DOLAR 35,4499 -0.04%
EURO 36,5513 -0.02%
ALTIN 3.079,050,17
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Kastamonu’da “engelsiz yaşamın kapıları açılıyor”
  • 9.Köy
  • Eğitim
  • Kastamonu’da “engelsiz yaşamın kapıları açılıyor”

Kastamonu’da “engelsiz yaşamın kapıları açılıyor”

Kastamonu'da, engelli bireylerin hayat kalitesini artırmak ve onları topluma kazandırmak amacıyla çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Kastamonu Belediyesi ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile yürütülen "Engelsiz Yaşam Merkezi", 65 kişiye hizmet veriyor.

ABONE OL
24 Aralık 2024 11:18
Kastamonu’da “engelsiz yaşamın kapıları açılıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gizem Azboy

Kastamonu, engelli bireylerin topluma kazandırılması ve istihdam edilmelerini sağlamak amacıyla örnek projelere imza atıyor. Kastamonu Belediyesi ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) işbirliği ile yürütülen “Engelsiz Yaşam Merkezi”, 65 kişiye hizmet veriyor. Bu merkezde, bireyler el sanatları ve çeşitli etkinliklerle vakit geçirirken yeteneklerini sergileme fırsatı da buluyor.

Huriye Boyraz

“Amaç, yaşam kalitelerini artırmak”

Kastamonu Özel Aile Bireyleri Derneği Başkanı Huriye Boyraz, engellilerin yaşama kazandırılmalarına ilişkin projeleri 9. Köy’e anlattı. Boyraz, engelli bireylerin sadece vakit geçirdiği bir mekândan öte korumalı iş yerleri oluşturmak için çalışıldığını söyledi. Boyraz, “Çocuklarımızın ana motivasyonu, zamanlarını kaliteli geçirmeleri ve evlerine bağlı kalmamaları. Okulu bitiren çocuklarımızın spor, müzik gibi faaliyetlere katılım sağlamalarıyla yaşam kalitelerini artırmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, korumalı iş yerleri kurarak diğer işverenlerin de bu projelere dâhil olmasını sağlamak” diye konuştu.

240 engelli öğrenci spor yapıyor

Kastamonu’da engelli bireyler için düzenlenen spor ve eğitim faaliyetleri de dikkat çekiyor. Özel Sporcular Çalışma Salonu, 240 öğrenciye ücretsiz spor etkinlikleri sunuyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde yürütülen projeler kapsamında, öğrenciler ücretsiz ulaşım, yemek ve terapi imkânlarına sahip. Ayrıca, yüzme kursları gibi etkinliklerle de destekleniyorlar.

Engelli bireylerin gelişiminde ailelerin rolüne de dikkat çekerek “Güçlü Aile, Güçlü Özel Birey” projesi kapsamında ailelere eğitimler verildiğini aktaran Huriye Boyraz, “Kabullenmemiş bir aile, evladına yeterince destek olamaz. Ailelerin güçlü ve farkında olması, özel bireylerin sevgi ve eğitimle ilerlemesini sağlar. Bu farkındalığı artırmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

İstihdama katılmaları sağlanıyor

Boyraz, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile birlikte “Ahşaba Özel Dokunuş” projesini de hayata geçirdiklerini söyledi; “Bu atölyede ahşap işçiliği eğitimi alan 30 kişi, kendi ürettiği ürünleri satışa sunuyor” diyen Boyraz, bu projelerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Boyraz, “Bu tür atölyeler, engelli bireylerin yeteneklerini kullanarak üretim yapmalarına olanak tanıyor ve onlara iş imkânı sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Boyraz, Kastamonu Özel Aile Bireyleri Derneği olarak amaçlarını şu sözlerle ifade etti; “Hedefimiz engelli bireylerin kendi memleketlerinde huzurla ve güvenle yaşayabilecekleri mekânlar yaratmak. Özel bireylerin topluma yük değil destek veren bireyler olarak yetişmesi noktasında çalışıyoruz. Bu projelerle onların özgüvenlerini artırmayı ve topluma aktif olarak katılmalarını sağlamayı hedefliyoruz.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.