DOLAR 34,2787 0.06%
EURO 37,3644 -0.1%
ALTIN 2.913,05-0,13
Ankara
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

Gülten Kahraman: “Siyasetteki eril tabloyu değiştirelim”

Gülten Kahraman: “Siyasetteki eril tabloyu değiştirelim”

Gazeteci, Yazar ve Sosyolog Gülten Kahraman şu sırada Türkiyenin en ciddi sorunun “ekonomik kriz” ve “kadın cinayetleri” olduğuna dikkati çekerek herkese özellikle de kadınlara  “elinizi taşın altına koyun” çağrısında bulundu.

ABONE OL
18 Ağustos 2023 15:32
Gülten Kahraman: “Siyasetteki eril tabloyu değiştirelim”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Songül Yakışan – Ankara / Fotoğraf: Gülen Kahraman

Yeşil Sol Partili Gülten Kahraman 14 Mayıs seçimleri sonrasında şekillenen siyasi ortamı eleştirirken  “bu eril tabloyu değiştirmemiz gerekiyor ama bunu başarabilmemiz için herkes elini taşın altına koymalı”dedi. Gülten Kahraman gazeteci, yazar ve sosyolog şapkalarıyla, Yeşil Sol Partiden aday oldu, seçilip parlamentoya giremese de aktif siyasete devam edeceğini şu sözlerle anlattı:

 “İşin asılı tarafsız gazeteciliği ilke edinmiş biri olarak mesleğim gereği siyasetle bir şekilde iç içe olduğum halde ve çevremden yoğun bir şekilde gelen –siyasete girmelisiniz– önerilerine hiçbir zaman sıcak bakmadım. İşin -eleştiren, sorgulayan ve yazan- tarafında olmak benim için daha önemliydi.  Ancak 2016 yıl itibariyle başkanlık sistemine evrilen ve bunun sonucu olan tek adam rejiminin yarattığı, başta ekonomik kriz ve mülteci sorunu olmak üzere hemen her alanda yaşanan olumsuzluklar derdi ülke olan herkesin bir şekilde elini taşın altına kayması gerektiğini göstermiştir. Benim de hayatlarından 21 yıl çaldığımız gençlere ve –böyle devam ederse çocuklarımıza büyük bir özür borcum var– demek ve bunu ödemek için aktif siyasette yer almam gerekiyordu.” 

Gülten Kahraman şu sırada Türkiyenin en ciddi sorunun “ekonomik kriz” ve “kadın cinayetleri” olduğuna dikkati çekerek herkese özellikle de kadınlara  “elinizi taşın altına koyun” çağrısında bulundu:

“Seçim çalışmalarında en çok kullandığımız argüman -kadınlarla değiştireceğiz- sloganıydı Bunun ne kadar doğru ve etkili olduğunu kadın seçmenlerle yaptığımız görüşmelerde de gördük. Şu an sokakta kime -ülkenin en önemli sorunu nedir?- diye sorsanız, alacağınız yanıt -ekonomik kriz- olacaktır.  Evet bu doğrudur ancak kriz yüzünden göz ardı edilen ikinci en önemli sorun özellikle son beş yılda giderek artarak yaşanan kadın cinayetleridir. Bizim İstanbul Sözleşmesindeki ısrarımız da bu yüzdendir. Kadınların  önceliğinin bu olduğu da net olarak karşımıza çıkmaktadır.” 

Kahraman, “elinizi taşın altına koyun” dediği kadınların parlamentodaki temsil durumunu da değerlendirdi:

“Bugün mecliste tabloya bir bakalım, yine eril bir tablo karşımıza çıkmaktadır.  Acı olan ise muhalif partilerde de durumun farklı olmaması. Ne yazık ki bu konuda hiçbir şey yapılmadığını hepimiz biliyoruz ve görmekteyiz. Kabineye bakın mesela  ne kadar az kadın var. Oysa benim de aday olduğum Yeşil Sol Parti yüzde 41 oranında kadın sayısıyla bu konuda öncülük yapmış ve parlamentodaki  eril tabloyu değiştirmek için mücadele etmiştir ancak maalesef gelinen noktada bu çaba, sadece parti grubunda başarılı olmuş genel parlamento yapılanmasına  etki edememiştir.”

Gülten Kahraman kimdir?

Gazeteci, yazar ve sosyolog olan Gülten Kahraman, Diyarbakır’da doğdu. Uzun yıllardır Ankara’da yaşayan Kahraman, Anadolu, Sinop ve Ankara Üniversiteleri’nde, Kamu Yönetimi, Radyo ve Televizyon, Gazetecilik ve Sosyoloji bölümlerini bitirdi.

Meclis’te 121 kadın milletvekilinin sesi duyulacak 

14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri sonrasında parlamentodaki kadın milletvekili sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayısına ulaşarak 121 oldu. AKP’den 50,CHP’den 30, Yeşil Sol Parti’den 30, İyi Parti’den 6, MHP’den 4, Tip’ten ise 1 kadın milletvekili seçilerek mecliste yer aldı. Nevşehir ve Giresun’dan ilk kez kadın milletvekili çıktı.

Türk kadının ilk kez parlamentoya girdiği 1935 seçimlerindeki yüzde 4,5’lik oranla 17 kadın milletvekilinin mecliste yer almasının ardından Türk kadınının TBMM’de temsili 2002’ye kadar çok  artmadı, 2002 seçimlerinde 1935 yılı seviyesi olan yüzde 4,4’e yükseldi. Kadın milletvekillerinin TBMM’deki temsili 2007’de yüzde 9,1, 2011 seçimlerinde yüzde 14,3, 7 Haziran 2015 seçimlerinde de yüzde 17,6 iken bu oran, 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 14,1’e düştü.  24 Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 17,1’e, yükselen kadın siyasetçi oranı  14 Mayıs 2023  seçimlerinde ise  yüzde 20 oranına yükseldi ve parlamentoda şu anda kadınlar 121 kadın milletvekili ile temsil edilmeye başladı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.