DOLAR 32,3493 -0.04%
EURO 34,8860 0.26%
ALTIN 2.385,24-0,47
Ankara
15°

HAFİF YAĞMUR

Elazığlı sanatçı anlattı: Kent sanatsız, festivalsiz yaşıyor
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Elazığlı sanatçı anlattı: Kent sanatsız, festivalsiz yaşıyor

Elazığlı sanatçı anlattı: Kent sanatsız, festivalsiz yaşıyor

Elazığ'da 14 yıldır tiyatro eğitmenliği yapan Mahmut Yıldırım, bölgede sanatsal faaliyetlerin yeterince desteklenmediğini söyledi. Kent dışından parayla sanatçı getirilmesinden yakınan Yıldırım, “Yerel sanatçılarımıza hiç önem verilmiyor. Ünlü bir pop yıldızının playback konserini kültürel faaliyet sayıyorlar” dedi. Gazeteci Funda Canpolat; pahalı salon ücretleri, izin verilmeyen festivaller, yüksek turne maliyetleri ve destek bulamadığı için gerçekleşemeyen gösterilerle depremden sonra sanatsız yaşayan Elazığ'da, sanat hayatını konuştu, sanatçıların sorunlarını ve taleplerini dinledi.

ABONE OL
25 Nisan 2024 09:44
Elazığlı sanatçı anlattı: Kent sanatsız, festivalsiz yaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Funda Canpolat

Elazığ depremi sonrasında büyük göç veren kent, yaralarını sardı belki ama büyük bir eksikliği tamamlayamadı. Elazığ’da, kültürel faaliyetler ve sanat etkinlikleri yeterince destek bulamıyor. Tiyatro Eğitmeni Mahmut Yıldırım, “Sanatsal faaliyetlere bir baskı var. Destek veriliyor deniliyor ama destek almak için de dikenli yollardan geçmek zorundasınız. Uzanamıyorsunuz, uzansanız yetişemiyorsunuz” dedi.

Elazığ’da 14 yıl tiyatro eğitmenliği yapan Mahmut Yıldırım, bölgede sanatsal faaliyetlerin yeterince desteklenmediğini söyledi. Kent dışından parayla sanatçı getirilmesinden yakınan Yıldırım, “Yerel sanatçılarımıza hiç önem verilmiyor. Ünlü bir pop yıldızının playback konserini kültürel faaliyet sayıyorlar” dedi. Kentteki sanat hayatını, sanatçıların sorunlarını ve taleplerini anlatan Yıldırım’ın dile getirdiği tepkisini birkaç cümle ile özetlemek gerekirse; pahalı salon ücretleri, izin verilmeyen festivaller, yüksek turne maliyetleri ve destek bulamadığı için gerçekleşemeyen gösterilerle Elazığ, depremden sonra sanatsız yaşayan bir kent oldu.

Türkiye genelinde “sanata siyasal bir baskı” olduğunu ve faaliyetlerin yeterince desteklenmediğine değinen Yıldırım, Elazığ’da daha önce festival girişimlerinin engellendiğini ve seslerini yeterince duyuramadıklarını söyledi.

Mahmut Yıldırım

“Ünlü bir pop şarkıcısının konserini kültürel faaliyet sayıyorlar”

Elazığ’da özellikle 2020 yılında meydana gelen “Elazığ Depremi” sonrası nitelikli göç verilip niteliksiz göç alınmasının sanatsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Yıldırım 9. Köy’e özel yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

2024 yılı itibari ile 14 yıl oldu bu mesleği yapalı, lise dönemlerimizde başladık. 14 senedir sanat camiasının içindeyiz. İlimizde sanatsal faaliyetlere çok fazla önem verilmiyor. Özellikle yerel sanatçılarımıza hiç önem verilmiyor. Genelde para verilip dışarıdan getirilen ekiplerle faaliyet yaptıklarını zannediyorlar. Yani ünlü bir şarkıcı getirip, pop şarkı ile playback yaptırıp bunun kültürel bir faaliyet olduğunu zannedenler var. Ya da koca koca maskeleri taktırıp sahneye çıkartıp bunu tiyatro zannedenler var. Bizim ilimizde sanatsal faaliyetler Elazığ’ın ilerleyememesinin tek sebebi.”

Elazığ’da sanata güzel bir yaklaşım var. Elazığ devlet tiyatrosu izleyicisi çok fazla, keza benim oyunlarım 13 senedir izleniyor. Seyirci bakımından sıkıntı yok. Sanatı ve tiyatroyu seven bir kesimimiz var ama 2020 depreminden sonra 50- 60 bine yakın göç verdik. İşte vasıflı kişilerin gitmesi vasıfsız kişilerin şehre dolması şehrin kültürel yapısını çok etkiledi.

Maddi imkanlardan dolayı tiyatro ekiplerinin turnelere zorlukla çıktığını belirten Yıldırım, belediye ve valiliklerden destek çağrısında bulundu:

Farklı illerde turneler yapmak istiyorsunuz, yapamıyorsunuz. Bir tiyatro oyununun turneye çıkması ya da salon kirasını ödemesi çok yüklü bir miktar. En başından şöyle söyleyebilirim 15-20 bin salon kirası bir de buna yol gidiş geliş, yeme içmeyi de ekleyin bir tiyatro ekibinin turne yapması çok zor oluyor. Ya tek kişilik oyun oynayacaksınız ya da çıkmayacaksınız turneye olay bu. Belediyelerin ve valiliklerin destek vermesi lazım. Ben kendi oyunlarımı en güzel mecralarda, köylerde oynayayım destek olun desem bunu daha kendi ilimize duyuramadık, ülkeye nasıl duyuralım.”

“Köftenin salçası yandı diye festival yapılmaz”

Festival girişimlerinin engellendiğini söyleyen sanatçı,”Elazığ bizi konuşsun diye değil, Türkiye Elazığ konuşsun diye festival yapmak istedik” dedi. Yıldırım, Elazığ’da her yıl düzenlenen “Salçalı köfte” festivaline tepki gösterdi:

Festivaller bir şehrin kültürel olarak kanatlarıdır diyebiliriz ve bütün şehrin kültürel yapısını, yemeklerini, sanatlarını bir festivalde tanıtabilirsiniz. Bir şehirde köftenin salçası yandı diye festival yapılmaz. Sanatsal festivaller yapılır, gastronomi ve mutfak bunların aracılığı ile tanıtılır. Biz 2013’te festival yaptığımızda sloganımız şuydu; ‘Elazığ bizi konuşsun diye değil, Türkiye Elazığ konuşsun diye festival yapıyoruz’ demiştik. Çanakkale’deki bir tiyatro ekibinin ya da Denizli’den müzik gurubunun veya sinema topluluklarının bunu bilmesi ve buraya gelip Elazığ’ı tanımasıydı amaç.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.