DOLAR 36,6753 0.09%
EURO 40,0531 0.19%
ALTIN 3.515,47-0,04
Ankara
24°

AÇIK

İstanbul’un afet haritası avm ve gökdelen oldu
  • 9.Köy
  • Gündem
  • İstanbul’un afet haritası avm ve gökdelen oldu

İstanbul’un afet haritası avm ve gökdelen oldu

İstanbul'da 1999’da ilan edilen 496 afet toplanma alanından yalnızca 77’si kaldı, çoğu AVM veya rezidans oldu. 9. Köy muhabiri Ahmet Çağatay Bayraktar, megakentteki deprem toplanma alanlarının dünü ve bugününü derledi. 

ABONE OL
21 Mart 2023 16:08
İstanbul’un afet haritası avm ve gökdelen oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Ahmet Çağatay Bayraktar / Kapak Fotoğrafı: Depophotos – Abdurrahman Antakyalı

6 Şubat depremleri, afet anında ulaşımın ve toplanma alanlarının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İlk saatler ve ilk gün için sığınacak, yardım alacak yer belirlemenin zorluğu ortada. Uzmanların yaşanabilecek bir Marmara depremine karşı uyarıları İstanbul’daki deprem toplanma alanlarının durumunu akıllara getirdi. 1999’dan ilan edilen 496 afet toplanma alanından yalnızca 77’si kaldı, çoğu AVM veya rezidans oldu. 9. Köy Haber Merkezi, megakentteki deprem toplanma alanlarının dünü ve bugününü derledi.

Deprem toplanma alanlarıyla ilgili sistemli ilk çalışma 1999 yılında gerçekleştirildi. 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin ardından İstanbul’da 496 afet toplanma alanı belirlendi. Güncel verilere göre 15,5 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da her bir toplanma alanına 200 bin kişi düşüyor. Her bölgede nüfus yoğunluğu aynı değil. Eşit ve düzenli dağılabilse bile uzmanlara göre her bir meydana 200 bin kişinin sığması ve yararlanması imkansız. Yani mevcut deprem toplanma alanlarının da herhangi bir afet durumunda faydalı olup olmayacağı tartışma konusu. Toplanma alanları, sadece depremde değil yaşanabilecek her türlü afete karşı hayatta kalanların yaşamına devam etmelerinin sağlanması için oluşturulan kent içi mekanları kapsıyor. Uluslararası standart, bir kişiye 1,5 metrekarelik bir alan sağlanmasını içeriyor. Ulaşımın kolay olduğu tahliye yollarını da içermeli. Bu tahliye yollarının çoğu da otopark haline geldi.

Belirlenen 496  acil durum alanlarının dünü ve bugünü:

