Delal Demir / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin düzenlediği Kahve Zirvesi 2024, kahve tutkunlarını ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Kahve tadımlarından atölyelere, son teknolojiyle üretilmiş kahve ekipmanlarının tanıtımına, birçok yerli ve yabancı konuşmacının katıldığı panellere ev sahipliği yapan etkinlik, kahve kültürüne farklı açılardan ışık tuttu. Katılımcılar, kahve tüketimindeki trendler, küresel piyasalardaki gelişmeler ve sürdürülebilirlik konularını detaylı şekilde ele aldı.
Tüketici tercihlerindeki değişimin kafelere yansıması oturumunda, kahve zinciri CEO’su Ahmet Yanıkoğlu, Üretim Müdürü Özgün Sarısoy ve Firma Kurucusu Serap Akçay konuştu. Sürdürülebilirlik ve sosyal etki uzmanı Duygu Fendal moderatörlüğünde gerçekleştirilen bu oturumda, kahve tüketicilerinin alışkanlıklarındaki değişim ve kafe kültürünün evrimi ele alındı.
Ahmet Yanıkoğlu Türkiye’de kafe kültürünün hızla geliştiğini vurgulayarak, kahve mekanlarının artık yalnızca sosyalleşilen yerler olmaktan çıkarak, çalışılan ve dinlenilen üçüncü mekanlar haline geldiğini belirtti. Yanıkoğlu, “Tüketiciler evde kaliteli kahve yapımına da büyük ilgi göstermeye başladı. Bu durum, kahve makinelerine ve nitelikli kahve çekirdeklerine olan talebi artırıyor” dedi.
Özgün Sarısoy, kadın tüketicilerin kahve seçimindeki rolüne dikkat çekerek kahve markalarının pazarlama stratejilerini bu doğrultuda şekillendirdiğini ifade etti. Türkiye’de kahve tüketiminin son 10 yılda büyük bir artış gösterdiğini belirten Sarısoy, “Evde hangi kahvenin tüketileceğine genellikle kadınlar karar veriyor, bu da pazardaki dinamikleri değiştiriyor” dedi.
Küresel kahve piyasasında yaşanan sorunlar ve yeşil çekirdek tedariğinin tartışıldığı oturumda ise Şükrü Altındağ ve kalite yöneticisi Elif Ünal, dünya genelinde kahve üretiminde yaşanan zorlukları ve bu zorlukların Türkiye’deki kahve fiyatlarına etkisini değerlendirdi.
Şükrü Altındağ, küresel kahve piyasasında iklim değişikliği kaynaklı sorunlara dikkat çekerek, Brezilya ve Vietnam gibi kahve üreticisi ülkelerde yaşanan kuraklıkların tedarik zincirinde büyük aksamalara neden olduğunu söyledi. Türkiye’de kahve fiyatlarının da bu durumlardan olumsuz etkilendiğini belirtti.
Elif Ünal ise Robusta kahvesi fiyatlarındaki artışın Vietnam’daki kuraklıkla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Ünal, Türkiye’de filtre kahve ve espresso tüketiminin hızla arttığını ancak Türk kahvesinin hala pazarın önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade etti.
Unlu mamul ve kahve yanı ürünlerinin üretim ve tüketim süreçlerinin konuşulduğu ve İbrahim Demir moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Ege Duruk ve Beltur Genel Müdürü Cenk Akın, donuk ürünler ve yerinde üretim arasındaki farkları ele aldı.
Ege Duruk, donuk ürünlerin büyüyen işletmeler için önemli lojistik avantajlar sunduğunu ve üretimde standartları koruma açısından kritik bir rol oynadığını belirtti. Cenk Akın da büyük işletmeler için donuk ürünlerin maliyet yönetimi ve kalite kontrolü açısından faydalı olduğunu vurguladı.
Kahve üretiminde sürdürülebilirlik konusu ele alındığı oturumda ise Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Haluk Hatipoğlu ve kahve firması genel müdürü Erbil Aşkan, kahve üretiminde sürdürülebilirlik yatırımlarının uzun vadeli etkilerini tartıştı.
Hatipoğlu, iklim değişikliğinin kahve ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, sürdürülebilirlik yatırımlarının ilk aşamada maliyetli olabileceğini ancak uzun vadede ciddi kazanç sağlayacağını belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.