DOLAR 35,4505 -0.03%
EURO 36,5519 -0.01%
ALTIN 3.081,400,24
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Küçülen Bursa basınında kadın gazeteciler mutsuz

Küçülen Bursa basınında kadın gazeteciler mutsuz

Türkiye yerel basınının en güçlü illerinden biri olan Bursa’da hem yerel medya eski gücünü kaybetti hem de yerel basında çalışan kadın gazeteciler mutlu değil. Kadın gazeteciler küçülmeye giden basın kuruluşlarında artan iş yüküne dikkat çektiler.

ABONE OL
4 Aralık 2024 11:37
Küçülen Bursa basınında kadın gazeteciler mutsuz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dilek Atlı

Medyada zor koşullarda kendilerine yer edinen kadın gazeteciler işsiz, serbest çalışan gazetecilere göre daha iyi durumda olmakla birlikte, gelecek kaygısı taşıdıklarını söylediler. Kadın gazeteciler; İrem Özyılmaz, Melis Evcimen ve Ebru Taşdemir yaşadıkları zorlukları ve geleceğe ilişkin kaygılarını, ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal da yerel medyayı 9. Köy’e anlattı.

Bir dönemler güçlü yerel basını ile adından söz ettiren Bursa’da, Türkiye genelinde olduğu gibi hem basın kuruluşları hem de gazeteciler zor günler yaşıyor. Giderek küçülen ve çalıştırdığı gazeteci sayısını azaltan yerel medyada, kadın gazeteciler geleceğe umutla bakamıyor ve kaygılılar.

İrem Özyılmaz

“Sayımız azaldı, iş yükümüz arttı, ücret artmadı”

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan ve 7 yıldır AS TV’de gazetecilik yapan İrem Özyılmaz, medyadaki daralma ile iş yükünün ağırlaştığını ama buna karşılık ücretlerin artmadığını söyledi. Muhabirlik, yapımcılık ve sunuculuğu birlikte yürüten İrem
Özyılmaz yaşadıklarını şöyle anlattı:

AS TV’de yedi yıldır muhabirlik, editörlük, televizyon programcılığı ve sunuculuk yapıyorum. Sektöre ilk başladığımda 300 kişiydik. Benim bölümüm de çok kalabalıktı ama zamanla yerel medyadaki daralma nedeniyle sayı azaldı, iş bölümü ortadan kalktı, iş yükü ağırlaştı. Ancak maaşlarda bununla orantılı bir iyileşme yapılmadı. Bugün benden daha kıdemli bir gazeteci ile işe yeni giren bir gazeteci aynı ücretleri alıyor. İş yükü ise giderek artıyor. Örneğin bir haberin hem sunumunu yapıyor hem KJ’sini giriyorum. Bu, bir bakıma mesleki gelişimimi güçlendiriyor ancak fazla mesaiye neden oluyor.

“Evlenmeyi düşünüyorum ama gelecek kaygısı taşıyorum”

Gazeteci Özyılmaz gelecek kaygısını ise şu sözlerle dile getirdi:

Mesleğimi seviyorum, AS TV’de çalışmak benim için bir avantaj ve serbest bir gazeteciye göre bir kurumda olmak güven veriyor. Ancak sirkülasyon ve geç yatan maaşlar nedeniyle birçok meslektaşımız kendisini güvende hissetmiyor. Öte yandan, bir kurum çalışanı olarak eskiden kişisel ve sosyal hayatımı karşılayan bir maaş ve zaman dengesi varken artık ikisi de yok diyebilirim. Yakın bir tarihte evlenmeyi düşünüyorum ama gelecek kaygısı da taşıyorum. Yerel medyanın zayıflaması bir kurum çalışanı olarak beni ve arkadaşlarımı doğrudan etkiliyor. Bundan yedi sene önceki refah düzeyini taşımıyoruz. Halen gazetecilik faaliyetlerime direnerek devam ediyorum. Gelecek kaygım ise çok fazla.”

“Gündemi yakalama telaşından özgün içerik üretemiyoruz”

Yerel basının eskisi kadar güçlü olmadığını ifade eden gazeteci İrem Özyılmaz sözlerine şöyle devam etti:

Çocukluğumdaki yerel basın artık gücünü yitirdi. Eskiden Bursalılar haberi AS TV’den ve OLAY TV’den izlerdi. Şimdi bunu söylemek mümkün değil. Özel haber veya özgün içerik üretemiyoruz artık. Gündemi yakalamak üzerine bir telaş var.

