Kahramanmaraş depreminden etkilenen iller içinde yer alan Diyarbakır'da, depremin üzerinden 17 ay geçmiş olmasına rağmen hala yıkılmayan hasarlı binalar kent sakinleri için tehlike oluşturuyor. Yıkımların durmasını, yıkım ihaleleri yetkisinin kaymakamlıklara verilmesine, kaymakamlıkların ise bu ihaleleri yapacak teknik kapasitelerinin olmamasına bağlayan Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Mahsum Çiya Korkmaz ise "Ne yazık ki tedbir alınmıyor" dedi.
Diyarbakır’da deprem sonrası oturulamayacak hale gelen hasarlı yapıların yıkımının durdurulmasına tepki artıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, “Her an yıkılabilecek durumda olanlar var ve ne yazık ki tedbir alınmıyor” dedi.
6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği Diyarbakır’da 7 bina yıkılırken 407 kişi hayatını kaybetti, 902 kişi ise yaralandı. 200 bin konutun bulunduğu kentte 5 bin 500 yapı ağır hasarlı, 2 bin 800 yapı orta hasarlı, 61 bin 700 yapı az hasarlı olarak tespit edilirken, 130 bin yapının ise hasar almadığı açıklandı.
Aradan geçen 17 ayda ağır hasarlı yapıların yıkımı tamamlanırken, güçlendirmesi yapılmayan orta hasarlı yapılar ağır hasarlı statüsüne alındı ve boşaltıldı. Ancak bu binaların kapı ve pencerelerinin sökülmesine rağmen çevrede hiçbir güvenlik önlemi alınmadı. Kent sakinleri, yıkılmayan ve oturum izni verilmeyen hasarlı yapıların çöplük ve uyuşturucu yuvasına dönmesinden şikayetçi.
İşlek cadde üzerinde tehlike büyüyor
Doç. Dr. Ahmet Bilgin Caddesi’nde ağır hasarlı Fidan Apartmanı, 12 Şubat 2024 tarihinde ekipler tarafından yıkılırken, yanındaki İpek Sever Apartmanı’nın kolonlarına ciddi şekilde zarar verildi. Kolondaki kırık çıplak gözle görülürken, bina boşaltıldı. Ancak kentin en işlek caddelerinden birinde bir yapının bu şekilde bırakılmasına, başta bölge esnafı olmak üzere Diyarbakırlılar tepki gösteriyorlar.
Bölgede esnaflık yapan Mehmet Özman, 9. Köy’e yaptığı açıklamada söz konusu binanın depremde hasar almadığını, yanındaki bina yıkılırken, ekiplerin bu binanın da kolon ve kirişleri kırdıklarını söyledi. Özman, “Bir an önce buranın yıkılması lazım çünkü burası bomba gibi, burada herkes zarar görebilir. En ufak bir depremde burası yıkılabilir ama kimse umursamıyor. Ne zaman yıkılacağı belli değil” dedi.
Kentin en işlek yollarından biri olan Karacadağ Bulvarı’nda Kuruçeşme taraflarında yıkılmak için boşaltılan kimi hasarlı binaların altındaki dükkanlarda esnafın günlük çalışmasına devam etmesi ise tehlikeyi artıran unsurlardan biri olarak ifade ediliyor. TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, tehlike arz eden hasarlı yapıların neden yıkılmadığı konusunda 9. Köy’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Deprem döneminde ağır hasarlı olup da yıkılmayan bina yok ama orta hasarlı olup 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmayan ve ağır hasarlı statüsüne geçen yüzlerce yapı var. Bunların henüz ihaleleri yapılmamış. Yıkım ihalelerini Valilik – YİKOB (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) yapıyordu, şu an ise kaymakamlıklara devredilmiş durumda. Ancak kaymakamlıkların yıkım ihalesini yapabilecek teknik donanımı yok.“
“Yıkım için ciddi bir kamuoyu yaratılması lazım”
Korkmaz, hasarlı binaların ciddi risk barındırdığını belirterek, “Her an yıkılabilecek durumda olanlar var. Geçiş güzergahları üzerinde olanlar var. Bunun tedbirleri ne yazık ki alınmıyor çünkü devletin kurumlarının öyle bir kaygısı yok. Bu konuda ciddi bir kamuoyu yaratılması lazım. Baskı kurulması lazım. Hangi kurum işi üstlenmişse bir an önce ciddi ağır sonuçlar doğurmadan yıkımların yapılması gerekiyor” dedi.
Boşaltılmış ancak yıkılmamış hasarlı binaların uyuşturucu yuvalarına dönüştüğünü de söyleyen Korkmaz, şöyle konuştu; “Ne yazık ki bilinçli bir şekilde önlem alınmıyor. Neden bilinçli diyorum, alınması gereken önlemler alınmıyorsa burada bir taksir şüphesi doğurur elbette. Bir an önce yetkililerin, YİKOB’sa YİKOB, kaymakamlıksa kaymakamlık, ihale süreçlerini bitirip yıkıma başlaması gerekiyor. Her geçen gün toplumun ve halkın aleyhine bu süreç devam ediyor.“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.