DOLAR 39,3989 0.46%
EURO 45,6539 0.84%
ALTIN 4.331,510,08
Ankara
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

Hayvanseverler tepkili: Bir eve kaç can dostu sığar?
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Hayvanseverler tepkili: Bir eve kaç can dostu sığar?

Hayvanseverler tepkili: Bir eve kaç can dostu sığar?

Ankara Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun aldığı yeni karara göre apartmanda yaşayan vatandaşlar barınaklardan en fazla bir kedi ve bir köpek sahiplenebilecek. Karara tepki gösteren hayvanseverler, bu kararın sahiplendirme oranlarını düşüreceğini söyledi.

ABONE OL
3 Haziran 2025 14:16
Hayvanseverler tepkili: Bir eve kaç can dostu sığar?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Ece Altıkulaç

Ankara’da sokak hayvanlarının toplanmasına ve evcil hayvan sahiplenmeye sayı sınırı getiren karar kamuoyunda tartışma yarattı. Ankara Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun 26 Şubat 2025 tarihli toplantısında alınan kararla barınaklardan apartman ve sitelerde en fazla bir kedi ve bir köpek, müstakil konutlarda ise en fazla iki kedi ve iki köpek sahiplenilmesine izin verildi. Kararın, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler doğrultusunda alındığı belirtildi.

Yeni düzenlemeyle birlikte hem bireysel sahiplendirmelere sınır getirilmesi hem de sokak hayvanlarının toplanmasına yönelik
uygulamaların yoğunlaştırılması, hayvan hakları savunucularının tepkisine neden oldu. Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi ile sivil toplum örgütleri, kararın sahiplendirmeyi teşvik etmek yerine caydırıcı olacağını ve sokak hayvanlarının yaşam hakkını tehlikeye atacağını belirtti. Hayvan hakları örgütleri, kararın geri çekilmesi için hukuki ve toplumsal mücadeleye hazırlanıyor.

Aslı Kaynak

“Hayvanlar hâlâ eşya statüsünde, devlet sayı sınırı koyamaz”

Evcil hayvan sahiplenmeye getirilen sayı sınırı ve barınaktan sahiplenme sürecine yönelik kısıtlamalarla ilgili 9. Köy’e konuşan Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Rabia Aslı Kaynak, İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun aldığı kararın mülkiyet hakkını ihlal ettiğini ve sahiplendirmeyi zorlaştırdığını söyledi.

Hayvanların hâlâ eşya statüsünde sayıldığını hatırlatan Kaynak, “Devlet, vatandaşın evinde kaç eşya bulunduracağına karışamaz; dolayısıyla kaç hayvan besleyeceğine de sınır koyamaz” dedi. Bu yetkinin İl Hayvanları Koruma Kurulu’na verildiğini ancak bunun hukuka aykırı olduğunu belirten Kaynak, Ankara Barosu’nun kurul toplantısına katıldığını ve karara karşı iptal davası açtıklarını ifade etti.

Kararla apartmanlarda 1 kedi ve 1 köpek, müstakil evlerde 2 kedi ve 2 köpek sınırı getirildiğini hatırlatan Kaynak, bu düzenlemenin sahiplendirmeyi teşvik etmek yerine caydırdığını söyledi. Barınaktan hayvan sahiplenmek isteyen yurttaşlardan apartman yöneticisinden izin belgesi ve yönetim planı istenmesinin ise süreci daha da zorlaştırdığını vurguladı: “Bu kısıtlamalar barınaklardaki hayvanların sahiplendirilmesini neredeyse imkânsız hâle getiriyor. Bu karar, hukukun temel ilkeleriyle ve Anayasa’yla bağdaşmıyor.”

“Sahiplendirme değil, sevgisizlik yasası”

Evcil hayvan sahiplenmeye sayı sınırı getiren karar, yalnızca barınaklardaki hayvanların değil yıllardır sokak hayvanlarıyla ilgilenen
gönüllülerin ve derneklerin de mücadele koşullarını ağırlaştırdı. 9. Köy’e konuşan Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma Gülşen Balkanlı, kararın sahiplendirmeyi teşvik etmediğini, tersine hayvanların terk edilmesine zemin hazırladığını söyledi. “Bu yasa
hayvanları korumak için değil, hayvanlardan kurtulmak için çıkarıldı” diyen Balkanlı, Türkiye’de hayvan hakları açısından en kötü dönemin yaşandığını ifade etti.

Fatma Gülşen Balkanlı

Kararla birlikte barınaklardan hayvan sahiplenmek isteyen gönüllülerin engellendiğini belirten Balkanlı, daha önce belediyelerden kolaylıkla çıkardıkları hasta ve yardıma muhtaç hayvanların, artık üzerlerinde kayıtlı başka bir hayvan varsa teslim edilmediğini söyledi: “Barınakta ölmek üzere olan bir köpeği almak istiyorsunuz ama sistem ‘Üzerinde başka bir köpek var’ diye hayvanı teslim etmiyor. Bu nasıl vicdan?

Sayı sınırı getirilmesinin sahiplendirme oranlarını düşürdüğünü ve gönüllüleri çaresiz bıraktığını belirten Balkanlı, apartman yöneticisinden izin alma gibi uygulamaların da insanları hayvan sahiplenmekten uzaklaştırdığını söyledi: “Hayvanlar artık sadece ormanlara, çevre yollarına atılıyor. Kuzey Ormanları’nda tasmalı, cins köpeklerle dolu alanlar var. Terk edilme vakaları patladı.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.