DOLAR 34,7538 0.04%
EURO 36,5511 -0.01%
ALTIN 2.952,720,08
Ankara

HAFİF YAĞMUR

Deprem bölgesinde esnaf olmak: 21 metrekarede ayakta durmaya çalışıyoruz
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Deprem bölgesinde esnaf olmak: 21 metrekarede ayakta durmaya çalışıyoruz

Deprem bölgesinde esnaf olmak: 21 metrekarede ayakta durmaya çalışıyoruz

Malatya esnafı bir taraftan ekonomik zorluklarla uğraşıyor bir taraftan da kendilerine verilen konteynerlerde eksiklere, altyapı sorunlarına rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak tabloyu, “İnternet yok; lüks sayılıyor, su tesisatı içeriye alınmadı” sözleriyle tarif etti. 21 metrekarede çalışmak zorunda kalan sürücü kursu çalışanı Hüsniye Karaaslan da “Biz dört kişiyiz, iki kişi daha girse üçüncüyü alamıyoruz” dedi.

ABONE OL
7 Mayıs 2024 10:08
Deprem bölgesinde esnaf olmak: 21 metrekarede ayakta durmaya çalışıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ferdi Durdu

Depremin yıktığı kentlerde hayat devam ediyor ama yaşanan zorluklar, eksikler ve altyapı tartışmaları da hiç bitmiyor. Malatya esnafı altyapı eksikliğinden ve plansız yerleşimden şikayetçi. Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak tabloyu; “İnternet yok; lüks sayılıyor, su tesisatı içeriye alınmadı” sözleriyle tarif etti. 21 metrekarede çalışmak zorunda kalan sürücü kursu çalışanı Hüseyin Karaaslan da “Biz 4 kişiyiz, 2 kişi daha girse konteynere sığmıyoruz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 17 binden fazla esnafın iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Esnafın bir kısmı il dışına giderken Malatya’da kalanlar için ise geçici iş yerleri oluşturuldu. Bazı mahalle, sokak ve cadde üzerine kurulan konteyner iş yerlerine yerleştirilen esnaf, yaşadıkları sorunlara rağmen ayakta durma mücadelesi veriyor.

Paşaköşkü Mahallesi’ndeki sigorta dükkanı depremde yıkılan Oktay Sakıncı, “6 Şubat depremleri sonrasında müşterilerimizde büyük kayıp oldu. İnsanların birçoğu Malatya’dan ayrıldıkları için işlerimiz bayağı durgunlaştı. İlk 6 ay hiç iş yapamadık. Müşterilerimizde neredeyse yüzde 35-40 oranında düşüş yaşandı. Vatandaş gittiği ildeki acenteyi seçmek durumunda kaldı” dedi.

 “Alt yapı sorunlarımız hala çözülmedi”

Konteynerde zorlu şartlarda ayakta durmaya çalıştıklarını anlatan Sakıncı, “Belediye burayı bize tahsis etti ama devamı gelmedi. Elimizi yüzümüzü yıkayabileceğimiz lavabo yok. İnternet altyapısı yok, kendi taşınabilir internetlerimizi kullanıyoruz” dedi. Sakıncı, 14 ay geçmesine rağmen koşulların iyileşmediğini belirtti:

Konteynerde yaşamak, iş yapmak gerçekten çok zor. Biraz ilerimizde MASKİ’nin yeri var, müdürleriyle konuştuk, lavabo için oraya gidiyoruz. Belediye bizi buraya attı ama daha sonra sahip çıkmadı. Burada hırsızlık oldu, kablolarımız çalındı. Kendi cebimizden vererek elektriğimizi aldık. Altyapı sorununun kısa sürede çözülmesini bekliyoruz.

“21 metrekarede 4 kişi çalışıyoruz”

Sürücü kursu gibi kalabalık iş yerlerinde mekan darlığı daha büyük bir sorun. Depremden 6 ay sonra Paşaköşkü Mahallesi’ne yerleştirilen konteynerlere geçtiklerini ve 21 metrekarede 4 kişi çalıştıklarını anlatan sürücü kursu çalışanı Hüsniye Karaaslan, “Evraklarımız, dosyalarımız dolap koyamadığımız için hep parça parça. İki müşteri gelse üçüncüsünü alamıyoruz. Yol kenarında, daracık bir mekanda günümüz geçiyor. Konteynerlerin dar olmasını bir kenara bırakalım; burada alt yapı, lavabo, içeride su yok. Erkekler bile zorlanırken biz kadınlar daha çok zorluk çekiyoruz. Lavabo için akaryakıt istasyonlarına gidiyoruz” dedi.

“Konteyner boş olarak konuldu bir şey yapılmadı”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı’nın arka kısmına kurulan konteynerde hizmet veren emlakçı Hüseyin Yariz, iş yerinin ağır hasar almasından dolayı konteynere geçtiğini söyledi. Yariz, “Elektrik için abonelik istediler. Konteynerlere su hattı verildi ama ‘herkes kendi çeksin’ denildi. Su içeri alınmadı. Birkaç yüz metre ileride MASKİ’nin kurduğu çeşmeden su getiriyorum. Konteyner boş olarak konuldu bir şey yapılmadı. İnternet altyapısı olmadığı için verilmiyor. Bizim işimiz için internet önemli ama maalesef erişemiyoruz” diye konuştu.

Sinan Cavlak

“Geçici iş yerlerinin kurulmasında doğru bir süreç yürümedi”

Geçici iş yerlerinde elektrik, su ve internetin olmadığını dile getiren Malatya Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak da sorunları, eksikleri ve eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

İnternet sanırım lüks görülüyor. Dükkanlar pos cihazı kullanıyor. Altyapı ayrı bir sorun. Temiz su ve lavabo sıkıntısı var. Aslında gömleğin düğmesi baştan yanlış iliklendi. Geçici iş yeri kurulmasıyla ilgili komisyon oluşturuldu, bizim de orada olmamız gerekirdi ama kapıdan içeri sokulmadık. Çokbilmişler bugünkü faturanın sorumlusudur. İstişare yapılmadı. Hangi noktalara konteynerlerin kurulmasıyla ilgili istişare yapılsaydı, doğru bir planlama olurdu. Çöşnük’teki bir adamı Fahri Kayahan’a verdiler. Doğru bir süreç yürümedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.