DOLAR 32,4408 0.18%
EURO 35,0830 -0.14%
ALTIN 2.322,020,14
Ankara
17°

KAPALI

Zarar eden çiftçi mahsulü toplamıyor

Zarar eden çiftçi mahsulü toplamıyor

Zarar eden soğan üreticisi hasat zamanı soğanı toplamadan tarlasını sürdü. “1 liraya mal ettiğimiz soğan 40 kuruşa alıcı bulamıyor” diyen çiftçiler, mevsimlik işçileri işten çıkardı, ürünü toplamadı. Artan girdi maliyetlerinden dert yanan çiftçiler sezon başında 2 bin 700 lira olan gübrenin şimdi 10 bin liraya dayanmasını örnek gösterdi. 9. Köy “Gıda krizi tehlikesi” haber dizisinin ilk bölümünde, traktörlerini satılığa çıkarıp üretimden vazgeçmeye başladıklarını anlatan Polatlı çiftçisiyle konuştu.

ABONE OL
23 Kasım 2021 00:00
Zarar eden çiftçi mahsulü toplamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

POLATLI – Türkiye’nin soğan deposu olarak ifade edilen Polatlı’da soğan üreticisi artan maliyetler nedeniyle üretimi bırakmaya başladı. Kilo başına yaklaşık 1 lira üretim maliyeti olan çiftçiler, soğanı bu miktarın yarısı kadar fiyata bile satamadıklarını belirtti. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, artan maliyetlerle ilgili açıklamasında küçük aile işletmelerinin üretim dışı kaldığını, çiftçinin üretimden vazgeçerek şehirlere yöneldiğini belirtmiş, bu durumun yeni bir gıda krizine yol açacağı uyarısında bulunmuştu. Satılık traktör ilanlarının arttığı Polatlı’daki çiftçiler, gelecek yıl üretimdeki düşüşün yüzde 70’leri bulacağı görüşünü dile getirdi. 

9. Köy’e konuşan soğan üreticisi Alp Erhan Bilgin 95 kuruşa mal ettiği soğanın 40 kuruşa alıcı bulamadığını, ekili 140 dekar tarlasını soğanı toplamadan sürmek zorunda kaldığını anlattı. Zararı kapatmak için traktörleri dahil ellerinde ne varsa satmak zorunda olduklarını söyleyen Hidayet Atalay ise önümüzdeki yıl küçülmeye gitmek zorunda kalacaklarını anlattı, “Üretimden soğumaya başladım. Soğanı görünce nefret etmeye başladım” dedi.

“Kazanan çiftçi değil aracı”

Yeniköseler Köyü’nden soğan üreticisi Bilgin “Bu sene ben ekmiş olduğum 140 dekar soğanı sürmek zorunda kaldım. Sebebi şu, çuvalda maliyetim 15 lira. Satış fiyatım 16 lira. Depoma götürmüş olsam yüzde 10 fire verecek. Zaten zarar üstüne zarar” dedi.

Üretici ve market fiyatları arasındaki farkı uçurum olarak niteleyen Bilgin, “Çiftçi zararına kabzımala malını vermek mecburiyetinde. Çünkü mal belli bir zaman sonra çürümeye geçer. Bu aradaki aracılar en az yüzde 250-300 artışla satıyorlar” diye konuştu. Bilgin “Parayı kazanan biz değiliz. Parayı kazanan çiftçi değil. Parayı kazanan kabzımal, halci. Pazarcıya da bir şey kalmıyor” dedi. 

“Ekim yüzde 70 düşecek”

Bilgin, “Sanayiye gidiyorsunuz malzemenin haddi hesabı yok. Sezonun başında 65 liraya aldığımız ilaçlar 185-200 liraya çıkmış. Sezonun başında 2 bin 700 liraya atmış olduğumuz gübre bugün 9 bin 250” dedi. Bölgesindeki çiftçilerin yılı yüzde 75 zararla kapattığını ve yapılacak ekimin yüzde 70 oranında düşeceğini öngördüğünü söyleyen Bilgin, bu yıl pek çok çiftçinin tarlada çalışan işçilerin ücretlerini ödeyemediği için çalıştırdıkları mevsimlik işçilerin yarısını işten çıkarmak zorunda kaldığını söyledi. Bilgin, tarladan alınan mahsulle satış fiyatı arasındaki fark nedeniyle kredi geri ödemelerinde de sorun yaşandığını belirterek, “Şu anda Polatlı çiftçisinin banka kredileri dolu olduğundan dolayı çoğu tefeci ve faizciye düştü. Sayısız malzeme, sayısız traktör şu anda satılık” diye konuştu.

Sulama elektrikle yapıldığı için en önemli maliyetin elektrik olduğunu belirten çiftçiler tarım ilacı, gübre ve mazot fiyatlarının dövize bağlı olarak arttığını hatırlattı. Ördekgölü Köyü’nde yaşayan Hidayet Atalay, “Mazot ve elektrik girdilerimizi maalesef biz aşamayacak duruma geldik” dedi. Atalay, elektrik faturaları için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyledi, mazottaki Özel Tüketim Vergisi’nin kaldırılmasını istedi. Ettiği zarar nedeniyle önümüzdeki yıl soğan ekimi yapmayı düşünmediğini belirten Atalay, alternatif ürünler arayacaklarını söyledi. 

 
HABER : Deniz Dalgıç

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.