DOLAR 35,4499 -0.04%
EURO 36,5513 -0.02%
ALTIN 3.079,050,17
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Eğitimde fırsat eşitsizliği ile mücadele

Eğitimde fırsat eşitsizliği ile mücadele

Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini 9. Köy’e değerlendirdi. Kırsal bölgelerdeki okulların altyapı yetersizliğinden ailelerin sosyoekonomik durumuna kadar fırsat eşitsizliklerini derinleştiren faktörleri masaya yatıran Kamer, çözüm önerilerini de anlattı.

ABONE OL
23 Aralık 2024 12:06
Eğitimde fırsat eşitsizliği ile mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gizem Azboy 

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, Kastamonu’da eğitim fırsatlarına erişimdeki eşitsizlikler ve bu konuda alınabilecek önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kamer, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan raporlara göre Kastamonu’da ilkokullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının 15 civarında, liselerde ise 25’in altında olduğunu ifade etti ve bu rakamların Türkiye ortalamasına göre iyi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Selman Tunay Kamer

Fırsat eşitsizliklerini derinleştiren faktörler

Kırsal bölgelerdeki okulların modern eğitimin gerekliliklerini karşılamakta çeşitli zorluklarla karşılaştığını belirten Prof. Dr. Kamer, “Altyapı eksiklikleri, kaynak yetersizliği, ekonomik kısıtlamalar, öğretmen yetersizliği, teknolojiye erişim sorunları ve ailelerin sosyoekonomik durumu gibi geniş bir yelpazeye yayılan sorunlar bulunuyor. Bu sorunların, kırsal ve kentsel bölgeler arasındaki eğitim fırsatları farkını derinleştiriyor” dedi.

Yerel yönetimlerle iş birliğinin önemi

Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için kapsamlı stratejiler geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kamer, altyapı yatırımları, finansal destek programları, öğretmen teşvikleri ve teknoloji entegrasyonu gibi önlemlerin önemine dikkat çekti. Kamer, yerel yönetimlerle iş birliği ve toplumsal bilinçlendirme faaliyetlerinin kırsal eğitimdeki problemlerin giderilmesine katkıda bulunabileceğini belirtti.

Kastamonu’da başlatılan “Okulum Kastamonu Projesi” gibi yerel inisiyatiflerin önemine değinen Prof. Dr. Kamer, bu projenin öğrencilerin kendi bölgelerinin tarihini ve kültürünü tanımalarını sağladığını söyledi. Proje kapsamında, ilçelerde eğitim alan öğrencilerin Kastamonu’daki önemli tarihi ve turistik yerleri gezerek bilgi edindiklerini belirten Kamer, bu tür projelerin fırsat eşitsizliğini azaltmada önemli olduğunu vurguladı.

Kırsaldaki okullar için özel fon ve hibe önerisi

Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, ailelerin gelir seviyesi, ebeveynlerin eğitim durumu ve genel yaşam koşulları gibi faktörlerin çocukların akademik başarılarını olumlu veya olumsuz yönde etkilediğini de aktardı. Prof. Dr. Kamer, ekonomik durumu düşük ailelerde çocukların yeterli beslenemediğini ve sağlık hizmetlerine erişimlerinin sınırlı olabileceğini, bu durumun eğitimde fırsat eşitsizliğini artırdığını vurguladı.

Eğitimde fırsat eşitsizliğini gidermek için uzun vadeli stratejilerin benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kamer, sürdürülebilir ve kapsamlı çözümler sunarak kalıcı etkiler oluşturulabileceğini belirtti; bu stratejilerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için sürekli izleme, değerlendirme ve tüm paydaşların iş birliğinin önemine dikkat çekti. Eğitim programlarının ve politikalarının etkinliğinin düzenli olarak izlenmesi ve ihtiyaçlara göre gerekli düzeltmelerin yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kamer, kırsal bölgelerdeki okullar için özel fonlar ve hibelerin oluşturulabileceğini söyledi.

İlham veren başarı öyküleri

Toplumun eğitimde fırsat eşitsizliği konusundaki farkındalık düzeyinin istenilen seviyede olmadığını belirten Prof. Dr. Kamer, “Bu farkındalık eksikliği, çabaların yetersiz kalmasına neden olabilir. Farkındalığı artırmak için televizyon, radyo, sosyal medya ve diğer iletişim kanalları üzerinden bilgilendirici kampanyalar düzenlenebilir. Ayrıca eğitimde fırsat eşitsizliğini aşarak başarılı olmuş kişilerin hikâyelerinin paylaşılması, diğer kişilere ilham vermek için etkili bir araç olabilir” diye konuştu.

Eğitimde fırsat eşitsizliğiyle mücadelede toplumun tüm kesimlerinin bilinçli ve aktif bir şekilde katkıda bulunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kamer, bu doğrultuda atılacak her adımın önemli olduğunu ifade etti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.