DOLAR 32,3530 0.25%
EURO 34,9691 -0.46%
ALTIN 2.309,991,44
Ankara
17°

KAPALI

Hatay’da ekmek aslanın ağzında!

Hatay’da ekmek aslanın ağzında!

Hatay'da depremzedeler yaşanan büyük yıkım sonrasında çalışma alanlarını da değiştirmek zorunda kaldılar. Mobilyacı, yoğurtçu çareyi kebapçı olmakta buldu. Ev hanımı tandır ekmeği yaparak para kazanmaya çalışıyor.

ABONE OL
26 Mayıs 2023 12:09
Hatay’da ekmek aslanın ağzında!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Halit Demir
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da özel sektör çalışanları da başka sektörlere yönelmek zorunda kaldı. Mobilyacısından oto tamircisine, berberinden şarkütericisine, duvar ustasından beyaz eşyacısına kadar birçok meslek grubu depremde işlerini kaybetti. Hatay’da deprem sonrası yaşamlarını yeniden kurmaya çalışan insanlar, eve ekmek götürebilmek için başka meslek arayışına girmiş durumdalar.

“Eve ekmek götürelim yeter”

Daha önce sanayi sitesinde mobilyacı olan ve depremde işyeri yıkılan Selçuk Örnek, eve ekmek parası götürebilmek için kebapçılık yaptığını söyledi.
Hatay’da hayatın normale dönmesinin pek mümkün gibi görünmediğini ifade eden Örnek, 9. Köy’e yaptığı açıklamada kendisini çalıştığı sektörü değiştirmeye götüren süreci şöyle anlattı;
“Daha önce mobilya işiyle uğraşıyordum. Hatay’da büyük felaketin ardından ne çalışabileceğimiz bir iş yerimiz ne de çalışacağımız arkadaşlarımız kaldı. İşverenim Hasan abi ve tüm ailesi göçük altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Ustalarımız öldü. Hayatımız alt üst oldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şehir dışına çıktık orada da geçinemedik. Tekrar Hatay’a gelerek buraya yerleştik. Kayınbabamların evinin yan tarafında küçük bir oda vardı. Onu bölerek depremden kurtarabildiğimiz eşyalarımızı yerleştirdik. Kuzenimle beraber bir seyyar kebap tezgahı bulduk. Şimdi kebapçılık yapıyorum. Alışık olmadığımız bir meslek ama ne yapalım bu eve ekmek götürmek zorundayız.”

“Evdeki tuvaletin ne büyük bir nimet olduğunu öğrendik”

Daha önce organik yoğurt işiyle uğraşan Aydın Çetin ise eşiyle beraber kebap tezgahında ailesinin geçimi için çalışıyor. Depremde yoğurt imalathanesinin yıkıldığını, bu nedenle yeni bir işe yönelmek zorunda kaldığını söyledi. Çetin durumunu şöyle anlattı;
“Yıllardır yoğurt işi yapıyordum fakat 5 yıldır kendi işimi kurdum. Geçim olarak çok iyi geçiniyorduk. Hiçbir şeye ihtiyacımız yoktu. Sonra depremde evimiz yıkıldı. Komşularımızdan ölen oldu. Depremde manevi olarak etkilendik. Kazancın o kadar önemli olmadığını öğrendik. Lüks hayatı bir kenara bıraktık. Sadece şunu söyleyebilirim; Evdeki WC ve banyonun ne kadar büyük bir nimet olduğunu öğrendik.”
Yurt dışında berber olarak çalışıp ülkesine döndükten sonra farklı mesleklerde çalışan Hüseyin Akın ise derme çatma berber dükkanında insanlara hizmet vermeye başladığını kaydetti. Deprem öncesi düzenli çalıştığını fakat deprem sonrası düzenlerinin alt üst olduğunu belirten Akın, “Eski günleri mumla arıyoruz ama bulamıyoruz. Gözlerimiz yitip giden canlarımızı arıyor” dedi.

“Maalesef duygularımızı kaybettik”

Köprübaşında 18 yıllık esnaflık yapan Selim İşlek de işyeri yıkıldığından dolayı konteynerde telefon satışı yaptığını belirterek, “18 yıl esnaflık yaptım. İşlerimiz şu an akmasa da damlıyor. Depremde kuzenlerimi kaybettim. Çevremin yarısını kaybettim. Mahşer gibiydi sadece canınızı kurutabildik. Maalesef duygularımızı kaybettik” diye konuştu.

Köy garajlarında 18 yıl kebapçılık yapan Hakan Şahin ise mesleğini deprem sonrasında derme çatma bir tezgahta devam ettirmeye çalışıyor.

Deprem öncesi bir firmada çalıştığını fakat depremle iş yerini kaybeden Selim Örüz de şuan manav tezgahında meyve sebze satarak geçimini idame ettiriyor.

Ev hanımı Emine Sözer ise ev bütçesine katkıda bulunmak için tandır ekmeği yaparak satıyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.