DOLAR 34,0468 0.19%
EURO 37,6237 -0.16%
ALTIN 2.729,490,06
Ankara
26°

AZ BULUTLU

Çığlık Köyü sesini duyuramıyor

Çığlık Köyü sesini duyuramıyor

Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Çığlık Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, depremin üzerinden 14 ay geçmesine rağmen sorunlarının tam anlamıyla çözülmemesi ve kalıcı konutlara kavuşamamış olmaktan dertli. Mahalle sakinlerinden Selma Karadaş, depremden sonra unutulduklarını ifade ederek “Bu köyün adı çığlık ama ne sesini duyan var, ne varlığını hatırlayan” sözleriyle tepki gösterdi.

ABONE OL
6 Mayıs 2024 11:10
Çığlık Köyü sesini duyuramıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ferdi Durdu

Her yerde evler yapıldı ama burada hiçbir icraat yok“, “14 ay geçti, bu köye gelen giden bir yetkili görmedik.” Bu sözler Malatya  Çığılık Köyü sakinlerinin feryadı…

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde en büyük yıkıma uğrayan yerlerden birisi de Doğanşehir ilçesine bağlı Çığlık Mahallesiydi. Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Çığlık Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, depremin üzerinden 14 ay geçmesine rağmen sorunlarının tam anlamıyla çözülmemesi ve kalıcı konutlara kavuşamamış olmaktan dertli. Mahalle sakinlerinden Selma Karadaş, depremden sonra unutulduklarını ifade ederek tepkisini “Bu köyün adı çığlık ama ne sesini duyan var, ne varlığını hatırlayan” sözleriyle dile getirdi.

“Karı eritip, ineklerimize su verdik”

Depreme köyde yakalanan Makbule Canpolat, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Deprem günü neler çektik neler. Kar yağıyordu, gidecek yerimiz yoktu. Muhtar bizi Doğanşehir’e spor salonuna götürdü. Bir süre orada kaldıktan sonra geri köye geldik. Hayvanlarımız enkaz altında kalmıştı. İneklere verecek su yoktu. Karı eritip, ineklere su verdik. Karın üstüne bir çadır kurduk ve onun içine sığındık. İnekleri çadırın altına koyduk. Çok ıstırap çektik. Köyde kimse kalmadı. Dışarıda kalan komşularımız oldu, birbirimize destek olduk. Ev yok, su yok, elektrik yok; küçük bir mutfakta yaşadık.

“Evlerimizi istediğimiz yere yapmalarını istiyoruz”

Yaşadıkları artçı depremler nedeniyle 6 Şubat’ı unutmadıklarını ifade eden mahalle sakinlerinden Hatice Yıldırım, “Depremin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçti ama hiç kimseyi görmedik. Bir tek Sivas Valisi bizimle ilgilendi. Depremden sonra kimse kalmadı” dedi. Yıldırım, bahçeleri ve ekip biçtikleri işleri olduğu için köyde kaldıklarını söyledi:

Bizlerde bahçelerimiz olduğu için kaldık. Eski yerleşim yeri tamamen gitti. Şimdi bizi şu an bulunduğumuz yerin çok uzağına taşımak istiyorlar. Biz ise buraya yakın bir yere evlerimizin yapılması için ilgili yerlere dilekçe verdik. Kimse bizi dinlemiyor. Evlerimizin temellerinin atıldığı söyleniyor. Bize söylenen yerle temelin atıldığının söylendiği yer çok farklı. Evimizi istediğimiz yere yapmalarını istiyoruz. Prefabrik yapsalardı yine de evlerimizin yerinde olsaydı ya da bahçelerimize yapsalardı. 110 evdi, 80 ev yapılacaktı, diğerleri yerinde dönüşüme başvurmuştu ama yerinde dönüşüm de kabul edilmedi.

“Gelen giden oldu ama sesimizi duyuramadık”

Depremden etkilenmelerine rağmen birkaç ay sonra elektrik ve su faturası ödediklerini anlatan Selma Karadaş da, sorunlarının devam ettiğini söyledi: “Konteynerde oturan komşumuza fatura geliyor. Gelen giden oldu ama sesimizi duyuramadık. Her yerde evler tamamlandı burada bir icraat yok. Bu köy unutulan bir köy; adı çığlık ama ne duyan var ne hatırlayan.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.