DOLAR 33,9961 0.16%
EURO 37,8233 0%
ALTIN 2.753,600,28
Ankara
22°

AÇIK

Diyarbakır’da çiftçi pamuk üretmekten vazgeçiyor
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Diyarbakır’da çiftçi pamuk üretmekten vazgeçiyor

Diyarbakır’da çiftçi pamuk üretmekten vazgeçiyor

Diyarbakır Pamukçular Birliği Başkanı Hasan Vural, Diyarbakır’da üretilen pamuğun Avrupa standartlarının üzerinde, kaliteli olduğunu ancak teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Vural, çiftçiler desteklenmez ise pamuk ekilen alanların giderek azalacağı uyarısı yaptı.

ABONE OL
27 Ağustos 2024 12:17
Diyarbakır’da çiftçi pamuk üretmekten vazgeçiyor
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Fırat Karahan / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

Diyarbakır pamuk üreticisi zor durumda. “Bölgede pamuk üretim alanları azalıyor, üreticiler zor durumda” diyen Diyarbakır Pamukçular Birliği Başkanı Hasan Vural, Diyarbakır’da pamuk eken çiftçilerin durumunu ve pamuk ekiminin geldiği durumu 9. Köy’e anlattı.

Diyarbakır Pamukçular Birliği Başkanı Hasan Vural, 1995 yılından beri tarımla uğraştığını ve  2019 yılında Pamukçular Birliği’ni kurduğunu söyledi. Vural, bölgedeki pamuk üretiminde ciddi düşüş yaşandığını da sözlerine ekledi.

Hasan Vural

“Pamuk ekim alanları yüzde 25 azaldı”

Hasan Vural’ın verdiği bilgilere göre geçen yıl Diyarbakır’da 650 bin dönüm pamuk ekildi. Bismil ilçesinde geçen yıl ekilen 360 bin dönüm alan, 40 bin dönüm azalarak 320 bin dönüme geriledi. Vural, “Pamuk fiyatlarının düşük olması nedeniyle ekim alanları azaldı. Mazot, gübre ve tohum gibi maliyetlerin dolar endeksli olması çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Pamuk üretmek pahalı ve emek yoğun bir iş olduğu için çiftçiler buğday ve mercimek ekimine yöneliyor” dedi.

“Ürettiğimiz pamuk kaliteli ama…”

Bölgedeki pamuk üretiminin azalmasının ciddi ekonomik sorunlara yol açtığını vurgulayan Vural, “Bölgede ürettiğimiz pamuk, kalite olarak Avrupa standartlarının üzerinde. Ancak ekonomik olarak kötü gidişat, pamuk üreticisine büyük zarar veriyor. Pamuk üretimi azalırsa cari açık artar, bu da devletimizin önemli sorunlarından biri haline gelir. Ülkemizin pamuğunun yüzde 60’ını dışarıdan alıyoruz, sadece yüzde 40’ını biz üretiyoruz. Çiftçiye yönelik politikalar değişip gelişirse, kendi pamuğumuzu kendimiz üretebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Dönüm başına elde edilen pamuk miktarının Avrupa’dan yüksek olduğunu belirten Vural, “Bölgemizde dönüm başına 500 kilo pamuk elde ediyoruz, Avrupa’da ise bu rakam 450. Dönüm bazlı olarak ürettiğimiz pamuk, Avrupa standartlarının üzerinde. Ancak pamuk fiyatları ABD ve Çin tarafından belirleniyor. Geçen yıl pamuk üretiminin kilo başına maliyeti 24 tl olmasına rağmen 19 tl’den satıldı, dolayısıyla çiftçi kilo başına 5 tl zarar etti” diye konuştu.

“Pamuk üretimi teşvik edilmeli”

Pamuk üreticisinin zararlarının önlenmesi ve üretimin artırılması için dokuma iplik ve konfeksiyon fabrikalarının kurulması gerektiğini belirten Vural şu önerilerde bulundu: “Diyarbakır, pamuk üretimine son derece uygundur. Yapılacak yatırımlarla Avrupa ve Asya’ya siparişler yetiştirebiliriz. Bölgemizin coğrafi olarak şanslı olduğunu düşünüyorum. Pamuk, bölgemiz için çok önemli bir istihdam kaynağıdır. Bin dönüm pamuk arazisinde 50 kişi çalışıyor, bu da 50 ailenin geçim kaynağı demek. İşsizliği önlemek ve bölgemizin kurtuluşu için pamuk üretimini teşvik ederek artırmalıyız. Pamuk sanayisine önem vermeli ve çiftçilerimizi desteklemeliyiz.”

Deprem bitti ama etkisi hala sürüyor

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Maraş’taki iplik fabrikasının yıkıldığını, ihracatçıların kâr ettiğini belirten Vural, bu durumun önüne geçilmesini istedi. Pamuk üretiminin stratejik önemine da vurgu yapan Vural, “Dünyanın en ucuz pamuğu Türkiye’de üretiliyor, ancak çoğu pamuk yurt dışına gidiyor. Çiftçilerimizi destekleyerek bu durumu değiştirebiliriz” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.