz olmasını istiyoruz. 4 doz halinde yapılan bu aşı oldukça yüksek ücrette. Her kadın buna bütçe ayıramayabiliyor. Bir bebek annesi HPV’li ise anne karnındayken ona bulaşabiliyor. Vücut sıvılarıyla bulaşabilir, ortak kullanım alanlarından bulaşabilir. 9 yaşından itibaren yapılması gereken bu aşı maalesef yüksek maliyetli bir şey.”
ASM’lerdeki kadın doğum hizmetlerinin verilmemesinin özellikle gebe kadınları zor durumda bıraktığını söyleyen Fatma Erdoğan ise kadınların bu hizmet için üniversite hastanesinde sıra almak durumunda kaldığını ve günlerce bekletildiğini söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.