Diyarbakır’da, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Şeyh Şamil Mahallesi’nde yer alan Üstsubaşı Apartmanı ağır hasar görerek yıkıldı. Ancak 30 daireli binada 17 mülk sahibi,
tapularını deprem öncesi kendi üzerine alamadığı için hak sahipliğinden yararlanamıyor. Bu durum, Nuri Çeçen gibi mağdurların geleceği hakkında belirsizlik yaratıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 1,5 yıl geçti ancak deprem sonrası bürokratik sıkıntılar depremzedeleri yormaya devam ediyor. Diyarbakır Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesi’nde yer alan Üstsubaşı Apartmanı depremde ağır hasar gördüğü için yıkıldı. Ancak 30 daireden 17’sinin sahipleri, deprem öncesi tapularını almadığı için hak sahipliğinden yararlanamadı.
Söz konusu mağdurlardan biri olan Nuri Çeçen, 9. Köy’e yaptığı açıklamada 2014 yılında satın aldığı evinin tapusunu bir türlü kendi üzerine alamadığını anlattı. Tapu dairesinin, tapuların toplu olarak devredilmesi gerektiğini ifade ettiğini ve bazı mülk sahiplerinin yeşil kartlarını kaybetmemek için tapuyu üzerine almaktan kaçındığını belirten Çeçen, bu nedenle apartman dairesinin parasını ödemiş olmasına rağmen 10 yıldır tapuyu üzerine geçiremediğini vurguladı. Çeçen’e göre, depremden sonra tüm mülk sahipleri anlaşarak tapuları kendi üzerine alsa da, bu süreç deprem sonrası gerçekleştiği için AFAD hak sahipliğini kabul etmedi.
Nuri Çeçen
Hukuki belirsizlik ve maddi zorluklar
AFAD’ın kendilerine “Mahkemeye başvurun” dediğini ancak dava açmanın yüksek maliyetli olduğunu kaydeden Çeçen, avukatların 30-40 bin TL talep ettiğini ve sürecin sonunda kazanıp kazanmayacaklarının belirsiz olduğunu söyledi. Deprem sonrası 15 ay boyunca verilen 7 bin 500 liralık kira yardımının Haziran itibariyle sonlandığını da anlatan Nuri Çeçen, yaşadıklarını şu sözlerle özetledi:
“Evi aldığım kişi Yeşil Kart için tapuyu almamıştı. Hatta kaç sefer tapu dairesine gittim, alamadım. ‘Hepsinin satışı olmadan veremiyoruz’ dediler. Depremden sonra müteahhit ‘gelin tapunuzu vereyim’ dedi, verdi ama AFAD kabul etmedi. ‘Mahkemeye başvurun’ dediler. Dava açmadık, bir avukat 30-40 bin istiyor ve süreç sonunda kazanıp kazanmayacağımız belli değil. Bu yüzden bekliyoruz. Komşularımın bazıları tapusunu deprem öncesinden aldığı için ev sahibi olabildi. Biz ise depremden sonra tapuyu aldığımız için ev sahibi olamadık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.“
Çeçen, kendisi gibi pek çok mağdur olduğunu da vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.