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “yeraltı katlı otopark”  olarak düzenlenen Kuşdili Çayırı doğal ve tarihi sit alanı olmasının yanında ilçenin deprem toplanma alanlarından birisi olma özelliği taşıyor.
  • Şişli Abide-i Hürriyet Mahallesi için belirlenen çadır kent alanı yerinde 2011’de İstanbul Adalet Sarayı inşa edildi.
  • 2013’te açılan Kartal Adliyesi, önceden deprem toplanma alanıydı.
  • Merdivenköy Mahallesi Çocuk Esirgeme Kurumu arazisi 2006’da TOKİ’ye satıldı.  TOKİ, 120 milyon liraya Emlak Konut GYO’ya sattı. 2007’de arsayı ihaleye çıkaran Emlak Konut GYO, Avusturyalı Meinl Bank’ın ana hissedarı olduğu Meinl European Land şirketi ne sattı. Şirketin Türkiye’de yüzde 96’sına sahip olduğu MEL 1 Gayrimenkul Geliştirme Şirketi satın aldı. Güncel fiyatı 150 milyon avro olarak belirlenen arazinin alışveriş merkezi yapılmak üzere tekrar satılması gündemde.
  • Bahçelievler ilçesi için düşünülen çadır kent alanının yerinde 2011 yılında Ağaoğlu MyCity projesi yapıldı. İlçenin Merter’de bulunan bir diğer toplanma alanında ise 2011 yılında Meydan AVM açıldı. METRO Group’un sahibi olduğu AVM’nin açılışına dönemin Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, Bahçelievler Kaymakamı Şevket Cinbir, Belediye Başkanı Osman Develioğlu da katıldı.
  • Bostancı Mahallesi için düşünülen toplanma alanı Eski Taç Spor’un yeri AKP dönemi büyükşehir belediyesi yönetimince imara açıldı.
  • Yenibosna’da bulunan kapatılan Zaman Gazetesi binasının bulunduğu arazi çadır alanıydı. Binanın yer aldığı arazi 2004 yılına kadar hazinenin mülkiyetindeydi. 2004’te Zaman Gazetesi bünyesinde yer alan Feza Gazetecilik tarafından 9 milyon 685 bin lira bedelle satın alındı. Bina 2020’de Bakırköy Adliyesi Ek Hizmet Binası olarak kullanılmaya başlandı.*
  • İş merkezlerinin bulunduğu yüksek nüfus yoğunluğunun bulunduğu Levent’in tek toplanma alanı olan İETT garajı, önceki İBB yönetimce turizm ve ticaret alanı olarak ilan edilerek imar düzenlemesi yapılmıştı. Bölge ihale ile 705 milyon dolara Dubai Emiri Şeyh El Maktum’un şirketine satılmış, meslek odaları tarafından açılan iptal kararı için açılan dava sonucunda Dubai şeyhi araziye almaktan vazgeçti.
  • Mülkiyeti Doğan Şirketler Grubu Holding’te bulunan Şişli Trump Towers iki kuleden oluşuyor. 2012’de düzenlenen açılışa katılan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada “Boğaz’daki çirkin yapılanmanın ortadan kaldırılacağı” mesajını vermişti. Açılışa dönemin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, iş insanı Aydın Doğan da katıldı. Kulelerden biri olduğu alan Acil Eylem Planı’na göre çadır kent olarak, diğer kulenin bulunduğu alan ise acil durumda helikopter pisti olarak kullanılması öngörülüyordu.
  • 2010 yılında açılan Şişli Bomonti Anthill Rezidans’ın bulunduğu alan Acil Eylem Planı’nda helikopter pisti ve çadır kent olarak tanımlı.
  • 2009’da sel felaketi yaşanan Basın Ekspres yolu üzerinde bulunan Bahçelievler Yenibosna Starcity Outlet Center’ın bulunduğu alanın da çadır kent olarak kullanılması öngörülüyordu.
  • Veliefendi Hipodrom’unun yanında bulunan Sahilpark Evleri de Zeytinburnu ilçesinin çadır kent ve acil durum helikopter pist alanıydı
  • Şehrin siluetini bozduğu belirlenen Zeytinburnu’ndaki Onaltı Dokuz Rezidans alanı da çadır kent olarak tanımlıydı. Four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin yatırımcısı Astay Gayrimenkul tarafından yapılan “Onaltı Dokuz İstanbul”un inşasına 2011’de başlandı.
  • 2008’de inşaatı başlayan, 2011’de açılan Ora AVM, Bayrampaşa ilçesinin çadır kent alanlarından birisiydi. 2009’da açılan Forum İstanbul AVM de ilçenin diğer çadır kent alanlarındandı.
  • Üsküdar’ın çadır kent alanlarından birisi de KİPTAŞ Ünalan Evleri’nin bulunduğu alandı. İlçenin diğer çadır kent alanı olan Devlet Malzeme Ofisi arazisi ise bedelsiz olarak Medeniyet Üniversitesi’ne tahsis edildi.
  • 2009’da tamamlanan KİPTAŞ Tuzla 2. ve 3. Etap konutları da ilçenin deprem toplanma alanıydı.
  • Maltepe ilçesinde E-5 yanında bulunan DAP Royal Center Rezidans 2010 yılında açıldı
  • Gaziosmanpaşa ilçesinin iki büyük çadırkent alanından birisine TOKİ tarafından Avrupa Konutları inşa edildi.
  • Esenler ilçesinin çadır kent alanına 2006’da Kemerpark Evleri sitesi inşa edildi.
  • 2015 yılında Bağcılar Çınar Olimpia Park Sitesi ilçenin çadır kent alanına inşa edildi.
  • Kıyı şeridi işgali ile gündeme gelen Ataköy Konakları projesi de Bakırköy’ün çadır kent alanlarından birine inşa edildi.
  • Zincirlikuyu’da Karayolları arazisinin özelleştirilmesiyle yapımına başlanan Zorlu Center AVM 2012’DE açıldı. Beşiktaş ilçesinin toplanma alanı olan arazi 2007 yılında düzenlenen ihale ile 800 milyon dolarla Zorlu Holding kazanmıştı.
  • 2011’de yıkılan Şişli Ali Sami Yen stadının da deprem toplanma alanı olarak kullanılması öngörülüyordu. Yıkımın ardından Torun Center inşa edildi. Stadın yanında bulunan ve Endüstriyel Miras olarak kabul edilen Tarihi Likör Fabrikası yeniden inşa edilse de meyve bahçelerinin bulunduğu araziye 2015’te Quasar Rezidans inşa edildi.
Deprem toplanma alanı için 7 kriter

Toplanma alanları sadece boş bir alandan ibaret değil, ulaşımın kolaylaştırılmasını sağlayan tahliye yollarının da bulunması gerekiyor. Uluslararası standart, bir kişiye 1,5 metrekarelik bir alan sağlanmasını içermeli. AFAD tarafından “Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar” olarak tanımlanmakta. AFAD da toplanma alanlarının belirlenmesinde şu kriterlere dikkat çekiyor:

  • Bölgenin nüfus yoğunluğu
  • Alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığının olması
  • Mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması
  • İkincil tehlikelerden uzaklığı
  • Mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması
  • Konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması
  • Elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.