Melis Evcimen

“Birçok gazeteci, sektör dışında iş arıyor”

Yedi yıldır Olay Medya’da çalışan, editörlük ile başladığı mesleğe muhabirlik, program yapımcılığı ve sunuculuk ile devam ettiğini söyleyen Melis Evcimen de gelecek kaygısı taşıyan kadın gazetecilerden biri. Sektörün kendisini yetiştirdiğini, sabır göstermenin ve doğru diyaloğun önemini anlamasını sağladığını belirten Melis Evcimen kaygılarını şöyle dile getirdi:

Kendimi geliştirirken zorlandım, kadın-erkek eşitsizliğine maruz kaldım, mobbing de yaşadım. Yer yer mobbing devam ediyor. Bursa’da basın çalışanı olarak kalmak, önceki yıllara göre daha zor. Birçok arkadaşımız sektör dışında iş aramaya başladı. Sektörde daralmalar oldu, iş yükümüz arttı ama bu maaşlarımıza yansımadı. Renkli dünyaların gerçeklerini güzel zannediyoruz ama içeriden bakınca hiç öyle değil. Şunu da söylemeliyim, çalıştığım kurumda projelerime her zaman alan açıldı. Bu, kendini geliştirmek ve mesleğini sürdürmek açısından önemli ama çalışma saatlerinin artması ve maaşların zayıf kalması sıkıntı tabi.

“O dönemde gazetecilik yapmak isterdim”

Enbursa’da editörlük ve muhabirlik yapan, dört yıldır gazetecilik yaptığını söyleyen Ebru Taşdemir ise, “Bursa basınının zirve günlerini büyüklerimizden dinliyoruz. Açıkçası içim buruk. O dönemlerde gazetecilik yapmayı çok isterdim” dedi.

Sektörde artık yerel haberciliğe değer verilmiyor ki kadın gazetecilere değer verilsin” serzenişinde bulunan Ebru Taşdemir şunları söyledi:

Kadın gazetecilerin erkek gazetecilere göre kabul görmekte zorlandığı bilgisi yeni değil. Kadın gazeteciler evleniyor ya da çocuk sahibi oluyor diye ötekileştirilmesi de yeni bir bilgi değil. Bunlar değişmiyor. Yerel basındaki küçülmenin yanı sıra sosyal medyanın gücü altında eziliyoruz. Kendini güvende hissetmeyen kadın meslektaşımızın sayısı da çok fazla. Kurum çatısı altında çalışmak bu kaygıyı değiştirmiyor. Mesleğimi sürdürmek istiyorum, ancak sanırım Bursa’da bu 3-4 yıl daha mümkün olabilir. Eğer devam etmek istersem ya daha büyük şehirlere gitmem gerekecek ya da mesleği bırakıp şartları daha iyi bir başka işe yöneleceğim. Çünkü kadın yerel gazeteciler olarak sahada sorunlar aynı, tüm kurumlarda şartla benzer. Bu nedenle A ya da B kuruluşu fark etmiyor. Nereye gideceğiz ki!

Ebru Taşdemir

“Hem muhabir hem editör olarak çalışmak zorundasınız”

Özel haber üretimi, kritik röportajlar, yeni içerik veya projeler üretmek için zaman yok. Çünkü hem muhabir hem de editör olmak zorunda kalıyorsunuz. Bir de dijital haber platformlarında çalışıyorsanız nabız daha hızlı. Bu nedenle özel haber, nitelikli ve incelikli çalışmalar için gerekli zamanı ne yazık ki bulamıyorsunuz. Bu zorlayıcı bir durum açıkçası.”

“Sektördeki daralmayı herkes hissediyor”

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Başkanı Yüksel Baysal ise sektördeki daralmanın zorluklarını kadın-erkek tüm basın çalışanlarının hissettiğini söyledi. “Yerelde sıkışmış bir ortamdayız. Bursa, eski aktif habercilik günlerini geride bıraktı” diyen Baysal şöyle konuştu: “Dijital basın platformları da sayıca arttı. Ancak Bursa’da dijital medya haberciliği, yaygın medya ya da ulusal medyanın dijital haber dünyasına yenik düşüyor. Çünkü yerel medyada özel içerik üretmediğiniz sürece boy ölçüşemezsiniz. Dijital habercilik yerelde belli bir nüfusa hitap ettiği için çalışanlar iş bulmakta ya da sürdürülebilir bir iş yaşamı kazanmakta güçlük çekiyor. Diğer taraftan Bursa’nın iki güçlü dijital haber sitesinin yayın yönetmenleri kadın. Bu sevindirici bir durum.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.